Contactati-ne pentru a ocupa unul dintre spatiile de mai sus
Utilaje de productivitate înaltă

Cum să faci usoară o muncă grea

21.10.2009
Cornelia Rotaru
O exploatare de suprafată reprezintă în sine un spectacol, datorită camioanelor si utilajelor de mare tonaj implicate în procesul tehnologic de productie. Ce se întâmplă în spatele unei astfel de desfăsurări de forte? O gândire managerială corectă, experientă multă, si costuri controlate "la sânge". Investitiile sunt mari, si numai o rată înaltă a productivitătii  permite mentinerea costurilor sub control. Utilajele folosite la extragerea si manipularea rocii reprezintă în acest caz cheia întregii afaceri.
Extragerea cărbunelui a devenit o adevărată artă în cazul societătii Lorfa din Gorj. Înfiintată în anul 2000 si preluată la scurt timp, în anul 2003 de către actualii actionari, a reusit după 9 ani de activitate în domeniul extractiei si prelucrării cărbunelui inferior (lignit), să primească o recunoastere care nu este la îndemâna oricui: Locul I în Top Profit România si Locul I în Top Afaceri România Întreprinderi Mijlocii, judetul Gorj, domeniul Extractia cărbunelui superior si inferior, conform datelor de bilant raportate.

Dacă în anul 2004 Lorfa realiza o productie de 5.000 tone/an, în 2009, după repetate procese de investitii în tehnologie modernă mai fiabilă si cu performante ridicate, productia Lorfa a ajuns la 300.000 de tone/an, ceea ce înseamnă o capacitate de productie de 35.000 tone/lună. Numai valoarea investitiilor în utilaje, autocamioane si spatiu de birouri s-a ridicat  la valoarea de două milioane de euro. Firma dispune de un număr de 40 de utilaje si camioane, achizitionate de la diversi importatori, care acoperă întreg procesul de extractie a cărbunelui.
Utilajele Komatsu reprezintă coloana vertebrală a activitătii de extragere si transport a cărbunelui, în ultimii doi ani importatorul oficial al mărcii japoneze în România, societatea Marcom RMC’94 livrând sase utilaje de mare randament, si anume patru excavatoare si două buldozere.

Domnul inginer Mihai Contes, administratorul companiei, a caracterizat foarte sugestiv utilajele Komatsu utilizate în cadrul exploatării, spunând că "au devenit membrii de bază ai echipei Lorfa datorită productivitătii orare mari si a fiabilitătii lor". Faptul că brandul Komatsu a avut întotdeauna o rezonantă puternică pe piata de utilaje de constructii a reprezentat un argument puternic atunci când s-a hotărât achizitionarea unor utilaje noi acum doi ani, dar nu si suficient: "atât excavatoarele cât si buldozerele, utilaje cheie fără de care activitatea noastră nu se poate desfăsura, au fost alese atent împreună cu specialistii Komatsu, în functie de necesarul de productie si de capacitatea lor de excavare/ încărcare/nivelare/ transport." Asistenta de specialitate acordată de către importatorul Marcom încă din momentul alegerii tipului de utilaje, a capacitătii si caracteristicilor acestora a reprezentat de asemenea un element cheie în alegerea mărcii cu care lucrează si în prezent cei de la Lorfa.

Parcul de utilaje Komatsu din dotarea societătii Lorfa numără în prezent patru excavatoare. Cele două modele PC 240LC-8 si două PC350LC-8 au o greutate operatională de 25.200 kg, respectiv 35.000 kg. PC240LC-8 are o putere a motorului de 168 CP si asigură o adâncime maximă de săpare de 6.920 mm, în timp ce modelul PC350LC-8 este echipat cu un motor de 260 CP si excavează până la o adâncime de 6.705 mm, cu brat de 3 m si cupă cu capacitate de 2,32 mc. PC240 are în plus si un circuit hidraulic pentru picon. Cele două buldozere Komatsu D61PX-15 si D65PX-15 cu greutăti operationale de 18.640 kg si respectiv 24.000 kg au fost si ele achizitionate odată cu cele patru excavatoare.
"Toate cele sase utilaje Komatsu lucrează în jur de 8 ore/zi, ceea ce înseamnă făcând un calcul simplu o medie de 2.000 ore de functionare pe an. Nu au existat niciodată probleme majore în exploatarea lor si au făcut fată cu succes tuturor provocărilor", ne povesteste Dl. Mihai Contes. Conditiile de lucru nu sunt usoare, aici temperaturile extreme de vară si din iarnă se simt cel mai bine, apa si terenul denivelat având si ele o contributie.

Administratorul firmei a fost impresionat de modul în care echipa de service îsi face treaba, mai ales că nici să ajungi până la exploatare, si apoi până la utilaje nu este un lucru simplu, mai ales când plouă: "service-ul este unul de calitate si a avut un rol important în stabilirea unei colaborări bune, cu reprezentantii Komatsu".
Deoarece o exploatare de cărbune la suprafată presupune în primul rând decopertarea terenului, excavarea si apoi transportul materialului steril în halde pe suprafete mari, apoi construirea instalatiilor tehnice de extragere a cărbunelui, pregătirea utilajelor mari pentru excavare, construirea si nivelarea drumurilor de tractiune, toate utilajele Komatsu au fost dotate cu sisteme de monitorizare si gestionare a datelor prin satelit Komtrax.
Tehnologia de extractie a cărbunelui cuprinde o serie de  procese succesive care cer ca toate utilajele si camioanele folosite pentru fiecare din aceste procese să functioneze conform cu orarul de lucru zilnic, să nu existe timpi morti în activitatea lor si să dovedească productivitate maximă. Sistemul Komtrax cu care au fost livrate toate utilajele Komatsu a permis nu numai monitorizarea si pozitionarea permanentă a utilajelor, dar si analiza modului de lucru, a randamentului lor, a timpilor de lucru, anuntând chiar si posibilele defectiuni ce pot apărea. "Utilizăm programul Komtrax si putem urmări astfel activitatea fiecărui utilaj în parte, aceasta ajutându-ne în cresterea productivitătii muncii".

Sistemul de monitorizare Komtrax a ajuns să fie privit  si în România ca un echipament fără de care nu poti face performantă. Astfel, pentru mai mult de 850 de echipamente Komatsu clientii au acces la informatii zilnic prin intermediul Internetului. Acesta este un sistem extrem de modern ce permite fiecărui posesor de utilaje Komatsu să fie zilnic la curent cu informatii precum: câte ore a lucrat echipamentul, care este programul de lucru al operatorului, ce fel de operatiuni a efectuat, în ce regim de lucru a fost folosit, cât combustibil a consumat si permite totodată verificări periodice care să confirme functionarea masinii în parametri normali.
Si cum rezultatele de până acum sunt pozitive, în viitor Lorfa va investi în continuare pentru extinderea activitătii si cresterea randamentului de extragere a cărbunelui, iar utilajele Komatsu sunt privite ca un aliat de nădejde pentru dezvoltarea acestor afaceri de viitor.

Excavatoare hidraulice pe senile Komatsu
PC 240LC-8
* Putere motor    168 CP
* Greutate operatională    25.200 - 26.630 kg
* Adâncime de săpare    5.825 - 7.320 mm
* Capacitate cupă    0,47 - 1,89 mc

PC350LC-8

* Putere motor    260 CP
* Greutate operatională    34.430 - 36.390 kg
* Adâncime de săpare    5.425 - 7.275 mm
* Capacitate cupă    0,85 - 2,66 mc

Buldozere Komatsu
D61EX/PX-15
* Putere motor    170 CP
* Greutate operatională    17.350 / 18.260 kg
* Dimensiune lamă    3,4 / 3,8 cm
    lampă reglabilă în trei planuri 

D65EX/PX-15

* Putere motor    208 CP
* Greutate operatională    20.280 / 21.000 kg
* Dimensiune lamă    5,61 / 3,69 mc lamă semi U
Anul XIII, nr. 145, mar 2018
 
 
 
Citeste-ne on-line!
 

Truck Power, Martie 2018
 
Truck Power, Martie 2018

NEXT AUTO, Februarie 2018
 
NEXT AUTO, Februarie 2018

Trenchless Romania Noiembrie 2017
 
Trenchless Romania, Noiembrie 2017
 
 
 

PARTENERI