Contactati-ne pentru a ocupa unul dintre spatiile de mai sus
Volvo Construction Equipment

Fenix, finisorul viitorului

12.03.2009
Mariana Patru
Fenix, finisorul viitorului
Producatorul Volvo Construction Equipment (VCE) a facut publica o schita a unei masini cu totul revolutionare, aflate inca la stadiul de concept. Toate detaliile legate de utilajul al carui nume de cod este Fenix sunt pastrate cu sfintenie. Volvo a facut cunoscute numai cateva date despre finisorul de asfalt al anului 2025.
Desi a inceput sa activeze pe segmentul utilajelor de asfalt de numai trei ani de zile, Volvo a reusit sa se impuna drept unul dintre liderii pietei, prin designul si flexibilitatea solutiilor oferite. Prin crearea modelului Fenix, Volvo a reusit sa ridice standardele pentru tot ceea ce inseamna utilaje de turnare a asfaltului, utilajul fiind in concordanta cu valorile comune grupului Volvo: siguranta, calitate si grija pentru mediul inconjurator.

Dupa cum sugereaza si numele de cod folosit, noul model Fenix, apare ca si mitica pasare phoenix, invincibil. Modelul Fenix este dotat cu o serie de saci in interiorul carora asfaltul se pastreaza la temperatura optima pentru turnare cu ajutorul energiei solare, in acest fel imbunatatindu-se si acuratetea procesului final. Sacii pot fi incarcati cu pana la 25 de tone de mixtura asfaltica fierbinte si pozitionati de-a lungul santierului la intervale precise, pentru a putea fi incarcati si descarcati automat de catre finisorul special adaptat. Sistemul hidraulic lucreaza lin si fara intreruperi pentru a transfera cu usurinta mixtura pe sol inainte ca aceasta sa se raceasca. Procesul continuu contribuie la cresterea productivitatii si la reducerea costurilor, nemaifiind nevoie de camioane care sa transporte mixtura.


Grija fata de mediul inconjurator
Sistemul hidraulic montat pe finisorul Fenix foloseste apa in loc de ulei. Motorul este unul hibrid, functioneaza cu motorina, hidrogen si electricitate si este foarte ecologic, intrucat refoloseste caldura generata de proces. Chiar si culoarea galbena a utilajului absoarbe caldura produsa de acesta. Specialistii Volvo au mizat in acest caz pe dictonul epocii moderne "nimic nu se pierde, totul se reutilizeaza".

Fenix a fost proiectat pentru a folosi materiale bio, precum si alte mixturi ce nu afecteaza mediul inconjurator. Materialele viitorului utilizate in finisarea asfaltului necesita un timp mai mic de intarire, emisiile fiind mai mici in acest caz.


Siguranta
Operatorul lucreaza in conditii confortabile, nivelul zgomotului in cabina fiind scazut. Avand o pozitie mai inalta in cabina, operatorii beneficiaza de o vizibilitate completa, la 360 de grade, cu lumini cu o raza de actiune mare. In esenta, modelul Fenix este o masina inteligenta care-si utilizeaza resursele in cel mai intelept mod cu putinta.

Beneficiind si de alte masuri de siguranta, acest utilaj foloseste lasere cu con pentru a crea un gard virtual in jurul spatiului de lucru. Sacii goi actioneaza si ei ca bariere pentru a preveni apropierea altor vehicule. Astfel, acestea sunt sigure si in interior si in afara. Desi Fenix reprezinta numai un concept care se va materializa in viitor, este si un semn al gandirii inovative a inginerilor Volvo Construction Equipment, care poate antrena cu sine alte idei si solutii tehnice in anii care urmeaza.

Anul XIII, nr. 145, mar 2018
 
 
 
Citeste-ne on-line!
 

Truck Power, Martie 2018
 
Truck Power, Martie 2018

NEXT AUTO, Februarie 2018
 
NEXT AUTO, Februarie 2018

Trenchless Romania Noiembrie 2017
 
Trenchless Romania, Noiembrie 2017
 
 
 

PARTENERI