Contactati-ne pentru a ocupa unul dintre spatiile de mai sus
Leasing financiar

BRD Sogelease: Trebuie să ne pregătim pentru viitor

20.07.2009
Mariana Pătru; Dan Pavel
BRD Sogelease: Trebuie să ne pregătim pentru viitor
BRD Sogelease reprezintă unul din marii finantatori din România interesati de piata de masini si utilaje. Încă de la începutul acestui an s-a scris foarte mult despre lipsa de lichidităti, o cădere puternică a finantărilor în leasing si conditiile dure impuse de bănci. Noi am stat de vorbă cu domnul Jean-Claude Boloux, director general al BRD Sogelease, în speranta de a afla când si mai ales dacă se va relaxa politica de acordare a finantărilor.

Deoarece nu este primul interviu acordat revistei noastre, discutiile au fost mult mai degajate, domnul Jean-Claude Boloux fiind deschis oricărei întrebări, răspunzând direct si lăsând la o parte "răspunsurile diplomatice". Astfel, am aflat că principala problemă nu este aceea a banilor destinati echipamentelor pentru constructii, si nici măcar dobânzile, ci garantiile ce pot fi aduse de către solicitantul creditelor, în special contractele ferme pe termene lungi.

Masini si Utilaje: Criza financiară a provocat o serie de probleme la nivel mondial, iar companiile de leasing încearcă să găsească solutii pentru a le rezolva.BRD Sogelease dispune de lichiditătile necesare pentru a finanta achizitia de echipamente de constructii în acest an?
Jean- Claude Boloux:
  Avem destule fonduri, iar de curând am obtinut un împrumut de la BEI (Banca Europeană de Investitii) pentru finantarea proiectelor firmelor mici si mijlocii in conditii financiare deosebit de avantajoase. Spun eu că suntem pe calea cea bună si ne dorim să finantăm economia românească.

M&U: Conditiile de acordare a leasingului, comparativ cu anul 2008 sunt mult mai dure în prezent. Există vreo sansă ca în viitor banii să se acorde mai simplu?
J-C.B:
Depinde întotdeauna de  contextul economic. Dacă la acest nivel există dificultăti pentru a returna sumele creditate bineînteles că si noi vom fi mult mai selectivi. În acest moment putem acorda bani în sistem leasing, cu o rată a dobânzilor bună pentru a finanta achizitia de echipamente. Criza este tot criză si chiar dacă un client a fost bun platnic în trecut, acum e posibil să nu mai fie la fel de bun, si nu pentru că nu mai vrea acest lucru, ci datorită contextului economic. De aceea în analizele noastre trebuie să vedem care sunt riscurile si să anticipăm situatiile negative, de criză si apoi să hotărâm dacă este sigur să demarăm finantarea. Nu putem acorda banii foarte usor, având în vedere că sectorul constructiilor si implicit al echipamentelor de constructii este un sector de risc, dificil, mai ales pentru că lucrările de infrastructură nu au fost încă demarate, iar santierele în proportie foarte mare au fost închise temporar. În  momentul în care sectorul public va întelege necesitatea începerii lucrărilor de infrastructură probabil că atunci vom oferi si noi mult mai usor finantare pentru echipamentele de constructii deoarece companiile cu care vom lucra vor avea un contract cu statul, iar statul va putea plăti. Drumurile si infrastructura în general au nevoie de reparatii importante, trebuiesc construite autostrăzi. Este mult de lucru în România.

M&U: Aveti planuri de finantare pentru lucrările de infrastructură?
J-C.B:
Desigur, dacă există proiecte si companiile de constructii cu referinte bune doresc să se implice, bineînteles că vom încheia contracte. Suntem deschisi la un tip de finantare de acest gen, care are un potential de risc redus.
 
M&U: În aceste conditii putem vorbi despre niste reguli noi? Obtin finantare numai marii jucători de pe piată, care sunt capabili să ofere garantiile necesare?
J-C.B:
Nu, garantia noastră este bunul pe care îl finantăm, suntem proprietarul acelui bun si aceasta este principala noastră garantie. Noi urmărim în principal disponibilul de lichidităti, dacă respectivul client are un contract bun, dacă poate să înapoieze banii. Doar în anumite situatii este posibil să cerem o garantie suplimentară. Altfel primul criteriu este bunul în sine.

M&U: Puteti face niste predictii pentru acest an?
J-C.B:
Vom vedea dacă la sfârsitul anului 2009 vor fi semne de redresare, care va fi situatia economică si în Europa de Vest. La sfârsitul anului 2009 vor fi alegerile prezidentiale în România care pot influenta deciziile economice. În multe tări se întâmplă asa. Dacă o să se ia vreo decizie politică pozitivă privind sectorul constructiilor, o să se ia până în iulie, septembrie ca ultimă dată, deoarece alegerile se vor desfăsura în lunile octombrie sau noiembrie, ceea ce însemnă că în ultima parte a anului nu vom asista la decizii majore. Având în vedere situatia economică din România, dacă nu se adoptă decizii puternice nimic nu se va mai rezolva în decursul acestui an, ceea ce înseamnă că va trebui să asteptăm. Pe de altă parte deciziile trebuie luate într-un sens sau altul. Sectorul privat este gata de lucru, toată lumea este pregătită să reînceapă.

M&U: În 2008 s-a scris foarte mult despre fraudele din sistemul imobiliar si bancar care nu au putut fi rezolvate de politie. S-a schimbat ceva?
J-C.B:
În trecut, înainte de 2007 existau fraude, minore si care nu afectau piata în sine, dar odată cu anul 2008 putem vorbi de un sistem ceva mai organizat, fiind afectate o serie de companii de leasing. Am început să stabilim cooperări cu departamentele de politie pentru a realiza un schimb de informatii si încercăm să fim cât mai precauti cu putintă.
În compania noastră am adoptat măsuri specifice pentru a proteja aceste activităti. Avem mai putine situatii de acest gen decât anul trecut, dar asta nu ne garantează că anul acesta nu vor mai fi încercări sau că nu va continua acest fenomen. Asa că trebuie să fim precauti.

M&U: În fiecare interviu vorbim despre trecut, despre prezent si despre viitor. De data aceasta viitorul pare un pic sumbru...
J-C.B:
Am spus în mai multe rânduri că oportunităti există. Am spus asta si am crezut în ceea ce am spus în primul rând pentru că suntem printre primele companii de leasing de pe piată, nu avem probleme de finantare, avem fonduri si sunt sigur că mai sunt si alte oportunităti, multe venind din partea investitorilor străini. Pare destul de ciudat, dar investitorii străini construiesc în România, si mă refer aici la numele mari internationale. Companiile mari nu consideră România o piată pierdută, este o piată cu potential si atunci când criza va înceta totul va reveni la normal iar investitiile vor fi profitabile din nou. Stim că situatia este dificilă pentru toată lumea.

Acum trebuie să ne pregătim pentru viitor. Dacă în acest an nu ne pregătim pentru anul viitor, vom amâna totul pentru anii ce urmează si se va crea un cerc vicios. Ideea este că vor exista oportunităti pe piată pe care trebuie numai să le observăm la timp, pentru că avem conditii de finantare bune, suntem destul de flexibili, suntem de asemenea una dintre cele mai mari companii de leasing si avem toate ingredientele necesare pentru a atrage noi clienti.
Nu trebuie să fim pesimisti, trebuie să fim constienti că va fi dificil, că este posibil să nu reusim să ne atingem tintele propuse, dar trebuie să lucrăm pentru anul următor. Suntem pregătiti, chiar si pentru cazul în care situatia economică nu se va redresa de la începutul anului 2010, ci numai pe la jumătatea acestuia.

Trebuie să fim constienti că trebuie să muncim. Nu are sens să fiu total optimist sau să spun că totul se va termina cu bine pentru că vor fi multe companii care nu vor reusi să traverseze cu bine această perioadă, vor fi multi oameni afectati pentru că acestea sunt consecintele normale ale unei crize si în aceste conditii este nevoie de sprijin din partea statului.

Anul XIII, nr. 144, feb 2018
 
 
 
Citeste-ne on-line!
 

NEXT AUTO, Februarie 2018
 
NEXT AUTO, Februarie 2018

Trenchless Romania Noiembrie 2017
 
Trenchless Romania, Noiembrie 2017

Truck Power, Octombrie 2017
 
Truck Power, Octombrie 2017
 


 
 

PARTENERI