Contactati-ne pentru a ocupa unul dintre spatiile de mai sus
Masini si Utilaje nr. 39

Sany deschide prima fabrica in Europa

29.05.2009
Dan Pavel; Madalina Dragomir; Paris - Villepint
Sany deschide prima fabrica in Europa
Incetul cu incetul, firmele din China intra si in peisajul constructiilor. Dupa aparatura electrica si electronica, jucarii, imbracaminte, samd... acestea ataca tot mai sustinut piata europeana a utilajelor. Chiar daca la Intermat nu au construit un adevarat China Town, asa cum a fost la Bauma, acum doi ani, expozitia de la Paris a gazduit mai putine firme din China, dar cu standuri mult mai bine conturate, conducatorii acestor companii avand si o politica de expansiune a vanzarilor bine pusa la punct.

Greu de spus daca actuala criza mondiala reprezinta o oportunitate pentru aceste firme, deoarece nu se pot lauda cu cresteri de piata, produsele lor suferind la capitolul vanzari alaturi de cele ale marilor producatori mondiali europeni sau americani. Mai bine zis, acum au capatat un ragaz pentru a-si consolida strategia pe termen lung. Un exemplu este dat de societatea Sany, unul din producatorii chinezi cu cea mai mare expansiune pe intreg globul, societate ce construieste in Germania prima sa fabrica pe "batranul continent".
Producatorul chinez Sany a participat la Intermat cu doua standuri tematice de mari dimensiuni, unul fiind insuficient pentru a prezenta toate utilajele propuse pietei din Europa. Aici am stat de vorba cu domnul Guo Chunming, director general SANY Germany GmbH, despre situatia actuala a firmei si planurile de viitor:
Masini si Utilaje: De cati ani functionati pe piata ca producator?
Guo Chunming: Grupul Sany a fost fondat in anul 1989 si de atunci continuam permanent cresterea gamei noastre de produse.

M&U: Aveti o gama speciala de utilaje pregatite pentru Europa?

G.C. :
Dezvoltam o serie de echipamente tehnice speciale pentru Europa, dar nu am terminat inca. Din acest motiv am cumparat o suprafata mare de teren in Germania unde am pus bazele unei fabrici in care ne vom asambla produsele si unde vom produce de asemenea anumite componente pentru produsele noastre. In primul rand, aici se vor produce pompele de beton si in al doilea rand o gama larga de excavatoare. Tot aici vom asambla in viitor si macaralele turn sau macaralele mobile. Iar acum am pus si bazele unui departament repsonsabil pentru cercetare si dezvoltare. Investitia in fabrica din Germania nu este completa fara un departament de cercetare si dezvoltare. Acesta exista deja si in acest moment are mai mult de 20 de angajati, cativa ingineri din Germania lucrand impreuna cu noi. Deoarece este esentiala pentru dezvoltarea noastra in Europa, constructia fabricii propriu-zise va incepe in luna septembrie, cel tarziu octombrie si va fi gata in primavara anului 2010.

M&U: Realizarea utilajelor in Europa nu va creste pretul de vanzare al acestora, fata de cele aduse gata asamblate din China? In acest moment in toata lumea si in toata Europa preturile scad datorita conditiilor economice precare.

G.C.:
Va referiti la faptul ca o sa avem costuri mai mari prin faptul ca deschidem fabrica in Germania? Nu tocmai, deoarece daca ne stabilim fabrica in Germania,  fabrica din China va produce in continuare, iar noi doar ne vom asambla produsele in Europa, precum pompele de beton, betonierele mobile si pompele mobile de beton. Asadar costurile vor fi doar pentru asamblare, subansamblele vor fi produse tot in China. Dimpotriva, o serie de componente electronice sau hidraulice sunt acum luate de la marii producatori europeni, iar deschiderea fabricii din Germania va aduce economii pentru partea de transport. Astfel, costurile nu sunt mai mai decat daca am fi produs in China. Vreau sa spun ca pentru noi, in afara pretului, si calitatea este la fel de importanta. Anul trecut era mai importanta calitatea iar pretul era pe locul doi, acum pretul este cel mai important iar calitatea vine dupa aceea in optiunile cumparatorilor.

M&U: Spuneti-ne ceva despre after-sales. Vorbind zonal, si ma refer la Romania, dupa vanzare cine asigura lucrarile periodice de intretinere sau reparatiile neasteptate. De asemenea, in cat timp pot fi importate piesele de schimb?

G.C.:
Avem un dealer in Romania, la Bucuresti, si anume societatea Ret Utilaje, si acesta are experienta necesara pentru realizarea intretinerii. In general, toti reprezentantii nostri se ocupa de intretinerea utilajelor iar eu cred ca si in Romania vom avea vanzari mari in viitor. Dealerul nostru din Romania are deja un stoc de piese de schimb, orice componenta putand fi livrata in 24 de ore. De asemenea, trebuie spus ca pompele de beton necesita un service urgent, orice ora de intarziere riscand intarirea betonului pe conducte si in sistemul de pompare. Astfel, o firma precum Ret Utilaje are oameni pregatiti pentru astfel de interventii urgente, zi si noapte, toti mecanicii fiind specializati in China, la sediul nostru.

M&U: Ce utilaje noi veti dezvolta in viitor? Productia din Europa va incepe cu modele noi?

G.C.:
Da, noi lucram acum la dezvoltarea unui model nou, lucram la realizarea unui nou utilaj dar nu va pot spune despre ce tip de utilaj este vorba. Va vom surprinde.  Daca tot am vorbit de sistemul de aftersales, despre service, in viitor pot sa va spun ca intentionam sa ne intensificam activitate pe sectorul de aftersales, sa ne dezvoltam sistemul de service. Vrem sa deschidem mai multe statii de service in Romania si in alte tari europene, desi si acum majoritatea problemelor pot fi rezolvate de dealerii nostri.

M&U: In aceste momente de criza economica mondiala, compania dumneavoastra resimte aceasta criza la fel de puternic ca si alte branduri europene din acest sector?

G.C.:
Cu siguranta ca toata lumea a simtit aceasta criza financiara. Chiar si Sany, care este o companie puternica. Astfel, putem spune ca viteza de dezvoltare nu a mai fost la fel de mare ca anul trecut. Anul trecut am mers foarte repede acum mergem mai incet. Anul trecut am inregistrat o crestere de mai mult de 10%. Anul acesta putem sa garantam 7 pana la 8% cresteri. Sunt de fapt reduceri ale cresterilor si nu minusuri. Piata de utilaje de constructii din China este foarte buna in continuare. La inceputul anului 2008 China de Sud a suportat cateva catastrofe naturale, inundatii, apoi cutremure iar guvernul nostru a lansat un program de aproape o jumatate de miliard de euro pentru  reconstructia infrastructurii zonale. Din acest motiv acum avem nevoie sa vindem pe piata locala, astfel ca vanzarile de utilaje in China sunt destul de intense. De exemplu, numai in luna februarie, in China, Sany a inregistrat o crestere de 198% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. Am vandut foarte multe excavatoare. Anul trecut am vandut in total 3.000 de excavatoare, si numai in luna martie a acestui an am vandut aproape 1.000 de excavatoare, deci o treime din totalul anului trecut. In concluzie, situatia in China este foarte buna, dar criza financiara de aici din Europa ne afecteaza si pe noi. Acelasi fenomen a aparut si in Africa de Nord sau America, primul rezultat fiind scaderea preturilor la utilaje. In aceste zone pana acum nu am realizat decat jumatate din nivelul vanzarilor de anul trecut, dar in afara granitelor nu reprezinta decat 12 % din totalul productiei noastre de utilaje, deci pot spune ca societatea Sany nu este prea mult afectata de situatia din afara Chinei.

Anul XIII, nr. 145, mar 2018
 
 
 
Citeste-ne on-line!
 

Truck Power, Martie 2018
 
Truck Power, Martie 2018

NEXT AUTO, Februarie 2018
 
NEXT AUTO, Februarie 2018

Trenchless Romania Noiembrie 2017
 
Trenchless Romania, Noiembrie 2017
 
 
 

PARTENERI