Contactati-ne pentru a ocupa unul dintre spatiile de mai sus
Autostrada A2 - AUSTRIA

Cilindrii HAMM - HD OSZILLATION compactează cea mai importantă rută de tranzit austriacă

15.02.2010
Cilindrii HAMM - HD OSZILLATION compactează cea mai importantă  rută de tranzit austriacă
Autostrada A2 - Viena - Graz - Villach - Italia (Venezia) are un trafic mediu zilnic de circa 145.000 autovehicule cu o enormă sarcină de încărcare. Banda din dreapta arată ca un lant nesfârsit de camioane. Plăcutele de înmatriculare italiene, slovene, croate, cehe, ungare, etc. arată că A2 este o importantă rută europeană de tranzit, prin urmare nu este nici o surpriză că enorma sarcină de trafic produce daune celei mai vechi autostrăzi din Austria.
De aceea în vara anului 2008, pe un sector de 10 km, banda dreapta si banda de urgentă au fost reabilitate. Pentru compactarea fără compromisuri ulterioare, tinând seama de această extremă solicitare din trafic, STRABAG a adoptat tehnica HAMM. În total 10 cilindri compactori HAMM - Seria HD au lucrat pe santierul unde trebuiau compactate 4 straturi de asfalt.
După frezare cu freza WIRTGEN - W2100 a vechii structuri (dală de beton 25 cm peste care în timp s-a turnat 15 cm asfalt) s-a turnat un strat de asfalt de egalizare si etansare. A urmat un strat de bază de 15 cm, apoi binder de 12 cm si uzură de 3 cm din splitmastic.

Compactarea dinamică prin oscilatii

"Aceasta este o solutie eficientă din punct de vedere economic, prin numărul redus de treceri si calitativ superioară prin planeitatea si rugozitatea superioară, fără actiune agresivă asupra straturilor inferioare sau a benzilor adiacente si asupra constructiilor învecinate" spune dipl. Ing. Michael Kraeftner, conducătorul lucrărilor de reabilitare.
Pentru început s-au făcut planse de probă din care a rezultat următoarea schemă de compactare: 5 treceri dus/întors (2 cu vibrare si 3 cu oscilatii) sunt suficiente pentru obtinerea unui grad de compactare 100%. Acest lucru este tipic compactării cu oscilatii - după 2-3 treceri se obtine deja un grad de compactare de 95% si cu fiecare trecere ulterioară gradul de compactare creste, fără pericol de supracompactare sau de spargere a agregatului.

Explicatia se găseste în simpla comparare a tehnicii de compactare cu vibratii cu tehnica cu oscilatii: la cilindrul cu vibratii, arborele vibrator cu excentric din rulou "îl aruncă" în sus, compactarea fiind produsă prin căderea lui pe sol (lovituri de ciocan cu frecventă mare) pe când în cazul oscilatiilor, în rulou sunt 2 arbori cu excentrici rotindu-se în acelasi sens si creând astfel un moment de rotatie în jurul axei bandajului, moment ce îsi schimbă sensul în timpul unei rotatii, producând oscilatia bandajului, acesta rămânând mereu în contact cu solul cu toată greutatea si producând o fortă tangentială de împingere care este transferată stratului pe care rulează.
Marele avantaj al tehnicii oscilatorii este că se realizează nu numai o compactare dinamică, ci si faptul că în acelasi timp 100% din greutatea statică lineară este în permanent contact cu stratul.

Straturile si benzile învecinate nu sunt deteriorate

Alt criteriu important pentru calitatea lucrării: straturile de fundatie existente si benzile adiacente rămase trebuiau să nu fie deteriorate de reabilitarea benzii de trafic greu.
Aici tehnica oscilatiei, fără pericol de spargere a agregatului a fost perfectă pentru realizarea rostului între covorul nou cald si banda existentă (rece).
Alte avantaje demonstrate au fost planeitatea si rugozitatea optimă, realizată datorită frecării dinamice a bandajului pe asfalt, în opozitie cu clasica rulare statică ("fier de călcat") care închide rugozitatea.
Oscilatie + vibratie: 1+1 = 3 = ?

Eficienta economică la compactare presupune ca prin treceri putine să se obtină gradul de compactare impus. Astfel se pot reduce numărul de utilaje necesare, timpul de executie si costurile operatiei.
Compactorii HAMM, care combină pe aceeasi masină ruloul cu oscilatie si ruloul cu vibratie sunt extrem de eficienti. În acest fel, în functie de conditiile specifice santierului sau de executie (ex: climă, temperatură, mixtură, etc.), se poate adapta flexibil tehnica de compactare.
De asemenea este posibilă utilizarea concomitentă a ambelor sisteme dinamice de vibrare - oscilatie, combinând forta de vibrare verticală cu forta tangentială de oscilatie, obtinând cresterea gradului de compactare mai rapid decât în cazul utilizării unei masini cu ambele rulouri vibratoare sau ambele rulouri oscilatoare. De aceea formula de eficientă HAMM este : 1O + 1V = 3.
Anul XIII, nr. 145, mar 2018
 
 
 
Citeste-ne on-line!
 

NEXT AUTO, Februarie 2018
 
NEXT AUTO, Februarie 2018

Trenchless Romania Noiembrie 2017
 
Trenchless Romania, Noiembrie 2017

Truck Power, Octombrie 2017
 
Truck Power, Octombrie 2017
 


 
 

PARTENERI