Contactati-ne pentru a ocupa unul dintre spatiile de mai sus
Masini si Utilaje nr. 43

Ruukki - otel finlandez pentru aplicatii de succes

30.09.2009
Mădălina Dragomir; Dan Pavel
Ruukki - otel finlandez pentru aplicatii de succes
Ruukki  este un nume care începe să fie din ce în ce mai cunoscut printre constructori si antreprenorii din domeniu. Compania a realizat investitii majore în România, construind cea mai mare fabrică din afara Finlandei, tara de origine, prin realizarea unui centru de productie în apropierea capitalei. Legăturile cu România au început însă încă din anul 2001, când una dintre subsidiarele grupului a ales orasul Brasov ca punct de dezvoltare a afacerilor în zonă.
Cunoscut în special pentru aliajele de otel pe care le produce, producătorul Ruukki se mândreste cu faptul că a făcut chiar mai multi pasi înainte, în relatiile cu clientii săi, oferind în prezent game complete de produse finite, precum panouri termoizolante, structuri metalice sau tablă tip tiglă.
Experienta internatională si capacitatea de productie fac din Ruukki România un antreprenor de specialitate pe segmentul de solutii metalice. Astfel, compania poate acoperi toate stadiile de dezvoltare si implementare ale unui astfel de proiect: de la solutii de proiectare la productia, furnizarea si instalarea de structuri si anvelope metalice, managementul lucrărilor, garantie montaj si servicii post garantie.

Probabil că pentru a descrie întreaga activitate a firmei ar trebui scrise pagini întregi, asa că am hotărât să pornim cu elementul de bază: otelurile produse de Ruukki, cu atât mai mult cu cât firma finlandeză este un promotor al celor mai noi si inovatoare tehnologii în domeniu, dar si al ideii că fiecare aplicatie necesită materialul potrivit. 
Un bun exemplu în acest sens este opera din orasul Oslo, desemnată cel mai bun proiect arhitectural al Europei. Construită jumătate pe suprafata portului orasului, jumătate pe apă, aceasta are întreaga structură metalică realizată de către fabricantul Ruukki. Compania a creat si întreaga structură metalică a clădirii, dar si peretii de retentie a apei (palplanse), necesari pentru realizarea unui front de lucru la peste 20 de metri sub nivelul mării. O altă provocare importantă a fost dezvoltarea unui aliaj de otel care să reziste timp de 300 de ani sub nivelul mării. Clădirea impunătoare asigură o capacitate de 1.811 locuri, scena având o înăltime de 54 m, dintre care 16 m se află sub nivelul mării.

Cel mai potrivit interlocutor în România, atunci când vorbim de otelurile si solutiile Ruukki, este domnul Marius Pintilie - Country Sales Director Ruukki Metals. Desi vorbeste cu entuziasm de solutiile tehnologice originale promovate de către firmă, ceea ce ne-a suprins în discutiile avute a fost faptul că nu a insistat pe rezultatele comerciale pozitive (o crestere de 26%) ale firmei în România, în acest an. Asa cum am putut întelege mai mult "printre rânduri", pentru specialistii de la Ruukki clientii sunt cei mai importanti, modul în care firma poate să răspundă tuturor cerintelor lor, legate nu numai de produsele Ruukki  în sine, ci si de consiliere de specialitate, proiectare sau livrare, acestea reprezentând de fapt adevărata prioritate a echipei Ruukki în România.

"Ruukki poate dezvolta produse cu aplicatii speciale care să satisfacă pe deplin cerintele clientilor, si acest lucru ne diferentiază fată de ceilalti competitori de pe piată, alături de calitatea produselor si serviciilor oferite. "

Masini si Utilaje: În acest an, în general, majoritatea firmelor au înregistrat un declin al cifrei de afaceri fată de anul trecut. Rapoartele financiare preliminare arată în cazul societătii Ruukki România o crestere de 26%. Cum comentati acestă crestere?
Marius Pintilie: Pentru a crea o imagine asupra prezentei RUUKKI în această regiune am sa încep prin a vă prezenta rolul meu, respectiv reprezentarea în România, Bulgaria si Moldova a Diviziei Metals, care se ocupă cu comercializarea produselor din otel Ruukki elaborate si laminate în Finlanda O altă divizie, Ruukki Construction se ocupă cu productia tiglei metalice pentru acoperis, a sistemelor aferente de drenare a apei, panouri sandwich si structuri metalice, iar divizia Engineering, pe baza unor comenzi importante, produce componente pentru diverse aplicatii. Încă de la înfiintare, societatea din  Finlanda a produs si livrat otel de calitate. Si în prezent produsele metalurgice sunt în centrul atentiei, fiind dezvoltate continuu, cote importante din cifra de afaceri fiind alocate pentru cercetare si dezvoltare.
În România, Ruuki este prezent cu două divizii: Ruuki Metals si Ruukki Construction
Trebuie spus că divizia Metals si-a prezentat mai târziu produsele pe piata locală, prin asigurarea unui stoc de produse metalurgice în cadrul fabricii din Bolintin la jumatatea anului trecut.

M&U: În România, putem vorbi despre o piată specializată a otelului? 
M.P.: Există producători de cupe de utilaje pentru constructii în România, precum si firme care fac reparatii la utilaje, si toti au nevoie de otel de înaltă rezistentă la uzură, deoarece în ziua de azi toti cei care nu investesc într-un echipament nou, automat îl repară. Noi ne-am adaptat rapid pietei din România, si pot să vă spun că avem capacitatea de a livra chiar si cantităti mici, dacă este nevoie, la nivelul unei singure foi de otel chiar si în cazul celor subtiri de exemplu 3 mm.
De asemenea productia locală de suprastructuri pentru camioane destinate transportului în constructii nu s-a stopat, chiar dacă s-a diminuat, iar noi avem o ofertă foarte bună de foi de otel cu livrare din stoc. Mai mult, putem livra chiar structuri profilate, la comandă, mergând până la chituri pentru basculante.
Totdeauna, chiar si în momente de criză, sunt sectoare ale economiei care functionează normal, dar trebuie identificate oportunitătile.
Chiar si pentru otelurile speciale, precum cele din gama RAEX, create special de către Ruuki pentru utilajele de constructii, am găsit în România si alte aplicatii, datorită rezistentei lor la abraziune deosebită. Astfel, am avut comenzi pentru aceste materiale chiar cu aplicatii dintre cele mai diversificate ca de exemplu jgheaburi pentru diverse deseuri metalice sau chiar pentru silozuri de cereale. Explicatia este simplă: rezistenta lor mare la uzură aduce economii atunci când vorbim de activitatea de mentenantă, deoarece manopera pentru reparatii a scăzut aproape de zero.

M&U: Procesul de eliminare a tensiunilor din aliaj, denumit "Dead Flat Processing" este unic în Europa. Ce avantaje aduce pentru cumpărători?
M.P.: Practic, "Dead Flat Processing" reprezintă un proces de laminare realizat cu ajutorul a doi tamburi care se rotesc în sens invers, asigurând o tensionare constantă în adâncime, pe întreaga sectiune transversală a foliei de otel. Astfel se elimină presiunile interne si materialul  iese cu o suprafată foarte bună, netedă. Se elimină astfel efectul de arc, stergând practic memoria otelului. Mai mult, procedeul prin care se obtine duritatea RAEX conferă si un aspect extrem de neted al suprafetei, care nu mai necesită prelucrare si se poate vopsi imediat.

M&U: Cum a fost primită oferta de oteluri speciale de către piata din România? Noi nu am avut în trecutul apropiat o traditie în domeniu.
M.P.: Deocamdată, piata din România este în schimbare, iar traditional multi utilizatori locali sunt reticienti. Sunt sigur că în doi - trei ani si piata de aici se va alinia tendintelor mondiale, în lume fiind utilizate oteluri specifice fiecărui tip de aplicatii, si nu unele generale, care corespund mai mult sau mai putin unei anumite utilizări.
Noi oferim totdeauna un otel cu proprietăti îmbunătătite si rezistenta mai mare în cazul reducerii greutătii. Micsorând grosimea materialul se obtin economii din punctul de vedere al greutătii proprii a masinii sau utilajului, si deci si un consum de combustibil mai mic. În plus, deoarece greutatea maximă este limitată prin lege, orice masă proprie mai mică duce la cresterea sarcinii utile în cazul vehiculelor rutiere de transport basculante, betoniere sau destinate transportului deseurilor metalice sau menajere.
Puteti afla mai multe despre otelurie Ruukki rezistente la uzură pe www.ruukki.com/specialsteels/ro

M&U: Nu putem încheia fără o prezentare a firmei Ruukki, chiar si pe scurt.
M.P.: Pot să prezint foarte pe scurt chiar, numai dacă facem referire la crezul societătii: "Only one partener is needed".  Adică, lucrând cu noi, partenerii nostri nu au nevoie decât de un singur partener caruia să îi comunice doleantele, să stabilească când si unde are nevoie de produsele metalurgice Ruukki iar din acel moment, inclusiv de livrare ne ocupăm noi. Un singur partener, cel care poate oferi produsul, suportul tehnic, si aici trebuie spus că avem un serviciu special numit  Aplication Support, format din oameni cu experientă extrem de specializati si bine pregătiti, care se deplasează direct din Finlanda cu solutii eficiente pentru un anumit proiect. Acestia intervin pentru a ne sustine în munca depusă si a împărtăsi clientilor nostri din cunostintele lor acumulate în timp în vederea găsirii unei variante optime pentru anumite aplicatii speciale, mai ales cele cu caracter unicat. Specialistii din Finlanda sunt extrem de bine pregătiti pentru activităti specifice. Astfel, sunt oameni cu experientă tehnică si practică, cu pregătire specială ca de exemplu  în proiectarea si constructia  bratelor de macarale sau a cupelor utilajelor de constructii, iar acesta este unul din aspectele importante ale firmei Ruukki care face diferenta fată de ceilalti competitori.
Ruukki produce în mod normal 2,8 milioane tone otel/an, iar cei peste 6.200 de angajati ai Diviziei Metals lucrează în 50 birouri prezente în întreaga lume si 5 unităti de productie situate în Finlanda si tările nordice. Produsele metalurgice realizate de Ruukki în unitătile de productie sunt: tablă laminată la cald, tablă laminată la rece, tablă colorată, sectiuni tubulare, tuburi de precizie si tevi pentru conducte.
Furnizăm oteluri si oteluri speciale sub forma de produse standard si speciale, părti si componente precum si servicii extinse de prefabricare.

Ruukki România - istoria unei firme
Compania este prezentă pe piata locală încă din 2001, prin intermediul Rannila România, una dintre subsidiarele grupului, cu sediul la Brasov. Un an mai târziu Gasell Profil, o altă companie parte a aceluiasi grup, deschide o filială în Bucuresti. În 2003 cele două companii îsi reunesc experienta, echipele si sediile la Bucuresti, o decizie care anunta deja fuziunea tuturor companiilor din grup sub acelasi nume, corporatia Rautaruukki. Astfel, în 2004 Rannila, Gasell Profil, Asva si Fundia fuzionează, reunindu-se sub aceiasi umbrelă: corporatia Rautaruukki si numele de marketing Ruukki. Un proces de anvergură, care a fost urmat si de o amplă campanie de rebranding la nivel international.
În anul 2007 Ruukki România initiază procesul de constructie al centrului de productie local din Bolintin Deal, cea mai mare investitie greenfield a companiei în afara Finlandei. Investitia a totalizat 35 mil. EUR, reprezentând valoarea terenului de 5 ha precum si costurile de constructie si achizitionare a echipamentelor. Operational din 2008, centrul a fost finalizat în 2009, odată cu lansarea sectiei de panouri termoizolante, cea mai mare parte a investitiei fiind concentrată în anul 2008.
De-a lungul timpului compania a înregistrat cresteri importante de la an la an, de minim 50%. Astfel, în 2008 Ruukki România a înregistrat o crestere de 58% a cifrei de afaceri, comparativ cu 2007. De asemenea, în primul trimestru din 2009 compania a înregistrat o crestere de 26% comparativ cu aceeasi perioadă a anului trecut. Aceste rezultate se înscriu în strategia de dezvoltare locală a companiei, care presupune o crestere de 20-30% a cifrei de afaceri Ruukki România în 2009, comparativ cu 2008.

Aceste cresteri vor fi generate de intrarea pe două noi segmente importante de piată - piata de panouri termoizolante si piata de structuri metalice - acest fapt fiind posibil gratie finalizării investitiei în centrul de productie.
Astfel, Ruukki îsi propune o cotă de piată de 7% pe segmentul de panouri termoizolante, evaluat la 134 mil. EUR în 2008 si de 10% pe segmentul de structuri metalice, evaluat la 200 mil. EUR. Pe piata de acoperisuri din tablă tip tiglă Ruukki îsi propune o cotă de piată de 9% în termeni de valoare.
Centrul de productie din Bolintin Deal cuprinde trei unităti de productie distincte: structuri metalice, panouri termoizolante si profilare. Astfel, Ruukki România produce la nivel local un portofoliu complet: structuri metalice, panouri termoizolante cu miez din spumă poliuretanică si vată minerală pentru pereti si acoperis, profile trapezoidale cu cută mică, profile autoportante, profile pentru acoperisuri din tablă tip tiglă, accesorii metalice pentru acoperisuri si fatade.
Capacitătile mari de productie -  de 1,8 mil. de mp pe an la panouri termoizolante, 12.000 tone pe an la structuri metalice si 1,2 mil. de metri liniari de profile - permit deservirea pietei locale, dar si a altor piete din regiune, precum Serbia, Cehia, Ungaria, Slovacia si Bulgaria.
Finalizarea centrului de productie local înseamnă deservirea mai rapidă a clientilor, prin scăderea termenelor de livrare cu până la 2 săptămâni, dar si scăderea costurilor, prin eliminarea costurilor de transport, care la unele produse puteau ajunge la 15% din valoarea comenzii.
Anul XIII, nr. 145, mar 2018
 
 
 
Citeste-ne on-line!
 

Truck Power, Martie 2018
 
Truck Power, Martie 2018

NEXT AUTO, Februarie 2018
 
NEXT AUTO, Februarie 2018

Trenchless Romania Noiembrie 2017
 
Trenchless Romania, Noiembrie 2017
 
 
 

PARTENERI