Contactati-ne pentru a ocupa unul dintre spatiile de mai sus
Consilierul vostru financiar

"Cine are bani în momentul de fată este rege"

21.10.2009
Ec. IULIU CIOBANU
Sunt cuvintele spuse de Bernd Lembcke, vicepresedintele Trump Organization, o companie care a căzut si s-a ridicat de mai multe ori, în aceste conditii de criză fiind extrem de pregătită. Nici nu se poate rezuma mai bine situatia actuală. Si în articolele anterioare vă prezentam câteva modalităti prin care sistemul financiar local si global îsi va modifica regulile.
Singura schimbare survenită între timp este accelerarea procesului de achizitii si fuziuni, si aparitia primelor tranzactii de mai multe miliarde de euro care în momentul de fată par năucitoare. În realitate nu sunt decât primele miscări din lunga serie anticipată de noi, prin care persoane si companii care până acum au actionat profesionist si rece îi preiau pe cei mai slabi care au crezut în infailibilitatea sistemului financiar si au renuntat la orice urmă de prudentă si analiza pe termen lung.
Toate statisticile arată de la trimestru la trimestru dublarea restantelor, cresterea numărului de bunuri reposedate, scăderi dramatice în cazul vânzărilor de autoturisme, echipamente si imobile.
Dealerii auto, în ciuda reducerilor de până la 50% a preturilor, nu reusesc să se redreseze, vânzările lor au scăzut cu 75% fată de anul trecut. În Europa în acest moment sunt 50.000 camioane noi care îsi asteaptă clientii, în conditiile în care în anii trecuti perioada de livrare era de 3-6 luni. Despre imobiliare nici nu avem ce discuta, la ultimele târguri vânzările fiind aproape nule.
Clientii nu au în acest moment foarte multe solutii viabile de finantare, chiar dacă unii din ei ar dori să achizitioneze diverse bunuri.Se lovesc de încăpătânarea finantatorilor de a se expune unor "riscuri" suplimentare. În acelasi timp, companiile trebuie să îsi calculeze foarte bine pasii următori pentru că se pot trezi încă în situatii dificile de la o zi la alta. Sunt manageri care aleg să continue lupta pentru supravietuire sau dezvoltare, dar din păcate sunt putini cei care în acest moment pot evalua concret si real consecintele deciziilor anterioare si posibilitătile viitoare. Sunt cazuri în care salariul managerilor de top este mult diminuat, cu sau fără acordul lor, cel mai bun exemplu fiind scăderea salariului de la 1.000.000 USD la 1 USD  în cazul unei companii din America. Dacă acesti oameni continuă să vină la birou înseamnă că si-au meritat locul până în prezent si sunt capabili să ducă mai departe planurile companiilor. Dar sunt mult mai multe cazurile în care acesti oameni se retrag din "motive personale", preferând să plece înainte de aparitia unor probleme care să le afecteze CV-ul.

Finantatorii se confruntă cu o situatie extrem de delicată, situatie căreia multi dintre ei nu stiu să îi facă fată într-un mod coerent si care să aibă urmări benefice lor. Deciziile luate în trecut de management sunt date uitării, se asteaptă doar comunicările firmei mamă pe fax. Acestea sunt puse în practică indiferent de consecintele pe care le au pe plan local asupra imaginii companiei pe care o reprezintă. Cumulat cu dorinta guvernelor europene de a limita drastic bonusurile acordate managementului nu avem decât imaginea viitoare a unor persoane lipsite total de motivatie si care actionează numai în baza unor comunicări pe care nu le citesc decât dacă sunt nevoiti.
În concluzie nu putem spera decât în aparitia unor noi echipe de management care să înlocuiască toate aceste lipsuri prin entuziasm si foarte multă muncă de analiză, astfel încât să nu mai fim pusi în fată unor informări oficiale legate de faptul că cererea noastră nu poate fi acceptată din cauza procedurilor interne, proceduri care în acest moment sufocă sistemul financiar. În acelasi timp nu mai este cazul să auzim mesaje prin care se transmite disponibilitatea de a finanta, dar este lipsa de clienti. Aceste mesaje ascund doar frica managerilor de a-si asuma cea mai mică responsabilitate în momentul de fată. Această frică nu îi va duce decât în situatia de a închide portile, în acelasi mod în care numai în acest an 84 de bănci din America au făcut-o!

BENDIS FINANCIAL
30D Horei st., 2nd District, Bucharest
Tel: 0745-996-911;
Fax: 031-805-44-04
Anul XIII, nr. 145, mar 2018
 
 
 
Citeste-ne on-line!
 

Truck Power, Martie 2018
 
Truck Power, Martie 2018

NEXT AUTO, Februarie 2018
 
NEXT AUTO, Februarie 2018

Trenchless Romania Noiembrie 2017
 
Trenchless Romania, Noiembrie 2017
 
 
 

PARTENERI