Contactati-ne pentru a ocupa unul dintre spatiile de mai sus
Caterpillar prezinta

Buldozerul pe senile D6K

12.02.2009
Buldozerul pe senile D6K

De peste 80 de ani producatorul american Caterpillar creeaza utilaje si tehnologii, fiind unul dintre marii producatori de utilaje pentru constructii, mine, cariere, motoare diesel si pe gaz, utilaje pentru industrie. Gama este completa, tehnologiile mereu inovatoare, iar rezultatele surprinzatoare. Gama de buldozere de senile Caterpillar D6K ilustreaza foarte bine aceasta afirmatie.

Motorul, sasiul, transmisia, postul de conducere si pana la sistemele de ghidare sau monitorizare sunt elemente care au fost reproiectate si imbunatatite, pentru ca utilizatorul sa obtina randament maxim cu efort minim si consum de combustibil redus.


Motor diesel Caterpillar C6.6 cu tehnologie ACERT
Noul motor diesel Caterpillar C6.6 cu tehnologie ACERT intruneste specificatiile stipulate prin cerintele reglementarilor EU Stage IIIA referitoare la emisiile de esapament, oferind in acelasi timp performante excelente. Este un concept compact cu caracteristici proiectate pentru conditii dificile de lucru, care asigura durabilitate, fiabilitate si performanta si incorporeaza un concept nou al chiulasei, cu circulatie transversala de aer, cu 4 valve si un controler electronic ADEM A4.

Are o cilindree de 6,6 litri, sase cilindri in linie si este echipat cu sistem Caterpillar de injectie cu rampa comuna. Tehnologia ACERT intruneste o serie de inovatii Caterpillar din domeniul ingineriei si asigura comanda electronica avansata, alimentare de precizie cu carburant si managementul rafinat al aerului de admisie, avand ca urmare performante remarcabile si emisii mai reduse.

Motorul C6.6 utilizeaza o turbosuflanta adaptata cu limitator "inteligent" de presiune de supraalimentare pentru a asigura controlul precis al presiunii de supraalimentare. Sistemul electronic cu injectie directa a carburantului asigura o crestere controlata a alimentarii cu carburant pe masura ce motorul forteaza inapoi de la turatia nominala, asigurand o forta de tractiune mai mare si cicluri de sapare mai rapide.

Structura
Sasiul este proiectat sa reziste la cele mai solicitante aplicatii si este construit pentru o durata lunga de functionare. Sasiul principal dintr-o singura bucata al buldozerului D6K este construit pentru a absorbi sarcini mari de soc si forte de torsiune.

Ansamblurile rolelor senilelor prezinta un concept cu sectiune in H, care asigura rezistenta superioara la indoire. Pentru protectie suplimentara in aplicatii severe sunt disponibile un grilaj de radiator pentru exploatare in conditii dificile, scuturi de fund si scut de protectie pentru rezervorul de carburant.


Lantul cinematic
Transmisia hidrostatica comandata electronic mentine in mod automat turatia motorului pentru a o adapta la cerintele de forta ale aplicatiei, in scopul obtinerii unor performante de varf si ofera forta si control independent al fiecarei senile, pentru accelerare rapida, comanda vitezei (turatiei) infinit variabile si schimbarii de directie din mers pentru fiecare senila. Operatorul poate comanda viraje stranse line sau chiar intoarceri pe loc prin miscarea in sensuri contrare ale senilelor, pentru un control precis al directiei in spatii limitate.


Daca sistemul hidraulic al atasamentului este solicitat din plin, modulul de control ECM al masinii va incetini in mod automat senilele, pentru a folosi energia disponibila a motorului fara a-l supraincarca. Imediat ce sarcina pe atasament scade, modulul de control ECM al masinii va accelera in mod automat senilele, pana cand masina se deplaseaza la viteza comandata de operator prin Hystat. Optiunea Cat Hystat de realizare a virajelor stranse permite de asemenea ca buldozerul D6K sa manipuleze sarcini mari in spatiile din jurul colturilor sau in apropierea obstacolelor intalnite in timpul excavarilor.


Postul de conducere
Postul de conducere beneficiaza de dotari ergonomice care pun in evidenta simplitatea, usurinta in exploatare si confortul. Aerul conditionat standard si spatiul generos pentru picioare, dar si vizibilitatea deosebita, obtinuta cu ajutorul suprafetei vitrate mai mari permit operatorului sa se concentreze pe sarcina de executat. Scaunul cu suspensie pneumatica Caterpillar C500 Comfort este complet reglabil, pentru confortul maxim al operatorului. Un reglaj lombar standard asigura sustinerea excelenta a portiunii inferioare a coloanei vertebrale, iar in anotimpul rece este disponibil un scaun cu incalzire.

Grupajul compact de instrumente indicatoare (prezentat pe display-ul optional al sistemului AccuGrade GPS) mentine operatorul atent la toate functiile vitale ale masinii. Sistemul de monitorizare avansat detecteaza conditiile in care lucreaza masina si informeaza operatorul asupra problemelor imediate.

Pentru confortul optim al operatorului, postul de conducere de la D6K include suporturi de reazem al picioarelor pentru lucrul in panta, filtru de aer, doua prize la 12 V, compartimentul de depozitare, suport pentru pahar, componentele pre-echiparii radio instalate din fabrica, oglinda retrovizoare pentru atasamentul din spatele masinii.


Trenul de rulare SystemOne
Exclusiv pe masinile Caterpillar este montat trenul de rulare SystemOne care extinde durata de functionare si reduce costurile de exploatare. Pinioanele de antrenare cu durata mare de exploatare depasesc in longevitate doua sau mai multe senile, iar tehnologia cu bucsa rotativa extinde durata de lucru.

Ghidurile de senila sunt in contact cu exteriorul zalelor, nu cu capetele bolturilor zalelor, mentinand senila pe sistemul de rulare, fiind astfel imbunatatit ghidajul senilei. Articulatiile de tip cartus, etansate din fabrica sunt sudate cu laser pentru a se controla jocul liber, oferind o integritate imbunatatita a garniturii printr-un nou sistem de etansare inovator. Ca toate produsele Cat pentru trenul de rulare ele sunt umplute cu uleiuri speciale.


Sistemele de comanda si ghidare a masinii AccuGrade Laser si GPS
Caterpillar isi ajuta clientii sa revolutioneze modul de deplasare a materialului cu solutii ale unei noi tehnologii pentru utilajele terasiere - solutii care asigura precizie si productivitate mai mare, costuri operationale mai reduse si profituri mai mari. Sistemul AccuGrade este conceput si integrat in utilaj si sistemele hidraulice pentru a crea un modul de comanda a lamei care permite operatorilor sa niveleze cu mai mare acuratete. AccuGrade utilizeaza senzorii montati pe masina pentru a calcula precis panta lamei si informatiile privind elevatia

Controlul automat al lamei permite operatorilor sa isi imbunatateasca eficienta si productivitatea prin atingerea mai rapida a pantei din mai putine treceri decat anterior, reducand necesitatea supravegherii traditionale cu jaloane sau verificatori de nivel.

Sistemul AccuGrade GPS calculeaza informatiile de pozitie a masinii, compara pozitia lamei fata de un plan de model si livreaza operatorului informatii precum elevatia lamei debleul / rambleul necesar pentru a atinge nivelul, indicatia vizuala a pozitiei lamei pe suprafata modelata printr-un afisaj plasat in interiorul cabinei.


Mentanabilitate si accesabilitate
Punctele grupate de service si intretinerea usoara conduc la cresterea duratei de exploatare a masinii. Grupajul compact de instrumente indicatoare de pe panoul de bord al masinii permite identificarea rapida a problemelor si a cauzelor lor, prin utilizarea unui sistem de avertizare cu trei nivele. Acest sistem de monitorizare poate fi usor actualizat gratie programului (software) de tip "flash".

Toate operatiile periodice de intretinere a motorului se realizeaza printr-o usa larga, articulata cu balama, amplasata pe partea stanga a masinii.

Acest compartiment permite accesul la filtrele de carburant ale motorului si la separatorul de apa, la filtrul de ulei al motorului, la joja si busonul de umplere pentru uleiul motor, la pompa electrica de amorsare cu carburant si la filtrul epurator de aer al motorului si la filtre.


Product Link
Sistemul de comunicare de date prin satelit Product Link utilizeaza tehnologia prin satelit sau cea celulara si raporteaza in mod automat parametrii cheie precum locatia, orele de functionare ale masinii, codurile active si cele inregistrate si alarmele de securitate. Depinzand de versiunea sistemului Product Link se poate conecta cu alte sisteme montate pe masini, poate produce alerte prin e-mail sau pager si poate furniza date privind consumul de carburant.

Anul XIII, nr. 145, mar 2018
 
 
 
Citeste-ne on-line!
 

NEXT AUTO, Februarie 2018
 
NEXT AUTO, Februarie 2018

Trenchless Romania Noiembrie 2017
 
Trenchless Romania, Noiembrie 2017

Truck Power, Octombrie 2017
 
Truck Power, Octombrie 2017
 


 
 

PARTENERI