Contactati-ne pentru a ocupa unul dintre spatiile de mai sus
Consilierul vostru financiar

Lăcomie vs Prudentă

19.08.2009
Ec. IULIU CIOBANU
"Să fii precaut când altii sunt lacomi si lacom când altii sunt precauti" - Warren Buffet.
Citatul de mai sus, pentru cei care nu sunt avizati, apartine unui om de afaceri american care a dezvoltat un imperiu în domeniul financiar bazându-se strict pe instinctul si abilitătile sale de a contura strategii pe termen lung indiferent de starea economiei americane sau mondiale.

În acelasi timp, nu se poate sintetiza în mai putine cuvinte o filozofie sau o conduită pe care un om de afaceri trebuie să o aibă în momentul în care porneste sau vrea să dezvolte o companie.
Analizând situatia delicată în care cei implicati în mediul de afaceri românesc se află acum nu putem decât să îi dăm dreptate lui Warren Buffet. Astfel caracteristica predominantă în trecut era lăcomia. Această componentă a naturii umane a jucat un rol important în luarea multor decizii care în prezent se dove-desc nefaste.

Sistemul financiar a înlăturat multe filtre prin care clientii trebuiau să treacă pentru a obtine sumele de bani solicitate. Individual, fiecare bancă sau companie de leasing dorea să fie în top prin cota de piată detinută, cel mai mare target, cel mai rapid timp de răspuns, etc. Dar asta nu a însemnat decât eliminarea treptată a prudentei de care trebuiau să dea dovadă si mărirea expunerii pe care clientii o aveau. Garantiile solicitantilor de credit sau leasing erau supraevaluate asa cum se demonstrează în prezent, tinând seama că industria auto si domeniul imobiliar au încasat o lovitură puternică.

Clientii la rândul lor au dat dovadă de lăcomie în momentul în care au decis achizitionarea de bunuri sau solicitarea unor sume de bani. Deciziile s-au bazat pe legendara zicală "lasă că merge si asa" si nu au avut la bază un plan bine pus la punct de dezvoltare a firmei, de sporire a numărului de angajati, de o diversificare a portofoliului de clienti care ar fi redus semnificativ riscul de blocaj în plan financiar al companiei. Nici un moment nu au dat dovadă de prudentă necesară în astfel de tranzactii si nu si-au pus întrebări legate de strategiile de viitor ale clientilor lor de exemplu, pentru că în final de acolo vin banii. Tot ceea ce vedeau erau sumele pe care le aveau de încasat luna curentă sau luna viitoare. Dar datoriile pe care le aveau se întindeau pe ani buni.

Si iată rezultatul: probleme la plata datoriilor, executări, cresterea exponentială a numărului de autoturisme care stau în diverse parcări, imobile care nu mai valorează nici jumătate din pretul la care au fost evaluate, si multe alte situatii neplăcute pentru toate părtile implicate. Toate acestea pe fondul unei crize acute de lichidităti.
Lăcomia a generat si generează pagube si daune iremediabile atât în bugetul financiar al companiilor cât si asupra imaginii lor. Prudenta se manifestă din păcate în prezent si mult prea târziu pentru toată lumea. Mai putin pentru cei care au respectat conduita descrisă de Warren Buffet.

În multe cazuri am fost considerati exagerati când am răspuns la întrebarea: ce înseamnă un om bogat?
Pentru noi un om bogat era si este în continuare acela care poate sta oricând la o masă, fie ea de cafenea sau de negociere oficială, si poate avea o lichiditate de un milion de euro. Nu credite care vor veni, nu imobile, terenuri sau alte bunuri doar teoretic solvabile. Un om care conduce o masină extrem de scumpă si are o casă mult mai scumpă nu este bogat. Este doar extrem de îndatorat doar pentru că a dat dovadă de lăcomie, fie că această trăsătură apartine caracterului sau fie că s-a molipsit de ea din jur.

Concluzia este că cei lacomi vor fi cumpărati sau eliminati de cei prudenti si în viitor nu vor mai putea să ajungă la nivelul de acum datorită daunelor de imagine. Oamenii cu adevărat puternici vor deveni si mai puternici, cei care au vrut doar să ajungă la fel ca ei fără a da dovadă de verticalitate vor rămâne doar cu foarte multe datorii financiare si morale si vor fi nevoiti să privească doar din afară pe viitor.

BENDIS FINANCIAL
30D Horei st., 2nd District, Bucharest
Tel: 0745-996-911;
Fax: 031-805-44-04
Anul XIII, nr. 145, mar 2018
 
 
 
Citeste-ne on-line!
 

Truck Power, Martie 2018
 
Truck Power, Martie 2018

NEXT AUTO, Februarie 2018
 
NEXT AUTO, Februarie 2018

Trenchless Romania Noiembrie 2017
 
Trenchless Romania, Noiembrie 2017
 
 
 

PARTENERI