Contactati-ne pentru a ocupa unul dintre spatiile de mai sus
Masini si Utilaje nr. 40

BAUER In-House

19.06.2009
Dan Vasile
BAUER In-House
În patru zile însorite de primăvară de la sfârsitul lui aprilie 2009, specialisti din industria constructiilor de pe toate continentele si din peste cincizeci de tări din întreaga lume, au vizitat încă odată localitatea Schrobenhausen din Germania, pentru a participa la expozitia "BAUER In-House" organizată de firma BAUER Maschinen GmbH.

Pe afisul expozitiei au fost prezente noile realizări ale întregului spectru de utilaje si echipamente pentru fundatii speciale, produse de firmele din Bauer Maschinen Group.
În cuvântul său de deschidere, profesorul Thomas Bauer, presedinte al consiliului de administratie al BAUER Group, a prezentat numerosilor invitati si vizitatori, situatia actuală a BAUER Group. El a confirmat rezultatele înregistrate în anul 2008: cu cei 8.600 de angajati, companiile BAUER Group din întreaga lume au realizat o cifră de afaceri de 1,52 miliarde EUR. Thomas Bauer a atras de asemenea atentia asupra efectelor negative ale crizei financiare globale, fată de care nici grupul de firme BAUER nu s-a putut proteja în întregime.
În continuare sunt prezentate principalele utilaje si echipamente expuse pe platforma special amenajată la sediul central BAUER din Schrobenhausen.

Utilajele BAUER de foraj rotativ pentru piloti, din seria BG, echipate cu scule si accesorii pentru tehnologii de foraj diverse:

* forajul standard cu bară Kelly
* forajul cu burghiu cu elice continuă ("Continuous Flight Auger - CFA")
* forajul cu presare a materialului excavat spre peretii găurii forate, fără ca acesta să mai fie scos la suprafată ("Full Displacement Piling - FDP").
* forajul pentru piloti realizati prin amestecul materialului forat cu laptele de ciment introdus prin interiorul prăjinii tubulare în timpul forajului ("SCM - Soil Cut Mixing") - Fig. 3.
* foraj tubat cu burghiu cu elice continuă, folosind un cap dublu de rotire, prevăzut cu un multiplicator mecanic de cuplu ce asigură si inversarea sensului de rotatie a tubului de foraj fată de burghiu. Metoda cuprinde si o solutie nouă de preluare a materialului excavat printr-un sistem de pâlnii pliabile.
* foraj în rocă dură cu o carotieră cu role, cu un sistem nou de răcire a zonei de tăiere.
Între noutătile expuse în gama de utilaje de foraj rotativ pentru piloti, se numără modelul BG12H (Fig. 1) cu sistem de avans cu lant si mast modulat, care permit reducerea rapidă a înăltimii utilajul pentru lucrul în incinte cu înăltime limitată. Folosind o bară Kelly cu trei sectiuni, se pot realiza astfel foraje cu adâncimi de până la 12 m si diametre de până la 2,4 m. Pentru foraje cu bară Kelly mai putin dificile si unde nu este necesar un oscilator pentru tuburi, s-a conceput modelul MBG 24 o variantă simplificată si mai ieftină a modelului BG 24H.

Gama de utilaje de foraj MG a fost concepută de asemenea ca simplificare a seriei BG, modificarea principală fiind renuntarea la troliu pentru bara Kelly. si aceste masini au avansul capului de antrenare cu lant si mastul modulat, ceea ce le permite adaptarea usoară la lucrul în incinte închise. În expozitie a fost prezentat noul model MG 12. Pe macaralele speciale pentru lucrări de fundatii, de productie proprie, MC 32, MC 64 si noul model de mare capacitate MC 128, firma BAUER Maschinen a expus si unitătile de foraj pentru pereti diafragmă, cu graifere si cu freze speciale pentru tehnologia de amestec a materialului forat cu laptele de beton ("SMW - Soil Mixing Wall").
Adevărata vedetă a expozitiei a fost macaraua MC 128, montată pe o masină purtătoare de 200 t, care poate asigura o putere de 707 kW echipamentelor purtate, precum unitătile de frezare sau vibratoarele de adâncime. Macaraua are propriul ei sistem reglabil de echilibrare cu contragreutăti.

Firma KLEMM, lider mondial în domeniul utilajelor pentru foraje de micropiloti, foraje de ancorare, sau pentru injectii de beton la presiuni înalte în tehnologia de consolidare a solului "jet grouting", a prezentat de asemenea ultimele modele de utilaje produse în acest domeniu: pentru micropiloti si "jet grouing" vezi; pentru foraje de ancorare vezi.
Având în vedere tendinta de promovare a surselor de energie alternative, KLEMM continuă să promoveze utilaje de foraj la mare adâncime (150 m - 250 m), pentru captarea energiei geotermale. La expozitie a fost prezentat utilajul specializat pentru foraje geotermale KLEMM KR 805-2W.

În cadrul tehnologiei de instalare de palplanse sau piloti metalici, "BAUER Group" oferă mai multe solutii:
* utilajele RTG de instalare a palplanselor prin vibro-apăsare, cu capete vibratoare speciale, montate pe mastul unor utilaje purtătoare pe senile, din gama RG.
* ciocane hidraulice de bătut palplanse sau piloti metalici, marca FAMBO, montate pe mastul unor utilaje de tip BG sau RG, dar mai ales pe bratul balansier al unor excavatoare standard, sursa de actionare fiind energia furnizată de instalatia hidraulică a utilajului purtător.
* ciocane Diesel PILECO, pentru bătut piloti metalici sau palplanse, de mari dimensiuni, utilizate în general în zone fără restrictii de zgomot si vibratii.
La expozitie s-a pus accent pe posibilitatea de extindere a domeniului de utilizare a utilajelor RTG. Astfel a fost prezentat un utilaj RTG universal, care prin intermediul unui dispozitiv intermediar special de schimbare rapidă, poate foarte usor ca pe acelasi mast să lucreze alternativ cu un cap vibrator de instalat palplanse sau cu un cap rotitor de foraj pentru piloti. De asemenea s-a prezentat o altă aplicatie a utilajelor RTG, la forarea si compactarea prin vibrare a pilotilor din balast.

Alte utilaje prezentate în expozitie au fost:
* Instalatii MAT de preparare, amestec, injectie si separare a fluidelor de foraj.
* Instalatii mobile de foraj PRAKLA, pentru puturi de apă, prospectiuni geotehnice si explorări minerale.
Au fost expuse atelierele de foraj montate pe sasiu de camion, RB10, RB25 si RB50 împreună cu toate sculele si accesoriile de foraj si de manipulare necesare si firma PRAKLA s-a implicat în dezvoltarea de utilaje pentru foraje geotermale. După modelul RB8 aflat deja în productie de serie, cu ocazia expozitiei s-a lansat modelul RB11, capabil să execute foraje până la adâncimi de 250 m

O noutate absolută prezentată invitatilor si vizitatorilor a fost noua fabrică deschisă la Edelshausen, la 7 km nord de Schrobenhausen, unde se produc instalatii de foraj la mare adâncime, până la 5.000 m, destinate captării energiei geotermale dar si pentru exploatări petroliere si de gaze naturale.
În expozitie au fost prezentate modelele TBA 200 (foraje la 2.000 - 3.000 m) si TBA 300 (foraje până la 4.000 m) În fostul atelier de sudură al vechii fabrici s-a organizat o interesantă expozitie ce prezintă istoricul fabricii BAUER, dar si o colectie cu cele mai reprezentative echipamente si scule de foraj.

După cum a arătat domnul Dieter Stetter, Managerul General al BAUER Maschinen GmbH, pe parcursul expozitiei s-au vândut trei utilaje de foraj rotativ din seria BG si s-au încheiat numeroase contracte de închiriere pe termen lung. La câteva zile de la închiderea expozitiei s-au încheiat contracte pentru vânzarea a încă sase asemenea utilaje.
După cum s-au exprimat si numerosii invitati participanti la expozitie din România, câstigul cel mai mare a fost cel al informării legate de noile utilaje si tehnologii de foraj promovate de firmele grupului BAUER.
În acest sens foarte utile au fost demonstratiile practice zilnice si vizitele făcute la santiere din zonă. Mai multe detalii privind gama de produse BAUER si posibilitătile de achizitionare se pot obtine oricând prin reprezentanta comercială BAUER în România, firma Tractor Proiect Comert din Brasov.

Anul XIII, nr. 145, mar 2018
 
 
 
Citeste-ne on-line!
 

Truck Power, Martie 2018
 
Truck Power, Martie 2018

NEXT AUTO, Februarie 2018
 
NEXT AUTO, Februarie 2018

Trenchless Romania Noiembrie 2017
 
Trenchless Romania, Noiembrie 2017
 
 
 

PARTENERI