Contactati-ne pentru a ocupa unul dintre spatiile de mai sus
Consilierul vostru financiar

A venit scadenta

19.02.2009
Ec. IULIU CIOBANU

Daca va intrebati pentru cine, raspunsul este simplu: pentru toata lumea. Pentru Romania privind datoria externa, pentru sistemul financiar privind rapoartele pe care trebuie sa le trimita la firmele mama, pentru clientii bancilor si companiilor de leasing privind soldurile existente.

Punctual, relatiile din lumea financiara incep sa ia o alta turnura, una mai reala din punctul nostru de vedere. Astfel clientii care pana acum cateva luni puneau zeci de intrebari zilnic legate de gasirea celei mai bune oferte si care se credeau mai mult decat informati, au inceput sa priceapa ceea ce scria mic in contractele de credit si leasing intr-un mod dureros: ii doare buzunarul de cat platesc in plus.

In momentul in care un client dorea informatii legate de obtinerea unui imprumut, ii gaseam cea mai buna varianta din toate punctele de vedere. Dar o parte a clientilor considerau cea mai buna varianta pe aceea in care plateau cel mai putin la inceput. i iata cum cei care erau interesati de "cat e halatul?" (ca sa ma exprim in termeni pe intelesul tuturor) acum isi pun gluga halatului in cap in speranta ca nu ii vor recunoaste creditorii pe strada.

Aici intervine modul in care cealalta parte implicata, respectiv banca sau compania de leasing, a tratat clientii si modul in care acestia au intrat in portofoliu. Pana acum cateva luni regaseam o ploaie de oferte, produse in tot sistemul. Se gandea numai din punct de vedere al banilor care se vor incasa si in putine randuri daca se vor incasa acele sume vreodata. Clientii treceau de numeroase filtre care in mod normal se folosesc doar pentru ca se dorea finantarea lor mai repede decat o putea face concurenta. Nu in putine randuri clientii care au ajuns in portofoliul unei companii de leasing sau al unei banci prin companii de brokeraj, erau finantati ulterior fara a se verifica daca acel broker are informatii noi despre acel client sau daca stie de respectiva finantare.

In acest moment finantatorii sunt pusi in situatia de a recupera soldurile si au inceput intr-un final sa realizeze ca unii brokeri nu se ocupa numai de copierea unor acte si emiterea unor facturi de comision. Astfel daca un client a fost bine studiat de broker, in acest moment orice situatie se rezolva foarte repede in beneficiul tuturor partilor. Sigur in caz contrar, persoanele implicate in intermedierea tranzactiilor sunt de negasit.

Un lucru trebuie sa se afle in vederea tuturor partilor implicate in acest sistem de finantari: modul in care gestioneaza situatia actuala se va resfrange in activitatea ulterioara pentru ca, la un moment dat, in viitor restrictiile impuse acum vor disparea. In acel moment clientii care trateaza cu indiferenta incercarile companiilor de leasing de a rezolva situatia de criza intr-un mod amiabil vor fi tratati in acelasi mod la solicitarea ulterioara de finantari.De cealalta parte, finantatorii care acum trateaza toti clientii in mod egal acordandu-le statutul de potentiali generatori de risc, se vor gasi in situatia de a pierde clientii respectivi din portofoliu. Aici ma refer la situatii in care s-a solicitat o finantare de 10.000 EUR in conditiile clientul avea 200 de contracte de leasing in valoare de 3.000.000 EUR. Compania de leasing a considerat ca este riscant si automat a pierdut clientul.

Ca o concluzie a celor de mai sus situatia in viitorul apropiat nu este deloc roz pentru nimeni.Toti trebuie sa intelegem ca reactiile unor oameni pe care ii cunoastem de mult timp sunt diferite in acest moment.

Clientii care au nevoie de bani pentru sustinerea afacerilor sau dezvoltarea lor, pentru ca in continuare exista segmente care pot prospera, ar trebui sa accepte solutiile de finantare existente in acest moment indiferent daca sunt evidente sau nu costurile suplimentare. Nu cred ca mai este cazul sa se intrebe daca leasing sau credit, daca la o companie sau alta. La randul lor companiile finantatoare ar trebui sa gandeasca in continuare, in unele cazuri, din punct de vedere economic si sa isi desfasoare activitatea in mod normal.

 

BENDIS FINANCIAL
30D Horei st., 2nd District, Bucharest
Tel: 0745-996-911; Fax: 031-805-44-04

Anul XIII, nr. 144, feb 2018
 
 
 
Citeste-ne on-line!
 

NEXT AUTO, Februarie 2018
 
NEXT AUTO, Februarie 2018

Trenchless Romania Noiembrie 2017
 
Trenchless Romania, Noiembrie 2017

Truck Power, Octombrie 2017
 
Truck Power, Octombrie 2017
 


 
 

PARTENERI