Contactati-ne pentru a ocupa unul dintre spatiile de mai sus
Fonduri europene

Achizitia utilajelor noi la mai putin de jumătate de pret

17.11.2009
Achizitia utilajelor noi la mai putin de jumătate de pret

Deoarece revista este specializată în prezentarea masinilor si a utilajelor folosite în domeniul constructiilor, în acest articol ne vom concentra pe modul în care pot fi achizitionate utilaje noi la mai putin de jumătate de pret, evident diferenta provenind din fonduri nerambursabile.
Asa cum atrăgeam atentia în articolul anterior, fondurile nerambursabile pot fi primite în diferite procente si în diferite sume, în functie de dimensiunea firmei beneficiare si în functie de situarea ei (în general, zona Bucuresti-Ilfov primeste cu 10% mai putine fonduri deoarece este o zonă dezvoltată deja).

De fondurile nerambursabile necesare achizitionării dar si producerii de  masini si utilaje folosite în domeniul constructiilor pot beneficia, în general, doar firmele din domeniul constructiilor, producătoare de bunuri sau prestatoare de servicii, cele care importă sau se ocupă de distributia de masini si utilaje nefiind finantate.
Noi propunem niste solutii prin care să beneficieze de fonduri toate firmele, în mod direct sau indirect:
* în mod DIRECT -  sunt beneficiari ai fondurilor nerambursabile firmele din domeniul constructiilor pentru constructiile realizate si utilajele achizitionate sau produse, în proportii variind între 70% si 40% din valoarea eligibilă a investitiilor. În acest fel, beneficiarii vor achizitiona utilajele noi necesare dezvoltării firmelor la mai putin de jumatate din pretul lor.
* în mod INDIRECT - pot beneficia de aceste fonduri importatorii de masini si utilaje propunându-le potentialilor lor clienti, firme din domeniul constructiilor, să cumpere de la ei utilaje la mai putin de jumatate din pret astfel: clientii (firmele din domeniul constructiilor) să realizeze dosare prin care să li se aprobe finantări de până la 70% din valoarea eligibilă a investitiilor, să cumpere utilajele si masinile de la importatori/distribuitori, urmând ca beneficiarii efectivi ai banilor să fie firmele importatoare si/sau distribuitoare, la ei în cont urmând să intre fondurile, ca plată a respectivelor utilaje.
În a doua parte a articolului vom vedea prin care programe pot fi achizitionate masini si utilaje din domeniul constructiilor si în ce procente si sume maxime pot beneficia de finantări nerambursabile.
Vom analiza posibilitătile de finantare în mod crescător, pornind de la cele mai mici finantări în sume maxime posibile a fi primite si ajungând până la cele mai mari finantări existente pe piată.
Sumele le vom exprima în euro, raportat la suma în RON din ultima variantă apărută în Ghidul Solicitantului urmând ca, în functie de aparitia anuală a fiecărui ghid al solicitantului, această sumă să poată fi supusă modificărilor.

1- Finantări de maximum 200.000 de euro, în procent de până la 70% din valoarea cheltuielilor eligibile - prin POR -4.3 - "Sprijinirea dezvoltării microîntreprinderilor."
Firmele care pot primi finantări trebuie sa îndeplinească mai multe criterii de eligibilitate, printre care si: să aibă profit la sfârsitul anului anterior, să fi existat întregul an precedent (să fi fost înfiintate cu cel putin 2 ani înainte de depunerea dosarului de finantare), să fie microintreprindere conform Legii 346/2004, adică să aibă maximum 9 angajati si maximum 2 milioane cifra de afaceri sau active.

2 - Finantări de maximum 250.000 de euro, în procent de până la 70% din valoarea cheltuielilor eligibile - prin POS CCE- AXA 1- "Sprijin financiar în valoare de până la 1.075.000 lei acordat pentru investitii în IMM-uri". Prin acest program sunt finantate firmele mici si mijlocii (conform Legii 346/2004).
Firmele care pot primi finantări trebuie să îndeplinească mai multe criterii de eligibilitate, printre care si: să aibă profit la sfârsitul anului anterior, să fi existat în anul precedent (să aiba bilant la 31.12. anul precedent), să aibă între 9 si 250 angajati, maximum 50 milioane cifra de afaceri sau active în valoare de maximum 43 milioane euro

3- Finantări între 250.000 si 1.500.000 de euro, în procent de până la 70% din valoarea cheltuielilor eligibile - prin POS CCE- AXA 1- "Sprijin financiar cu valoarea cuprinsă între 1.075.001 - 6.45.000 lei pentru întreprinderile mici si mijlocii"
Prin acest program sunt finantate firmele mici si mijlocii (conform Legii 346/ 2004).
 Firmele care pot primi finantări trebuie să îndeplinească mai multe criterii de eligibilitate, printre care si: să aibă profit la sfârsitul anului anterior, să fi existat în anul precedent (să aibă bilant la 31.12. anul precedent), să aibă între 9 si 250 angajati, maximum 50 milioane cifra de afaceri sau active în valoare de maximum 43 milioane euro

4 - Finantări de maximum 5.000.000 de euro, în procent de până la 50% din valoarea cheltuielilor eligibile - prin POS CCE- AXA 1- "Sprijin pentru consolidarea si modernizarea sectorului productiv prin investitii tangibile si intangibile pentru întreprinderile mari"
Prin acest program sunt finantate firmele mari (conform Legii 346/2004).
Firmele care pot primi finantări trebuie să îndeplinească mai multe criterii de eligibilitate, printre care si: să aibă profit la sfârsitul anului anterior, să fi existat în anul precedent (să aibă bilant la 31.12. anul precedent),  să aibă peste 250 angajati, să aibă peste 50 milioane cifra de afaceri sau active în valoare de peste 43 milioane euro
Mai ales acum, când accesul la finantare pe piata bancară este atât de mult restrictionat, devine absolut salvatoare existenta si posibilitatea de a obtine niste fonduri care au si o importantă componentă, de până la 70%, nerambursabilă.

În obtinerea si utilizarea acestor fonduri, beneficiarii vor fi din ce în ce mai mult ajutati.
Pe de o parte, concret, s-a extins posibilitatea de a utiliza pre-finantarea de 35% si la IMM-uri, prin modificarea Ordonantei nr. 29/2007 la sfârsitul anului 2008.
Pe de altă parte, este importantă posibilitatea de a apela la garantarea oferită de FNIMM, fond de garantare care, contra unui comision si pe baza Contractului de finantare semnat si a analizei realizate de către bancă, garantează până la 80% din suma aprobată ca si finantare.
Acest ajutor este foarte necesar deoarece există o mică problemă de care nu se prea vorbeste, dar care reprezintă principalul obstacol în accesarea fondurilor europene: faptul că obtinerea fodurilor europene se bazează pe principiul RAMBURSĂRII părtii de cheltuieli eligibile în procentul stabilit în cadrul Contractului de Finantare.
Beneficiarul trebuie să plătească integral fie tot proiectul-dacă are o valoare mai mică- fie integral prima parte a proiectului-dacă s-a împărtit pe mai multe etape, pentru proiectele mari- urmând ca plata pentru următoarele etape să cuprindă si o parte din finantările primite pentru etapele anterioare.
Pentru a realiza aceste investitii, beneficiarul trebuie să obtină, în majoritatea cazurilor, un împrumut de la o bancă.

Acest împrumut de la bancă trebuie astfel negociat si gândit încât suma finală care va fi platită de către beneficiar să fie minimă, combinând 4 factori foarte importanti:
* Să se negocieze rate mici ale dobânzii - deoarece proiectul are prioritate, fiind finantat prin fonduri europene
* Să se negocieze perioade de gratie maxime (dacă se poate de până la 1 an si chiar peste)- din acelasi motiv de prioritate, fiind finantat prin fonduri europene.
* Să ceară ca si credit doar diferenta din suma necesară, luand în considerare, pentru proiectele cu mai multe cereri de rambursare, posibilitatea obtinerii prefinantării în valoare de până la 35% din fondurile aprobate. În cazul proiectelor mari, această prefinantare de 35% este foarte consistentă, mai ales dacă prima etapă este de 20-25% din valoarea totală. În acest fel, firma va trebui să se împrumute de la bancă numai pentru diferentă si pentru cheltuielile neeligibile ale etapei respective si jumătate din cheltuielile celei de-a doua etape.
* Pentru IMM-uri, se poate să nu se aducă garantii ale firmei, blocându-se astfel proprietăti sau bani, cerându-se garantia FNIMM pentru obtinerea acestui credit de la bancă.
Apoi, după ce se realizează investitia sau partea de investitie stabilită conform Contractului de finantare, se realizează si depune o Cerere de Rambursare, după care cei de la Organismul Intermediar vin la fata locului si verifică atât actele cât si investitia propriu-zisă si, după ce se asigură că totul a fost realizat conform Contractului de Finantare, notifică Autoritatea de Management care aprobă rambursarea părtii din investitie care reprezintă finantarea nerambursabilă de până la 70% din cheltuielile eligibile.

Prin această combinatie a tuturor factorilor favorizanti existenti în piată, o firmă bună de consultantă poate obtine pentru clientii ei utilaje noi cu un pret la mai putin de jumătate din cel de vânzare.
Anul XIII, nr. 145, mar 2018
 
 
 
Citeste-ne on-line!
 

NEXT AUTO, Februarie 2018
 
NEXT AUTO, Februarie 2018

Trenchless Romania Noiembrie 2017
 
Trenchless Romania, Noiembrie 2017

Truck Power, Octombrie 2017
 
Truck Power, Octombrie 2017
 


 
 

PARTENERI