Contactati-ne pentru a ocupa unul dintre spatiile de mai sus
Masini si Utilaje nr. 39

Ghid de supravietuire pe timp de criza (II)

29.05.2009
Ec. Iuliu Ciobanu
A fi impotriva curentului este un lucru nobil care se poate infaptui doar prin doua cai - prima ar fi sa fii nebun si atunci, se intelege, iar cea de-a doua cale este sa fii altfel. Cum adica altfel?... Ceata totala... De ce?! din cauza faptului ca oamenii sunt influentati unul de catre celalalt si astfel se pot naste psihozele - energiile negative fiind mai intense le domina pe cele pozitive. In tot ceea ce se intampla rau exista si parti pozitive.

Daca ne gandim la situatia de fapt - criza - care nici pe de parte nu a atins apogeul exista o serie de lucruri pozitive care pot sustine un business chiar daca aparent este inghetat. Sa mergem pe urmatoarea ipoteza - un business din domeniul constructiilor care are contracte in derulare din punct de vedere al perioadei, dar care sunt inghetate partial din lipsa de bani. Sa zicem ca acele contracte sunt mixte si cu statul si cu beneficiari privati.
Lucrarile se efectueaza in continuare, iar echipamentele sunt achizitionate in sistem leasing. Exista linii de credit pentru materie prima.

Se intampla urmatoarea situatie: - incasarile s-au oprit cu 3-4 luni in urma de la partenerii privati, cat despre partenerul stat incasarile au ramas la nivelul lunii august 2008. Partenerul mult dorit al tuturor constructorilor din diferite domenii precum drumuri, reabilitari etc fiind statul, acesta de obicei se lasa cel mai lung asteptat in a face plati, dar sunt sigure... Ceea ce nu se stie este ca daca se face un calcul cu penalitatile si diferentele de curs valutar cei care castiga de pe urma afacerilor cu statul sunt doar contractantii lucrarilor deoarece acestia dau sub antrepriza altor firme executia. Dar sa revenim...
Cum platile se fac din incasari iar incasarile nu prea exista a aparut acest dezechilibru extrem de periculos pentru companii. Mai mult decat atat in "sprijinul" acestor companii vine tot statul care, uimitor mareste impozitele.

Recapitulam, incasari foarte intarziate, plati zilnice de facut, fiscalitate marita... In aceste conditii exista urmatoarele variante:
* se poarta discutii cu partenerii privati pentru a incuraja incasarile - in aceste conditii se ofera de obicei ceva in negociere pentru a primi altceva - adica a-ti incasa propriile facturi - ma gandesc la discount-uri, la lucrari suplimentare etc. In conditiile in care beneficiarii chiar nu au de unde plati se poate apela la justitie pentru a mai recupera ceva. In aceste conditii se poate merge pe legea insolventei.
* Se stabilesc intalniri cu bancile si companiile de leasing pentru a reesalona datoriile. Este o practica care difera de la o companie la alta cu grade diferite de intelegere. Un avantaj in negociere sunt totusi contractele cu statul deoarece se spune ca statul plateste intotdeauna. Ce ne facem daca perioada in care plateste statul depaseste perioada unui leasing sa zicem? Dilema mare aici la care cred ca multe companii de leasing nici macar nu se gandesc. Raspunsul ar fi ca societatea de leasing sa se indrepte impotriva statului pentru a-si recupera din datorii, dar cu ce autoritate? Atentie aici... In cazul in care exista companii de leasing atat intelegatoare cat si neintelegatoare sunt doua variante - la companiile care nu negociaza echipamentul utilizat se returneaza urmand ca acesta sa fie inlocuit cu unul mai ieftin sau mai vechi pentru a se putea continua lucrarile. Cea de-a doua varianta este ca o alta companie de leasing sa preia echipamentul platindu-l la prima societate de leasing. O varianta alternativa ar fi cedarea contractului de leasing catre un tert pentru a mai recupera ceva bani.

* De la 1 mai 2009 intra in vigoare noile modificari legislative pe partea de impozite si taxe - fara norme de aplicare insa. In aceste conditii contabilii si juristii sunt stresati pentru interpretari. Daca-i stresati indeajuns vor renunta la contractul cu firma dumneavoastra si atunci mai taiati din cheltuieli. Daca rezista va vor da si variante de aplicare.
* Renegociati-va parteneriatele cu furnizorii de materii prime, materiale, telefonie, internet etc ca se poate. Toti vor fi nevoiti sa supravietuiasca intr-un fel sau altul.
* Ganditi-va la angajati! Cand mergeti la banca pentru discutii luati-i si pe acestia in calcul. Dezvoltati o relatie cu banca si prin prisma acestora - ma refer la carduri pe care le au deja in posesie sau carduri noi, deoarece acestea au comisioane, sunt purtatoare de dobanzi. Nu este o varianta sa concediati decat in caz extrem.
* Nu in ultimul rand ganditi-va la dumneavoastra ca administrator, raspundeti personal pentru tot ceea ce faceti ceea ce nu va da varianta decat sa procedati corect, altfel va pierdeti proprietatile, statutul...libertatea. Nu asteptati sa treaca criza pentru a se rezolva lucrurile de la sine ca nu se va intampla.
Donald Trump a dat faliment de cateva ori si doar datorita bancherilor a supravietuit deoarece acestia au inteles ca mai bine il sustin in continuare decat sa-l lase sa cada  si a fost o decizie profitabila atat pentru bancheri cat si pentru Trump.
 "Cand totul pare a-ti fi impotriva, aminteste-ti ca avionul decoleaza impotriva curentului, nu pe directia lui "- HENRY FORD

Anul XIII, nr. 145, mar 2018
 
 
 
Citeste-ne on-line!
 

NEXT AUTO, Februarie 2018
 
NEXT AUTO, Februarie 2018

Trenchless Romania Noiembrie 2017
 
Trenchless Romania, Noiembrie 2017

Truck Power, Octombrie 2017
 
Truck Power, Octombrie 2017
 


 
 

PARTENERI