Contactati-ne pentru a ocupa unul dintre spatiile de mai sus
Consilierul vostru financiar

Pornim motoarele?

16.03.2010
Ec. IULIU CIOBANU
Se pare că lunga perioadă a declaratiilor pesimiste a trecut. Regula general valabilă conform căreia în orice interviu trebuie să vorbesti de scăderi, falimente, reposesii a fost abrogată, noul trend fiind acela al discursurilor despre o stabilizare a pietelor si de posibile cresteri în viitor. Bineînteles se ia în calcul perioada medie si lungă a intervalelor pentru că evolutia fluctuantă a pietelor în ultimele luni nu permite emiterea unor predictii pe termen scurt fără asumarea unui  risc de imagine pentru cel care se lansează  în astfel de declaratii.

Concret statisticile privind lichiditatea companiior din tara nostră arată o crestere prin raportarea unei diminuări cu 25% a refuzurilor la plată a instrumentelor ban-care în cursul lunii ianuarie 2010. Situatia nu este atât de roz cum pare la prima vedere pentru că trebuie să luăm în calcul si scăderea masivă a numărului companiilor active din anul trecut. Totusi este primul semnal că mediul bancar dirijează sume de bani către sectorul privat. Luând în calcul si alimentarea statului cu încă o transă de la FMI, apetitul acestuia pentru credite fiind diminuat cel putin pentru 2-3 luni, cresc sperantele de mărire a gradului de lichiditate în mediul economic din România. Daca si statul începe să achite din restantele istorice deja către diverse companii, legendara luminită de la capătul tunelului se pare ca începe să pâlpâie.  

La nivel european se observă o strângere de rânduri în jurul celor mai afectate tări. Se pare că marile puteri realizează efectul prăbusirii tărilor intrate mai nou în Uniunea Europeană si gradul în care acest lucru îi afectează. Încă un semnal că indiferent cât de slabe sunt măsurile interne luate în tara noastră, mai există cineva care se gândeste la noi. În acelasi timp majoritatea tărilor din Europa au reusit să ajungă la un nivel de echilibru prin adoptarea unor măsuri care se pot aplica într-un anumit grad si la noi. De exemplu Italia declara că a "găsit" lichidităti de 95 mld de euro prin aplicarea unor măsuri de amnistie fiscală. Tot ce trebuie să facă guvernantii nostri este să întrebe si mediul de afaceri de ce are nevoie. Si aici prin mediul de afaceri trebuie să se înteleagă cel putin un top 10 oameni de afaceri din tara noastră, altii decât cei care lucrează exclusiv cu statul.

Dacă tot ne-am oprit la măsuri luate de stat, se pare că două din ele încearcă să deblocheze domenii care în trecut au dus la "fulminanta" crestere economică a tării noastre: constructiile si domeniul auto.
Programul Prima Casă se transformă din ce în ce mai mult si usor, usor poate duce la deblocarea domeniului imobiliar, dar numai dacă dezvoltatorii vor duce sumele de bani încasate în proiecte de terminare a constructiilor începute, asigurând astfel si deblocarea domeniilor conexe.

Programul Rabla este modificat si el, iar în ultima lună au fost zile în care s-au înscris si 2.000 de persoane. Programele similare din alte tări au dat si ele roade, si chiar dacă prognozele producătorilor auto nu sunt unele optimiste, cel putin productia de otel a repornit la nivel global în acest an. Si este vorba de o crestere cu 85%, doar în luna ianuarie, a uneia din industriile care sunt considerate motoare ale economiei mondiale.
Legat de domeniul comertului, acesta este în continuare în scădere, dar previziunile par să fie unele optimiste. Dacă luăm în considerare preluarea unui lant de magazine prezent la nivel national de către una din cele mai mari firme de acest gen din Germania nu putem decât să tragem concluzia că domeniul va cunoaste o crestere în viitorul apropiat. Asta pentru că, spre deosebire de români, germanii excelează la crearea de planuri si analize de dezvoltare pe plan mediu si lung, un fapt dezbătut pe larg în cadrul unor articole anterioare.

Revenind la mediul bancar din tara noastră, am asistat în ultima jumătate de an la schimbări din ce în ce mai complexe în ceea ce priveste abordarea fată de clienti, de business, de produse oferite. Ultimele valuri de schimbări din managementul băncilor si companiilor de leasing au mai diminuat din efectul negativ. Dacă vechii manageri se vedeau somităti în materie datorită cresterilor în cifra de afaceri pe care o raportaseră în anii precedenti, cei noi trebuie să se gândească în primul rând la portofoliul existent si la modalităti de mentinere a acestuia până la momentul reluării procesului de creditare. Este adevărat că din managerii vechi, unii chiar îsi pot aloca meritele dezvoltării companiilor pe care le-au condus,  dar acest lucru nu justifică lipsa de reactie fată de unele decizii ale companiilor mamă legate de proceduri care trebuiesc implementate în România.

În concluzie, se pare că au apărut primele semne de schimbare în bine în economia noastră. Cei care au stat în calea acestor schimbări au fost înlocuiti cu oameni noi care sper că vor întelege ceea ce trebuie făcut din acest moment si vor avea si capacitatea de a pune în practică ceea ce gândesc.

BENDIS FINANCIAL
30D Horei st., 2nd District, Bucharest
Tel: 0745-996-911;
Fax: 031-805-44-04
Anul XIII, nr. 145, mar 2018
 
 
 
Citeste-ne on-line!
 

Truck Power, Martie 2018
 
Truck Power, Martie 2018

NEXT AUTO, Februarie 2018
 
NEXT AUTO, Februarie 2018

Trenchless Romania Noiembrie 2017
 
Trenchless Romania, Noiembrie 2017
 
 
 

PARTENERI