Contactati-ne pentru a ocupa unul dintre spatiile de mai sus
Sisteme de sigurantă

LAFARGE - atitudinea de a fi primul

14.04.2010
Dan Pavel; Mariana Pătru
 LAFARGE - atitudinea de a fi primul
Istoria grupului Lafarge începe în anul 1833, în orasul Le Teil, Franta, unde familia Pavin începe fabricarea varului. În 2009, compania a realizat o cifră de afaceri de aproximativ 17 mld. EUR, activează în 78 de tări si numără peste 78.000 de angajati, fiind lider mondial în domeniul materialelor de constructii. Operatiunile din România ale grupului sunt reprezentate prin: Lafarge Ciment Romania S.A, Lafarge Agregate Betoane S.A. si Lafarge Arcom Gips S.A.
Preocuparea pentru sănătatea si securitatea în timpul muncii a personalului angajat la oricare dintre societătile grupului Lafarge reprezintă o prioritate operatională, permanent monitorizată, ne declara domnul Daniel Gheorghe, Manager Industrial în cadrul societătii Lafarge Agregate Betoane S.A. "Deviza noastră «safety first» a dus la o politică extrem de strictă în ceea ce priveste siguranta în exploatare a utilajelor. Din această cauză, utilajele si echipamentele ce lucrează pe santierele noastre trebuie să respecte cu rigoare aceste norme. Grupul Lafarge alocă în fiecare an un buget dedicat numai protectiei muncii, chiar si în perioada economică actuală, resursele fiind alocate pentru mentinerea unui climat de sigurantă, pentru echipamente de protectie si asigurări de sănătate. La noi nu există excavator, încărcător fără cabină ROPS, FOPS, grilaje de protectie, sistem de încălzire, aer conditionat pentru cei care lucrează în conditii grele. Există controale anuale pe care fiecare angajat este obligat să le facă si lista poate continua."
Pentru realizarea obiectivelor în ceea ce priveste siguranta muncii si reducerea accidentelor grave de muncă, grupul francez a apelat la societatea Lubrication Systems, importator oficial pentru România al sistemelor Groeneveld.

Producătorul olandez Groeneveld este cunoscut pe piata din Europa de peste 30 de ani prin sistemele sale de sigurantă activă, detectoare de miscare si camere video, dar si prin liniile de gresare automată a părtilor în miscare ale unui utilaj de constructii. Colaborarea cu grupul Lafarge în România a început în anul 2008, atunci când a fost efectuat un test cu un încărcător de mari dimensiuni care a fost echipat cu cameră de luat de vederi si sistem ultrasonic cu senzori de miscare ce poate defini trei zone de sigurantă. În prezent se lucrează la montarea unor dispozitive de sigurantă pentru mersul cu spatele pe toate încărcătoarele existente în parcul de utilaje al grupului: "asa cum am mai spus, în cadrul grupului Lafarge există o preocupare reală pentru partea de sigurantă a muncii. Atunci când s-a constatat aparitia unor accidente generate de operarea unor echipamentele mobile, a fost creat un sistem de reguli si norme pentru echiparea încărcătoarelor, a excavatoarelor, a dumperelor pentru a exclude în viitor aparitia acestora. Testele din anul 2008 au dat rezultate bune, si atunci când am avut alocate fondurile necesare, am trecut la echiparea în primă fază cu dispozitive ultrasonice, urmând ca anul acesta să echipăm toate încărcătoarele si cu camere de luat vederi".

Trebuie spus că societatea Lafarge Agregate Betoane detine în prezent în România 16 site-uri active răspândite pe toată suprafata tării, existând puncte de lucru, cariere si balastiere la Dunăre, în Dobrogea, Brasov, Bistrita, Baia Mare, Târgu-Jiu, precum si numeroase balastiere în zonele limitrofe ale capitalei. Societatea franceză  si-a propus si a realizat de-a lungul anilor un program ambitios de modernizare si retehnologizare în cadrul site-urilor din tara noatră, urmărind în primul rând cresterea performantelor industriale, dar si a performantelor în domeniul protectiei muncii si a mediului înconjurător. Activitatea intensă de pe santiere este sustinută de cele 50 de utilaje de constructii, în special excavatoare, dumpere, statii de sortare si concasare si încărcătoare frontale de mare capacitate: "la noi toate masinile au o rată de utilizare înaltă, iar în momentul în care această rată de minim 95% nu este îndeplinită, se pune problema să optimizăm lantul tehnologic, deoarece nu lucrăm cu masini de rezervă.

Totul este normat precis, functionarea se face pe baza unor reguli stricte si cu limite orare pentru fiecare echipament. La noi operatorii în momentul în care nu au treabă trebuie să oprească utilajul, trebuie să folosească treptele de putere corect - si aici trebuie spus că noi colaborăm cu furnizorii care fac instructaje angajatilor nostri. Și rezultatele sunt foarte bune." Optimizarea lucrului utilajelor presupune disparitia oricăror opriri inutile, dar si a blocajelor datorate incidentelor neprevăzute, precum accidentele de muncă. În acest caz, dispozitivele ultrasonice s-au dovedit de un real folos la mersul cu spatele, acolo unde există unghiuri moarte si prin urmare si vizibilitate zero. În momentul în care operatorul activează mersul cu spatele, sistemul porneste si emite semnale acustice si vizuale în momentul aparitiei unui obstacol. Raza de actiune normală a sistemului este de 3 m, dar se poate extinde până la 9 m.

LAFARGE - Istoria unui lider mondial

 • 1864 - primul proiect international - 110.000 tone var pentru Canalul Suez
 • 1870 - începerea productiei de ciment
 • 1887 - deschiderea primului laborator de cercetare si fabricarea pentru întâia oară a cimentului alb
 • 1923 - prima filială deschisă în Marea Britanie
 • 1939 - Lafarge devine producătorul nr.1 de ciment în Franta
 • 1956 - deschiderea operatiunilor în Canada
 • 1964 - crearea primei companii în domeniul plăcilor de gips-carton
 • 1989 - achizitii în Spania, Austria si Turcia; de asemenea, în tări din Oceanul Indian, iar începând cu anul 1990 - achizitii în tări din Europa Centrală si de Est: Cehia, Polonia, România, Rusia, Ucraina
 • 1994 - începutul activitătilor în China, Filipine, Coreea de Sud
 • 1997 - Lafarge achizitionează Redland, unul din marii producători de agregate, betoane si liderul mondial în domeniul materialelor pentru acoperisuri. Devine astfel numărul 1 în acoperisuri si numărul 3 mondial în domeniul productiei de agregate si betoane.
 • 2001 - Lafarge achizitionează Blue Circle Industries si devine si producătorul nr.1 mondial în domeniul cimentului
 • 2008 - Grupul achizitionează producătorul de ciment Orascom, cu sediul în Egipt; "undisputed lider" pare să fie viziunea atinsă de Lafarge în acest an când se detasează net la principalii indicatori de performantă economică si operationali.
 • În 2009, pentru al cincilea an consecutiv, Grupul Lafarge s-a clasat printre "cele mai durabile 100 de corporatii din lume". Prin intermediul celui mai important centru de cercetare în domeniul materialelor de constructii din lume, Lafarge plasează inovatia în centrul preocupărilor sale, lucrând în sensul constructiilor durabile si creativitătii arhitecturale.

De asemenea, sistemul ultrasonic poate fi completat foarte bine cu o cameră de luat vederi montată pe utilaj. Aceasta  comparativ cu sistemul de senzori, oferă o imagine exactă si elimină complet unghiurile moarte: "senzorii si sistemul cu cameră de luat vederi reprezintă combinatia perfectă pentru că este un sistem activ de prevenire în sensul că atentionează operatorul si îi arată obstacolul din spate." Împreună cu senzorii laterali, este imposibil ca vreun obstacol situat în spatele utilajului să nu fie observat, în plus operatorul are posibilitatea de a se concentra asupra activitătii principale de lucru. Cele trei zone de lucru pot fi setate în functie de modul de lucru al utilajului, inclusiv pentru activitatea în locuri înguste.
Anul XIII, nr. 145, mar 2018
 
 
 
Citeste-ne on-line!
 

NEXT AUTO, Februarie 2018
 
NEXT AUTO, Februarie 2018

Trenchless Romania Noiembrie 2017
 
Trenchless Romania, Noiembrie 2017

Truck Power, Octombrie 2017
 
Truck Power, Octombrie 2017
 


 
 

PARTENERI