Contactati-ne pentru a ocupa unul dintre spatiile de mai sus
SSAB

Otelul este "ceara" ideală pentru terenul fără zăpadă

21.01.2010
Otelul este
Otelul de înaltă rezistentă s-a dovedit a fi solutia neasteptată la o nevoie veche a schiorilor de cross. Datorită proprietătilor materialului si a noului design, noul schi cu role lansat la sfârsitul anului 2009 are caracteristici aproape identice cu cele ale schiurilor pentru zăpadă. Talia ajustabilă, rigiditatea torsională mare si elasticitatea bună oferă aceeasi experientă de schi pe asfalt ca si cea a schiurilor clasice pe zăpadă.Noul model de schiuri a fost deja nominalizat la Swedish Steel Prize 2009.

Ideea din spatele designului si a materialului folosit îsi are originea în lumea automobilistică si a companiei Hydroforming Design Light din orasul Vansbro, situat în centrul Suediei. Compania a ajuns să aibă succes odată cu producerea unor grinzi de protectie în caz de coliziune pentru portiere de masini folosind otel avansat de înaltă rezistentă. Hydroforming a dezvoltat noile schiuri cu role prin punerea în practică a experientei dobândite în industria auto si a materialelor dezvoltate pentru aceasta.
"Am văzut o oportunitate în a folosi acelasi material si design pentru schiurile cu role si am intrat în legătură cu furnizorul de materiale" afirmă Nils Fagerberg de la Hydroforming Design Light.

Otelul determină experienta schiatului

Otelul folosit este unul rulat la rece, de foarte înaltă rezistentă tip dual-phase cu grad de 1.000 MPa. Materialul oferă elasticitate, o proprietate decisivă în obtinerea unor performante pe asfalt similare cu cele ale schiurilor pentru zăpadă.
"Flexibilitatea din talie este folosită în curbe, lucru care nu era disponibil în trecut la schiurile cu role rigide din aluminiu. Problema a fost însă rezolvată acum de către otel, care oferă tehnica adecvată de schiere, indiferent de anotimp sau stratul de zăpadă."

Nucleul central al schiului este o sectiune canelară cu model apăsat în partea superioară si canale longitudinale care intensifică proprietătile otelului. Productia constă în mai multe operatiuni printre care tăierea cu laser, sudare si îndoire cu laser.
Rezultatul este un schi conic cu un profil torsional închegat si rigid. 
Un schi mai flexibil la acelasi pret

Reprezentantii Hydroforming Design Light s-au declarat multumiti de noul produs. "Am atins normele impuse de către clientul nostru si chiar am depăsit asteptările acestuia," preciza Nils Fagerberg. "Multi vor percepe schiul cu role ca fiind mai plăcut acum că se poate compara cu schiatul pe zăpadă."
Pentru a le face convenabile pentru diferiti schiori, compania a prevăzut schiurile cu o talie ajustabilă. Șuruburile de ajustare a tensiunii oferă posibilitatea adaptării rigiditătii în functie de greutatea schiorului, care poate varia între 50 si 130 kg.

Costul de produtie este aproximativ acelasi cu al modelelor anterioare, în ciuda designului mai avansat. Acest lucru se datorează faptului că otelul folosit este mai ieftin decât aluminiul care a fost utilizat până acum pentru schiurile cu role. Greutatea este de asemenea comparabilă deoarece otelul de înaltă rezistentă permite folosirea unui material mai subtire.

"Este extraordinar si flatant că un schi cu role poate concura cu cele mai competitive produse de otel de înaltă rezistentă din lume", a afirmat Nils Fagerberg în cadrul evenimentului marcat de nominalizarea la Swedish Steel Prize 2009.
Anul XIII, nr. 145, mar 2018
 
 
 
Citeste-ne on-line!
 

Truck Power, Martie 2018
 
Truck Power, Martie 2018

NEXT AUTO, Februarie 2018
 
NEXT AUTO, Februarie 2018

Trenchless Romania Noiembrie 2017
 
Trenchless Romania, Noiembrie 2017
 
 
 

PARTENERI