Contactati-ne pentru a ocupa unul dintre spatiile de mai sus
Prezentare de firmă

Star West - de 18 ani pe piata utilajelor

19.08.2009
Dan Pavel; Mariana Pătru
Star West - de 18 ani pe piata utilajelor
Grupul de firme General Star West si-a început activitatea în anul 1992, având baza în orasul Oradea. Încă de la început, obiectul de activitate principal a fost importul de utilaje de mică si mare mecanizare si piese de schimb pentru furnizorii de utilităti, firme de constructii si gospodării comunale.

Dezvoltarea companiei si renumele creat pe piată au atras după sine si încrederea numelor importante de pe piata utilajelor, în anul 2005 Star West devenind dealerul unuia dintre cei mai importanti producători mondiali de excavatoare, si anume firma japoneză Hitachi. Aceasta este cunoscută prin utilajele sale de calitate, gama de masini acoperind nu numai segmentul excavatoarelor, ci si pe cel al încărcătoarelor frontale, basculantelor si dumperelor rigide pentru aplicatii în cariere si santiere de mari dimensiuni.

Pentru a putea asigura firmelor de constructii toate tipurile de utilaje necesare, Star West oferă buldo-excavatoare articulate si încărcătoarele cu o capacitate de până la 2,5 mc marca Venieri. Gama de vehicule multifunctionale de mici dimensiuni este completată cu încărcătoarele frontale multifunctionale marca Locust.
Anul 2007 aduce în portofoliul societătii si marca americană Ditch Witch, un specialist în domeniul săpătoarelor cu elindă destinate santurilor si a utilajelor de forat orizontal, noul său sistem inovator de forat dirijat fiind patentat international. Aceste utilaje sunt recomandate a fi utilizate pentru introducerea utilitătilor publice, precum retele de apă, canal, retele de curent, de telefonie, de fibră optică, fără a fi necesară blocarea străzilor. Practic, prin utilizarea sistemului Ditch Witch se elimină poluarea fonică, poluarea aerului prin săpături, precum si problemele de blocare a traficului.

De asemenea, autogrederele Mista, fabricate de către StalovaWola în Polonia sunt utilaje ce nu necesită prezentări suplimentare pentru constructorii din România, care de multi ani s-au lămurit de fiabilitatea utilajelor realizate de acest producător. Gama utilajelor mari se încheie cu marca Promobe, producător de ciocane hidraulice de până la 60 tone pentru demolat, precum si pulverizatoare sau foarfeci pentru demolare.

De asemenea nu puteau lipsi din portofoliul Star West Market nici echipamentele de mică mecanizare, firma NTC din Cehia fiind bine reprezentată cu o gamă completă de maiuri compactoare, plăci vibratoare, generatoare de curent pentru sudură, finisoare de beton sau vibratoare pentru beton. Concasoarele si statiile de sortare mobile Extec reprezintă un alt produs de clasă premium din portofoliul importatorului Star West.

Domnul Petrut Octavian, directorul executiv al societătii Star West este mândru de modul în care firma s-a dezvoltat în ultimii ani, precum si de mărcile de renume reprezentate de companie. Astfel, atunci când am realizat acest interviu, ca o noutate absolută, a dorit să anunte si prin revista Masini si Utilaje faptul că Star West a devenit si importator oficial pentru România al dumperelor marca Bell.

"Echipa Starwest este o echipă tânără si dinamică, cu oameni dornici de a face o treabă bună si cât mai profesional. Media de vârstă la noi este de 35 de ani." - Petrut Octavian, director executiv Star West

Masini & Utilaje:
Ne aflăm în fata noului sediu Star West, situat la intrarea în Bucuresti, dinspre comuna Bragadiru. Este impunător, si chiar în vremurile acestea destul de grele pentru afaceri, când firmele în general îsi restrâng activitatea, este un lucru interesant faptul că firma Star West merge înainte.

Petrut Octavian:
Si nici nu ne oprim aici. Planul nostru de viitor este să lărgim numărul reprezentantelor din tară, să deschidem noi sedii pentru a fi cât mai aproape de clientii nostri. Ne mândrim cu faptul că în perioada de criză am reusit să terminăm un sediu ca acesta, nou si modern. Suntem o firmă în continuă expansiune astfel încât si la ora actuală căutăm colegi pentru departamentul de vânzări si departamentul de service. Vorbind despre dezvoltarea noastră, pe care eu o apreciez ca fiind foarte solidă, nu vreau să trec mai departe fără să vorbesc despre domnul Nicu Gâdei, care a fost directorul firmei Star West timp de 14 ani, si care si-a adus o contributie importantă la dezvoltarea si la atingerea nivelului actual al firmei. Tocmai datorită conditiilor actuale economice nefavorabile am fost nevoiti să ne despărtim de domnul Gâdei, dar vreau să subliniez că îi suntem recunoscători pentru ceea ce a făcut pentru firma noastră. Pentru cititorii dvs. permiteti-mi să mă prezint: lucrez în cadrul societătii Star West din anul 1999, fiind practic mână dreaptă a domnului Gâdei.
În această perioadă am învătat foarte mult, si acum sper că continui activitatea firmei cel putin la nivelul la care a fost adusă de către predecesorul meu. Tatăl meu a înfiintat firma Star West în anul 1992, fiind director general în prezent.

M&U: Puteti să ne dati câteva date despre noul sediul de pe soseaua Oltenitei?
P.O.:
În primul rând, trebuie spus că este situat în apropierea vechiului nostru sediu, deoarece clientii nostri stiu deja drumul. Costul clădirii se apropie de două milioane de euro, noua locatie având o suprafată construită de 1.500 mp, cuprinzând birouri si o hală de service ultramodernă. De asemenea, tot aici există o suprafată de 10.000 mp destinată parcării, spatiu de depozitare în aer liber, dar si un teren ce va fi pregătit pentru demonstratii si expozitii. Service-ul este asigurat în incinta unei hale cu o suprafată de 400 mp ultramodernă, dotată cu toate accesoriile si uneltele necesare pentru a repara în timp util si profesional utilajele pe care le comercializăm noi si de asemenea si alte utilajele pe care clienti nostri le detin.

M&U: În prezent, reteaua de service si vânzări acoperă întreaga suprafată a tării?
P.O.:
În primul rând, avem sediu central de la Oradea, de aici a pornit si dezvoltarea firmei si al doilea ca mărime, sediul de la Bucuresti. La Iasi avem de asemenea un sediu compus dintr-o platformă de prezentare, o clădire de birouri si de asemenea un mic atelier pentru service. Prin această localizare a sediilor noastre am încercat să acoperim zonele principale ale tării, Muntenia, Transilvania si Moldova. De asemenea, ca dotare standard, fiecare sediu detine unităti mobile de service, acestea asigurând interventii rapide la sediul clientului, dar si oriunde s-ar afla utilajul acestuia, pe un santier sau o carieră, asigurând atât reviziile la termen cât si reparatiile.  Trebuie spus că toate cele trei sedii detin si stocuri importante de piese de schimb, ce acoperă 100% necesitătile pietei. Mai mult, aceste stocuri au si piese originale pentru utilaje fabricate înainte de 1989. Pentru utilajele de mică mecanizare pe care le comercializăm, deci gama de mică mecanizare, avem colaboratori în principalele orase ale tării. Acesti colaboratori sunt firme cu activitate de vânzare pe plan local, care comercializează unelte de mână precum si masinile noastre de mică mecanizare: maiuri, plăci vibratoare, generatoare si care sunt pregătiti si agreati pentru a asigura service-ul profesional pentru toate utilajele comercializate.

M&U: Sistemul de monitorizare prin GPS al utilajelor, numit ZAXIS Global, de la Hitachi este în functiune si în România?
P.O.:
Principala noastră gamă de utilaje este marca Hitachi. Acesta produce întreaga gamă de excavatoare, începând de la mini-excavatoare până la excavatoarele pe senile. Astfel, alocăm o atentie deosebită si sistemului ZAXIS Global. Am observat că în general firmele mari sunt interesate de acest sistem, directorul societătii sau responsabilul parcului de masini dorind să detină permanent informatii despre modul de lucru al masinii, productivitatea sa, adică cât timp motorul este în sarcină si cât timp este în ralanti, despre consumul de motorină, de ulei, samd. Un alt avantaj al sistemului este că putem controla scadenta pentru reviziile periodice, si astfel putem anunta clientul din timp. Si dacă vreti un exemplu extrem de util: dacă în circuitul hidraulic dintr-un motiv oarecare au rămas mai putin de cinci litri de ulei, clientul este imediat anuntat, deoarece în caz contrar se pot distruge pompele. Să nu mai spun că un utilaj cu un astfel de sistem este foarte greu de furat, pozitia sa pe glob fiind permanent vizibilă.

M&U: Este foarte interesantă alegerea mărcilor din portofoliul dvs, fiecare venind din altă tară, chiar continent. Cum s-a făcut selectia?
P.O.:
Despre Hitachi, al treilea producător mondial de excavatoare, este totdeauna foarte mult de povestit. Cred că trebuie să facem în viitor mai multe eforturi pentru a fi cunoscut bine de către cumpărătorii potential de pe piata din România. Este o companie japoneză cu o lungă traditie, aducând cele mai multe inovatii în domeniul excavatoarelor. De aceea, si produsele lor sunt foarte moderne, precum sistemul de supraveghere prin satelit sau camere de filmat montate în spatele utilajelor, camere ce usurează munca operatorului. Autogrederele MISTA fabricate la cunoscuta fabrică Stalowa din Polonia aduc traditia unei mărci prezente până nu de mult pe toate santierele din România. De aceea am si spus mai devreme că avem piese de schimb originale pentru utilaje mai vechi de 1989, produse sub marca Stalowa.

Aici mă pot referi la încărcătoarele frontale Stalowa Vola L34, la încărcătoarele Fadroma,  la basculantele Tatra, la cilindrii compactori VB si la utilajele multifunctionale UNC. Sunt piese originale de la producător pentru care aveti garantie si garantăm provenienta lor. Buldo-excavatoarele Venieri lucrează atât ca încărcătoare cât si ca excavatoare. De fapt, sunt mai mult decât niste simple utilaje clasice de săpat si încărcat, deoarece toate sunt articulate, cu roti egale ca diametru si mai ales sunt 4x4. Astfel, fiind articulate functionează ca un încărcător frontal, si fiind hidrostatice permit montarea unui număr mare de accesorii, care în mod normal nu se pot monta pe un tractor derivat dintr-un sasiu de tractor. Aici mă refer la o cositoare pentru drumuri, destinată întretinerii părtilor laterale ale drumurilor, la un sistem de frezare a asfaltului, în principiu folosite pentru plombări, freze de zăpadă, lamele de zăpadă, dar si restul accesoriilor care se pot monta în mod normal pe un buldo-excavator. Cred că este singurul buldo-excavator de mici dimensiuni cu 4 roti directoare. Toti producătorii nostri s-au specializat exact pe gama pe care o produc, ei au dezvoltat-o si au comercializat-o cu un mare succes. Hitachi, Venieri, cât si Locust fac parte din acesti producători de traditie.

De exemplu, Locust produce de 30 de ani utilaje multifunctionale, în prezent fiind extrem de performante. Astfel, modelul Locust 753 care o sarcină de ridicare 750 kg are cea mai mare înăltime de descărcare din gama sa, la 3.200 mm, ceilalti producători oprindu-se pe la 2.800 mm, un avantaj important atunci când vorbim de încărcarea pământului direct în camioane de constructii. Au motoare Yanmar si un sistem LDU, care atunci când pompele nu sunt în sarcină permite reducerea turatiei motorului si directionează uleiul pe retur direct, astfel încât se reduce considerabil consumul de combustibil. Comparativ, dacă un utilaj normal are un consum de până la 7 litri/oră, acestea pot avea un consum de 3,5 litri/oră.

Acestea sunt utilajele multifunctionale pe care se pot monta până la 60 de accesorii.
Dacă ne referim la performantele utilajelor de săpat si forat Ditch Witch, si acestea au caracteristici care le fac unice prin performantele oferite. Astfel, sunt utilaje de săpat santuri cu elindă din gama grea pe care se poate monta si un plug. De exemplu pe un câmp se poate introduce un cablu în pământ fără nici o săpare prealabilă, ele asigurând si crearea santului si acoperirea lui. Cu un astfel de utilaj se poate face până la 1 km de sant pe zi, fată de un excavator ce nu poate depăsi în cel mai bun caz 400 m , dar cu consumuri mai mari de combustibil si cu o uzură mai mare, deoarece DitchWitch nu folosesti cupa si bratul, asa cum face un excavator, ci folosesti un lant special. Am vândut foarte multe astfel de utilaje la firme de constructii care lucrează pe programe ISPA de introducere a utilitătilor în comune sau în orase, apă, canal, gaze, cabluri de telefonie, etc.

Anul XIII, nr. 145, mar 2018
 
 
 
Citeste-ne on-line!
 

Truck Power, Martie 2018
 
Truck Power, Martie 2018

NEXT AUTO, Februarie 2018
 
NEXT AUTO, Februarie 2018

Trenchless Romania Noiembrie 2017
 
Trenchless Romania, Noiembrie 2017
 
 
 

PARTENERI