Contactati-ne pentru a ocupa unul dintre spatiile de mai sus
Masini si Utilaje nr. 43

Macaralele Potain participă la constructia Sagrada Familia

30.09.2009
Macaralele Potain participă la constructia Sagrada Familia
Sase macarale turn Potain clădesc monumentul lui Gaudi, iar prima dintre ele aniversează deja 11 ani de muncă sustinută la acest proiect pe termen lung.
Sagrada Familia (Sfânta Familie) este cea mai mare atractie turistică a Barcelonei (nord-estul Spaniei) si unul dintre cele mai spectaculoase si mai intrigante proiecte din Europa. Înăltimea totală a monumentului care ocupă o suprafată de 12.800 mp,  este  de 170 m. Planul Bisericii este compus din 18 turnuri, în ordinea înăltimii reprezentându-i pe cei 12 apostoli, cei 4 evanghelisti, Sfânta Fecioară si cel mai înalt turn, pe Iisus Hristos.

În 1883 Antoni Gaudí a devenit arhitectul sef al acestei constructii, post pe care l-a ocupat mai mult de 40 de ani, până la moartea sa, în 1926. Când Gaudi a preluat conducerea santierului era constient de complexitatea si dificultatea lucrării si a impus echipei cu care lucra să folosească cele mai noi tehnologii de lucru existente la momentul respectiv. Astăzi, 127 de ani mai târziu, constructia bisericii urmăreste aceleasi planuri ale lui Gaudi (recuperate si refăcute dintr-un incendiu în 1936) si foloseste asa cum însusi Gaudi a cerut, cele mai noi tehnologii de pe piată pentru un mediu de lucru mai sigur, mai confortabil si pentru un proces de constructie mai rapid.
Flota de macarale turn Potain, împreună cu o statie de betoane au constituit două dintre cele mai importante elemente care au revolutionat santierul de la Barcelona încă din 1998.  Cu ajutorul programelor informatice inteligente si al macaralelor Potain de ultimă generatie care trebuiau să aseze delicat si precis fiecare piesă în puzzle-ul creat de Gaudi, renumitul santier a redus perioada estimată de finalizare cu aproape 100 de ani.

Prima macara Potain montată în 1998 a fost o macara MD 235A, cu brat de 60 m, înaltime sub cârlig de 127,11 m si 10 tone capacitate maximă. În 1998 o altă macara MC50 de 28 m înaltime si brat de 20 m a fost si ea instalată pe santierul Sagrada Familia si a fost urmată de instalarea unei întregi flote de macarale Potain: MD 238 în 2001, cu capacitate maximă de 12 tone, brat de 60 m, în septembrie 2001 i s-a alăturat MD 125B, cu înăltime de 60,9 m si o sarcină maximă de 6 tone si ulterior în 2004 o macara MD 175B si un al doilea model MD 125B cu 56 m înaltime sub cârlig. O parte dintre aceste macarale sunt montate pe diferite parti ale structurii proiectului, însemnând ca unele sunt la înăltimi de 125 m peste nivelul solului. Toate cele sase macarale au fost furnizate de distribuitorul local Potain, Ibergruas. Fiecare element structural al constructiei are o semnificatie religioasă. Turnurile clopotelor au fost construite la o înăltime de peste 100 de metri si simbolizează cei doisprezece apostoli. De curând arhitectul sef al acestui proiect a anuntat în vara anului 2010 acoperisul absidă va fi gata. Motivul pentru care constructia este încă nefinalizată este faptul că fondurile cu care a fost sustinut acest proiect impresionant provin din donatii publice si din banii strânsi din vânzarea biletelor către turisti. Bugetul pentru anul 2009 este estimat la 20 milioane de euro. Se estimează că în anul 2026, odată cu aniversarea a 100 de ani de la moartea arhitectului Antoni Gaudí, se vor finaliza lucrările de constructie la Sagrada Familia. Cu ajutorul tehnologiei, s-a putut grăbi procesul de finalizare, proces care a fost estimat să dureze câteva sute de ani, conform tehnicilor de constructie disponibile în anii 1900.

De la întemeierea sa în "La Clayette", Franta 1928, Potain este unul dintre cei mai mari producători de macarale turn din lume, mândrindu-se cu mai mult de 100.000 macarale vândute si instalate în întreaga lume. Astăzi, compania produce peste 60 de modele în fabricile sale din Franta, Germania, Italia, Portugalia si China. Gamele de macarale Potain se pretează la proiecte din industria constructiilor civile si industriale, drumuri si poduri (viaducte), industria energetică, industria constructiilor de nave fluviale si maritime, depozite de mărfuri grele si de dimensiuni mari. Potain este acum membră a grupului Manitowoc.
Distribuitor autorizat al mărcilor Potain si Grove, membre ale grupului Manitowoc în România - MARCOM RMC’94 din Otopeni, Web: www.marcom.ro.
Anul XIII, nr. 145, mar 2018
 
 
 
Citeste-ne on-line!
 

Truck Power, Martie 2018
 
Truck Power, Martie 2018

NEXT AUTO, Februarie 2018
 
NEXT AUTO, Februarie 2018

Trenchless Romania Noiembrie 2017
 
Trenchless Romania, Noiembrie 2017
 
 
 

PARTENERI