Contactati-ne pentru a ocupa unul dintre spatiile de mai sus
Bauma Innovation Award 2010

Nominalizarea producătorului Bauer Maschinen GmbH

16.03.2010
Nominalizarea producătorului Bauer Maschinen GmbH
Un nou concept dezvoltat de către compania germană Bauer Maschinen a primit o nominalizare la categoria "Componente pentru utilaje" în cadrul Bauma Innovation Award.

Numită "cap de spălare de adâncime pentru coloană  de foraj uscată" acesta reprezintă o tehnologie de ultimă oră. Noul concept Bauer va creste semnificativ performantele instalatiilor de foraj Kelly pentru forarea în rocă dură si în plus prezintă si avantaje din punct de vedere ecologic, întrucât nu necesită o instalatie costisitoare de foraj cu circulatie de nămol, cu containere si instalatii de preparare si deznisipare a lichidului de foraj. Această tehnică inovatoare a fost deja întrebuintată, cu rezultate foarte bune, în Finlanda, în luna mai a anului 2009 si mai apoi în Rusia, la Vladivostock si în timpul lucrărilor pentru constructia arenelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă de la Sochi si de asemenea în Singapore si Australia.

Cap de spălare de adâncime Bauer

Tehnica de foraj cu bară Kelly este de departe cea mai eficientă metodă de constructie a pilotilor forati deoarece eliminarea intermitentă a materialului excavat din puturi economiseste timp si energie, iar sapă de foraj poate fi selectată pentru fiecare tip de strat din sol, fără a se pierde timp la schimbarea ei. În plus, spatiul necesar pentru echipament si găurile forate se reduce la minim.

Atunci când forajul se execută într-un sol extreme de dur si uscat, asa cum se întâmplă adesea, sapele de foraj, chiar si cu dinti cu role înaintează foarte încet de-oarece bucătile de rocă fărâmitate nu sunt înlăturate imediat rămânând între rolele sapei de foraj. Evacuarea materialului forat cu ajutorul unui jet de apă puternic nu era posibilă în acest caz din cauza sistemului de telescopare a barei Kelly si a rotatiei continue a sculei de foraj.  Ani de-a rândul eforturile de etansare a barei Kelly, sau de a monta un furtun cu jet de apă capabil să actioneze numai la baza sculei de foraj s-au dovedit zadarnice sau inadecvate pentru santierele de constructii. 

Anterior, o oarecare îmbunătătire a fost obtinută prin dotarea instalatiei de foraj cuun sistem de spălare cu jet de apă, cu mai multe sectiuni de teavă si cu toate dotările specifice procesului tehnologic de foraj cu circulatia de nămol (cap de spălare, containere de nămol, etc). Necesarul de energie pentru transportul materialului forat de către curentul de lichid la suprafată, pe întreaga lungime a găurii este însă foarte mare. 

În timpul forării, când se întâlnesc formatiuni de rocă dure, noul cap de spălare de adâncime se atasează barei Kelly ca orice alt echipament de forat si poate fi folosit împreună cu o unitatea de foraj cu role sau cu o carotieră cu role amplasate dedesubt.
Un compresor de aer amplasat la exterior este conectat prin furtun la capul de spălare aflat la baza coloanei de foraj.

Îndată ce coloana de foraj atinge baza putului si este aplicată o presiune mare de către sistemul de avans al utilajului de foraj, statorul capului de spălare se extinde către peretele putului cu ajutorul unui sistem mecanic de pârghii, proptindu-se în acesta si împiedicând astfel rotirea conectorului de alimentare cu aer odată cu rotorul, care tranferă miscarea de rotatie de la bara Kelly la scula de foraj. Fluxul de aer comprimat este condus la rotor printr-un sistem pneumatic de distributie rotativ si de aici, pe principiul circulatiei reversibile de aer, prin niste canale, la rolele sapei de foraj.
Bucătile de rocă forate sunt antrenate la partea superioară a unitătii de foraj într-un container special.

Materialul solid colectat în container este eliminat din gaura forată periodic, ca si în cazul sistemului de foraj cu bară Kelly, prin retractarea barei Kelly, scoaterea ei la suprafată si golirea containerului sculei de foraj în afara putului forat.
Cu aceeasi metodă, pe lângă aer comprimat sau apă se poate duce la baza coloanei de foraj ulei hidrauluic sau curent electric, care spre exemplu pot antrena un ciocan de fund.
Anul XIII, nr. 145, mar 2018
 
 
 
Citeste-ne on-line!
 

Truck Power, Martie 2018
 
Truck Power, Martie 2018

NEXT AUTO, Februarie 2018
 
NEXT AUTO, Februarie 2018

Trenchless Romania Noiembrie 2017
 
Trenchless Romania, Noiembrie 2017
 
 
 

PARTENERI