Contactati-ne pentru a ocupa unul dintre spatiile de mai sus
Materiale de înaltă duritate

Folosirea otelurilor rezistente la abraziune în concasoare (II)

19.08.2009
Cornelia Rotaru; Dan Pavel
Folosirea otelurilor rezistente la abraziune în concasoare (II)
Alegerea celui mai bun otel, care să corespundă din punct de vedere al duritătii exact cerintelor de lucru nu este o decizie usor de luat. Un otel foarte rezistent este
si scump, iar un otel ieftin poate să nu reziste nici o săptămână unei utilizări intense. Producătorul cunoscutei mărci de otel Hardox, societatea suedeză SSAB Oxelösund a dezvoltat si aplicat "Teoria abraziunii", o metodă utilizată cu succes la alegerea celei mai potrivite durităti pentru o anumită aplicatie.
Dacă în prima parte a articolului am prezentat această metodă pe larg, precum si principiile de selectare a otelurilor, în continuare vom discuta despre aplicatiile sale practice în cazul concasoarelor.

Studiu asupra concasoarelor

Pe piată sunt disponibile numeroase tipuri de concasoare, bazate pe modele mecanice de lucru diferite. Fiecare tip are caracteristici proprii, ce aduc atât avantaje cât si dezavantaje. Din acest punct de vedere, putem împărti concasoarele în functie de principiul de concasare, astfel se poate determina si modelul cel mai apropiat de realitate al actiunii uzurii în timpul concasării.
Trei metode de bază pe care se bazează principiul de lucru al concasoarelor pot fi identificate: prin impact, prin frecare si prin compresie.
 
Concasare prin impact
Diferite tipuri de concasoare se bazează pe impactul materialului fată de suprafete fixe sau fată de ciocane aflate în miscare. Aceste tipuri de concasoare sunt folosite de exemplu când este nevoie de un anumit control al dimensiunii si formei particulelor, iar principiul de uzură care intervine în acest caz este cel prin uzură prin impact.
 
Concasare prin frecare
Frecarea presupune concasarea materialului prin presarea lui între două suprafete. Aceasta metodă necesită o cantitate mare de energie si este folosită pentru concasarea materialelor precum pietris sau cărbune. Uzura prin presare este dominantă, desi uneori afectarea prin "eroziune" poate fi considerată cauza principală a uzurii. Concasarea poate crea fragmentarea prin "explozie" a agregatelor, dar în mod surprinzător, deteriorările observate seamănă cu  cele cauzate de particulele erozive în ventilatoare si pompe.
 
Concasarea prin compresie
Concasoarele cu fălci sunt construite pentru concasarea prin compresie. Materialul abraziv este strivit între suprafetele celor două fălci, concasoarele fiind folosite de cele mai multe ori atunci când agregatele sunt foarte dure, tenace sau foarte abrazive. O analiză a modelului de uzură indică predominarea impactului ca si fenomen, combinat cu fenomene minore de uzură prin alunecare sau frecare.

Aplicatii pentru HARDOX în concasoare
Trei exemple de aplicatii unde materialul HARDOX a fost folosit cu mare succes: În imaginea 3 este prezentat un concasor al unei exploatări de granit, unde HARDOX 500 cu grosimea de 40 mm a fost folosit cu succes pentru blindajele laterale.

Cu rezultate excelente s-a folosit în acelasi concasor si HARDOX 600.

În imaginea 5 este prezentat HARDOX 500 utilizat în fabricarea discurilor rotative si în structura fixă a unui concasor de zgură provenite de la o centrală termoelectrică din Republica Cehia. Concasorul este folosit pentru fragmentarea zgurei produse în urma procesului de ardere a cărbunelui.
HARDOX 500 a crescut semnificativ durata de viată a utilajului, comparativ cu piesele initiale din otel cu strat dur aplicat cu electrozi. HARDOX poate fi folosit ca si blindaj în diferite pozitii în concasoare sau în diferitele sisteme ale concasoarelor. 
În imagine, HARDOX 500  a fost folosit în zonele inferioare ale pâlniilor de alimentare ale concasorului, în zonele unde uzura este extremă.

Concluzii
Înainte de a selecta un material rezistent la uzură pentru o anumită aplicatie a concasorului, trebuie reflectat asupra tipului de uzură ca si fenomen predominant în concasorul respectiv: abraziune prin alunecare, abraziune prin impact si abraziune prin compresie.
În final perioada de viată a otelului rezistent la abraziune poate fi estimată cu ajutorul aplicatiei electronice WearCalc® puse la dispozitie de SSAB Oxelösund, prin introducerea  în această aplicatie electronică a tipului de mineral, pietris sau rocă.
Pentru prelungirea vietii aplicatiilor, programul WearCalc®  poate fi consultat la reprezentantul SSAB în România.
Anul XIII, nr. 145, mar 2018
 
 
 
Citeste-ne on-line!
 

NEXT AUTO, Februarie 2018
 
NEXT AUTO, Februarie 2018

Trenchless Romania Noiembrie 2017
 
Trenchless Romania, Noiembrie 2017

Truck Power, Octombrie 2017
 
Truck Power, Octombrie 2017
 


 
 

PARTENERI