Contactati-ne pentru a ocupa unul dintre spatiile de mai sus
Reportaj

Importatorul - partener la bine si la criză

15.02.2010
Dan Pavel; Cornelia Rotaru
Importatorul - partener la bine si la criză
Tinând cont de experienta României în domeniul economiei de piată de numai 20 de ani, este interesant să afli că există firme cu capital românesc din domeniul constructiilor, cu o experientă de 30 sau 40 de ani, firme care au făcut istorie. În municipiul  Alba Iulia îsi desfăsoară activitatea societatea Instalatorul SA, un nume respectat în zonă, cunoscut prin lucrările sale si mai ales prin experienta angajatilor săi. Si cum suntem în secolul XXI, activitatea firmei nu poate fi profitabilă si nici lucrările suficient de bine realizate fără aportul unor masini si utilaje de constructii de calitate. Din acest motiv, conducerea societătii a decis acum zece ani să lucreze numai cu mărci de utilaje cunoscute prin fiabilitatea lor, si după un studiu atent al pietei, a început colaborarea cu societatea Marcom, unic importator pentru România al utilajelor Komatsu.
Acum mai bine de doi ani reporterii revistei Masini si Utilaje, în cadrul unui articol amplu dedicat activitătii de implementare a sistemului de canalizare în satele din judetul Alba, au scris si despre utilajele si mai ales despre lucrările realizate de către societatea Instalatorul. Coincidenta a făcut ca acum, ca si atunci, gazda noastră să fie domnul Bregar Gheorghe, Manager comercial al societătii Instalatorul. Am realizat astfel în premieră un reportaj cu o societate importantă implicată în domeniul constructiilor înainte si după criza economică din 2009. O concluzie interesantă: o societate construită de profesionisti si dotată cu utilaje performante găseste solutii pentru păstrarea fortei de muncă si a contractelor indiferent de problemele pietei.

Bregar Gheorghe -Manager Comercial societatea Instalatorul: "tratăm societatea Marcom ca un partener pe termen lung al firmei noastre si solicităm cu încredere consiliere tehnică în cazul unor proiecte ce impun achizitii de echipamente".
Masini si Utilaje: Cum a început colaborarea cu societatea Marcom?
Bregar Gheorghe: Primul utilaj Komatsu a fost achizitionat în anul 2000, fiind un buldoexcavator model WB93R-2 cu brat telescopic. A fost comandat cu numeroase echipamente de lucru, precum cupe de 600 si 300 mm, cupă multifunctională  4x1, circuit de picon si picon. Achizitia a avut loc în urma unui proces de selectare a ofertelor, foarte riguros. Au avut loc negocieri de pret purtate la Bucuresti, si vreau să vă spun că initial am avut în vedere mai multe mărci de utilaje, apartinând unor producători mondiali importanti. Atunci l-am cunoscut si pe domnul director general al societătii Marcom, domnul Constantin Marcu, care a fost extrem de convingător prin prezentarea sa. De asemenea, si calitatea utilajelor Komatsu, coroborată cu un pret foarte bun au reprezentat un argument important în decizia de a le achizitiona. Acum, după zece ani de colaborare si de utilizare, pot să vă spun că nu am avut nici un regret ulterior si în continuare ne bazăm pe utilajele Komatsu si expertiza Marcom. În concluzie, parcul nostru auto numără 11 utilaje Komatsu, pentru moment.

M&U: Cum calculati eficienta utilajelor din flota proprie? În special, mă interesează să ne spuneti dacă utilajele Komatsu au confirmat asteptările dumneavoastră.
B.G.: Primul buldo-excavator Komatsu cumpărat în 2000 este în continuare în functiune, si după cum vedeti are la bord 19.999 ore de functionare, fiind urmat îndeaproape de cel achizitionat în anul următor, cu aproape 18.700 ore.  Raportul nostru tehnic spune că nu au avut nici un fel de defectiuni majore, fiind înlocuite periodic doar piese de uzură normală. După sapte ani de folosire intensă în conditii grele de santier au fost schimbate radiatoarele de răcire a uleiului de convertizor, ceea ce este normal tinând cont de mediul de lucru prăfos si de variatiile mari de temperatură ale mediului ambiant.  Utilajul a fost utilizat permanent la lucrări de canalizare, instalatii de apă si la rezolvarea defectiunilor accidentale (care presupuneau si deplasări pe teren). Subliniez faptul că toate utilajele sunt folosite în conformitate cu recomandările manualului de utilizare. De asemenea, totdeauna am tinut cont de recomandările personalului de service de la societatea Marcom. Secretul longevitătii unui utilaj constă în calitătile sale implicite, dar si în întretinerea corectă: revizii la intervalele recomandate, piese de origine si uleiuri recomandate, personal calificat si responsabil pentru operatiunile de întretinere zilnică.

M&U: După 10 ani de lucru împreună, cum apreciati evolutia echipei de service de la Marcom?
B.G.: Cred că cel mai important lucru este faptul că vor să facă lucrurile să functioneze din ce în ce mai bine. Interesul lor si implicarea în buna functionare a utilajelor sunt evidente.  Unul din motivele achizitiilor repetate de utilaje Komatsu (practic în fiecare an am achizitionat cel putin un utilaj) a fost si colaborarea foarte bună pe care o avem cu Departamentul de Service Marcom. Simtim atentia acordată firmei noastre, faptul că se implică în rezolvarea rapidă a problemelor apărute pe parcursul utilizării utilajelor, inclusiv prin cresterea numărului de personal de service din zonă. Reducerea timpului de interventii, cresterea gradului de specializare a personalului - sunt câteva elemente care au evoluat pozitiv de-a lungul anilor si le-am putut măsura. S-a îmbunătătit semnificativ si timpul de răspuns la solicitările noastre pentru piese de schimb si consumabile.

M&U: Dincolo de întretinere si reparatii, cât de implicat este importatorul Marcom în planurile de viitor, bineînteles din punctul de vedere al expertizei tehnice de specialitate? Credeti că implicarea prin consiliere tehnică a adus beneficii societătii Instalatorul?
B.G.: Cum am mai spus, societatea Marcom este un partener pe termen lung al firmei noastre, si acest statut aduce si beneficii dar si o responsabilitate mare. Astfel, solicităm cu încredere consiliere tehnică ori de câte ori ne implicăm în noi proiecte de achizitii a echipamentelor. Nu în putine situatii ne-am însusit sfatul acordat si am achizitionat utilaje cu specificatii tehnice diferite fată de cele pentru care optasem initial. Din punctul nostru de vedere solutia Marcom - utilaje Komatsu a fost câstigătoare de la început, ducând fără îndoială la o productivitate sporită a activitătii si la reducerea costurilor, fiind un element important al pozitiei actuale a firmei pe piata constructiilor.

M&U: Avem o iarnă lungă si geroasă. În aceste conditii, au fost folosite pentru anumite lucrări urgente utilaje Komatsu? Cum s-au comportat în conditii meteo extreme?
B.G.: În general, pe perioada iernii activitatea în constructii este redusă, mai ales în cazul lucrărilor de apă/canalizare. Cu toate acestea, noi utilizăm utilajele Komatsu cu precădere în această perioadă, în cazul urgentelor sau defectiunilor accidentale la sistemele de apă/canalizare deservite sau executate de noi. Niciodată nu am avut probleme care să ne împiedice să le folosim. Oricum, toate utilajele Komatsu sunt dotate cu sisteme de pornire la rece si de functionare până la temperaturi de -30°C.

M&U: Credeti că anul 2010 va aduce o redresare a activitătii în constructii, indiferent dacă vorbim de reparatii, lucrări de întretinere sau lucrări noi?
B.G.: Credem că anul 2010 nu va fi un an usor si cel putin în acest moment cu greu putem face previziuni optimiste. Prioritar, ca si anul trecut va fi gestionarea cu atentie a cheltuielilor si reducerea în continuare a costurilor. Pentru firma noastră anul 2009 nu a însemnat o scădere a cifrei de afaceri, tocmai din motivele mentionate anterior.
Anul XIII, nr. 145, mar 2018
 
 
 
Citeste-ne on-line!
 

Truck Power, Martie 2018
 
Truck Power, Martie 2018

NEXT AUTO, Februarie 2018
 
NEXT AUTO, Februarie 2018

Trenchless Romania Noiembrie 2017
 
Trenchless Romania, Noiembrie 2017
 
 
 

PARTENERI