Contactati-ne pentru a ocupa unul dintre spatiile de mai sus
Sisteme automate de gresare

Cum să cresti viata utilajului si să economisesti bani!

16.03.2010
Dan Pavel
 Cum să cresti viata utilajului si să economisesti bani!
Groeneveld este o companie activă în sectorul transporturilor, al utilajelor off-road si industriei, cu sediul central în Olanda. Gama de produse comercializate include echipamente pentru întretinerea automată a masinilor si utilajelor, precum si pentru îmbunătătirea sigurantei muncii si a eficientei. Înfiintată în anul 1971, în scurt timp Groeneveld a devenit o retea importantă la nivel international, cu reprezentante în peste 26 de tări.

Progresul continuu al tehnicii si al industriei constructoare de masini, si în mod deosebit al utilajelor pentru constructii, au determinat o crestere semnificativă a performantelor si a calitătii produselor. În acelasi timp, conditiile de lucru în cazul unui utilaj pentru constructii nu s-au modificat, dimpotrivă, iar cerintele unei piete în dezvoltare, în care timpul de lucru neîntrerupt si costurile mari de întretinere, fac dintr-un utilaj pentru constructii un sistem costisitor, atât la achizitie cât si din punct de vedere al întretinerii periodice si al reparatiilor. Pentru a permite folosirea la maxim a potentialului noilor utilaje, a fost dezvoltată o întreagă gamă de sisteme auxiliare cum ar fi gresarea automată, sisteme active de sigurantă, sisteme de pozitionare si lucru cu GPS etc.      

În fabrica din Italia compania Groeneveld a dezvoltat mai multe tipuri de sisteme automate de gresare pentru camioane, trailere, autobuze si echipamente off-road. Siguranta muncii reprezintă a doua directie abordată de către Groeneveld, compania producând limitatoare de viteză electronice si sisteme de detectare cu camere video, produse ce contribuie la minimizarea daunelor, cresterea productivitătii si a eficientei în consumul de combustibil.

Groeneveld detine unităti de productie în Olanda, Italia si Israel, mare parte dintre componente si subansamble fiind achizitionate de la furnizori specializati. Anual, numai în fabrica din Italia (Cassago) sunt produse aproximativ 2.500 de componente si produse.
Principalul grup de produse al fabricantului olandez este Automatic Maintenance, care cuprinde sisteme de gresare automată precum si Oilmaster, un sistem de management al uleiului din motoarele cu combustie internă.  

Pentru vehiculele de transport si utilaje, sistemele de gresare automată prezintă numeroase avantaje, cele mai importante fiind cresterea duratei de viată a utilajelor si un pret de revânzare mai mare. Domnul Florin Mihai, reprezentant al companiei Lubrication Systems, importator oficial pentru România al sistemelor Groeneveld, ne explică în continuare avantajele acestor sisteme, dar si modul în care aceste se amortizează din punct de vedere al costurilor la scurt timp după montarea lor la client.
"Primul punct important: gresarea trebuie făcută permanent, mai ales în cazul utilajelor cu utilizare intensă si uzură pe măsură: După părerea mea si discutând si cu importatorii de utilaje, pe lângă schimbul de ulei, gresarea este următoarea operatiune esentială pentru sănătatea unui utilaj. Dacă nu îi pui ulei si nu îl gresezi, nu poti să ai pretentii prea mari de la un utilaj, oricât de bun ar fi el.

Al doilea element important pentru utilizator: sistemele de ungere Groeneveld se pot instala extrem de usor atât pe utilaje noi, cât si pe utilaje care se află deja în exploatare. Dacă montajul sistemului ar fi făcut de un singur tehnician întreaga operatiune ar dura aproximativ două zile, dar am preferat să formăm echipe de doi sau mai multi tehnicieni, pentru a finaliza instalarea într-o singură zi. Suntem constienti că pentru clientii nostri orice oră în care utilajul nu functionează reprezintă bani pierduti, si nu ne dorim să tinem utilajele ocupate mai mult decât este necesar."
Instalarea sistemelor de gresare automată nu afectează structura metalică a utilajelor si nu interferează cu partea hidraulică, găurile pentru montaj fiind dinainte stabilite si aprobate de producători din fabrică. Pentru fiecare tip de utilaj de la fiecare marcă în parte există manuale de montaj clare, în care se specifică punctele de prindere.

Odată montat sistemul, este extrem de simplu de supravegheat, operatorul nu trebuie decât să monitorizeze display-ul din cabină, sistemul emitând semnale de avertizare dacă nu mai are vaselină, dacă nivelul de vaselină este scăzut sau există o eroare în sistem. De asemenea operatorul are posibilitatea de a selecta intervalul de timp la care să se facă gresarea de către sistem, în functie de cât de solicitat este utilajul, fiind disponibile trei moduri: low duty, medium duty si heavy duty.
Pentru o functionare optimă a sistemelor de gresare lubrifiantii folositi trebuie să aibă clasa de vâscozitate NLGI 2, dar producătorul olandez pune la dispozitia clientilor o vaselină special creată pentru acest tip de sisteme, care nu contine teflon si molibden, aditivi dăunători pentru mediul înconjurător.

Perioada de garantie pentru sistemele de gresare Groeneveld este de un an, dar această perioadă poate fi extinsă la trei ani în cazul utilizării vaselinei recomandate de către producător.
Din punct de vedere al costurilor, pretul unui sistem de ungere nu depăseste 1-2 procente din pretul unui utilaj nou, dar oferă nenumărate avantaje. "Durata de viată a utilajului creste cu 3 până la 5 ani, dacă sistemul este instalat pe un utilaj nou. În plus pretul de revânzare al utilajului va fi mult mai mare dat fiind  că utilajul se află într-o stare de functionare mult mai bună decât fără un sistem de gresare. Dar pro-babil cel mai important pentru proprietarii acestor utilaje este faptul că din  momentul în care sistemul este instalat, clientul scapă de grija gresării, nu mai există riscul unei interventii cauzate de uzura rapidă a bucselor si a bolturilor iar consumul de vaselină va fi mai redus. În final costurile gresării se reduc cu aproape 75%".
Anul XIII, nr. 145, mar 2018
 
 
 
Citeste-ne on-line!
 

NEXT AUTO, Februarie 2018
 
NEXT AUTO, Februarie 2018

Trenchless Romania Noiembrie 2017
 
Trenchless Romania, Noiembrie 2017

Truck Power, Octombrie 2017
 
Truck Power, Octombrie 2017
 


 
 

PARTENERI