Contactati-ne pentru a ocupa unul dintre spatiile de mai sus
Facultatea de Utilaj Tehnologic

60 de ani de istorie cu suflet

13.05.2010
Dan Pavel
60 de ani de istorie cu suflet
Înfiintată în cadrul Institutului de Constructii din Bucuresti în anul 1951, Facultatea de Utilaj Tehnologic a evoluat an după an, profesorii fiind totdeauna selectionati numai în functie de criterii profesionale. Recunoasterea internatională a calitătii pregătirii inginerilor de specialitate a venit repede după anul 1990, în prezent facultatea primind certificarea de "GRAD DE ÎNCREDERE RIDICAT" din partea Agentiei Române de Asigurare a Calitătii în Învătământul Superior - ARACIS.
În prezent, absolventii facultătii lucrează pe toate continentele, majoritatea în domeniul utilajelor pentru constructii si reusesc datorită pregătirii lor deosebite să găsească usor de lucru ca specialisti în domeniul utilajelor, aceasta fiind de fapt cea mai bună recomandare a Facultătii de Utilaj: să faci fată oricărei provocări în orice parte a lumii.
Dacă vorbim de viitorul unui absolvent al Facultătii de Utilaj, de posibilitatea de a lucra ca specialist, sansele se prefigurează a fi destul de mari chiar si în România. În următorii ani se vor deschide adevăratele santiere de constructii, si deoarece activitatea de dezvoltare a retelei nationale de drumuri va fi prioritară, va exista permanent un număr mare de utilaje în lucru.

O altă oportunitate  a pietei o reprezintă firmele importatoare de utilaje, echipamente si accesorii, acestea fiind în permanentă în căutarea unor ingineri bine pregătiti si de asemenea dinamici.
Facultatea de Utilaj are sediul din anul 1965 într-o locatie unică prin pitorescul ei în Bucuresti, pe Calea Plevnei. Cele două corpuri de clădiri modernizate si adaptate cerintelor actuale ale învătământului superior sunt utilizate numai de către profesorii si studentii facultătii. Orice absolvent care se întoarce după ani si ani aici, si pot să vă spun din proprie experientă că nu sunt putini, simte o apropiere sufletească de aceste locuri, un sentiment de apartenentă unic.

În acest an sesiunea de înscrieri a viitorilor studenti are loc între 12 si 21 iulie, la sediul Facultătii de Utilaj din Calea Plevnei nr.59 sau chiar la sediul Rectoratului Universitătii tehnice si de Constructii, Bucuresti, situat în Bulevardul Lacul Tei nr.124.
Dat fiindcă cele două specializări la care se fac înscrieri în acest an: Utilaje tehnologice pentru constructii si Ingineria si Managementul resurselor tehnologice în constructii au titluri care nu sunt prea clare pentru viitorii candidati, am realizat un interviu cu domnul Profesor Universitar Dr. ing Ion David, pentru a cere mai multe detalii despre activitatea profesorilor si studentilor din facultate:

Masini si Utilaje: Cum se va desfăsura în acest an admiterea?
Ion David: Calendarul admiterii este următorul: depunerea dosarelor 12 - 21 iulie, afisarea rezultatelor pe 23, contestatiile pe 24 si rezultatele finale pe 25 iulie.
În acest an se poate opta pentru două sectii: specializarea Utilaj Tehnologic si specializarea Ingineria si Managementul Resurselor Tehnologice.
Există si o sectie de seral pentru prima specializare si sperăm ca din vară să mai introducem o specializare, Mecatronica în Constructii care o să se ocupe cu studiul detaliat al celor mai noi tipuri de utilaje dezvoltate de către marii producători mondiali. A fost necesară această specializare, datorită generalizării utilizării sistemelor automate de control atât a procesului de lucru cât si a utilajului în sine, de monitorizare a functionării acestuia.

M&U: Cum sunt structurati anii de studiu?
I.D.: Primul an si cel de al doilea au un trunchi comun de studiu. În această perioadă studentii nostri învată elementele de bază ale ingineriei, cultura generală de specialitate, plus materii precum fizica sau analiza matematică, acestea fiind de fapt disciplinele fundamentale ale ingineriei.
Facultătile cu cursuri la zi au o  durată de  patru ani. Specializarea viitorilor nostri ingineri se face în anii 3 si 4 de studii. Examenului de licentă are loc în luna iulie.
La admiterea în Facultatea de Utilaje, fiecare student poate opta între specializarea Utilaj si cea de Inginerie si Managementul Resurselor. Disciplina Inginerie si Management are  în plus cuprinse în programa scolară discipline de geodezie, de constructii civile, acestea oferindu-le posibilitatea de a avea o pregătire mai aplicată spre santierele de constructii, fiind întrepătrunse mai bine cu ingineria civilă.

M&U: Ce sanse au absolventii facultătii de Utilaj în tară si în străinătatea de a lucra în domeniul pentru care s-au pregătit?
I.D.: În prezent studentii nostri sunt răspânditi în toată lumea si lucrează cu succes la firme mari. Avem studenti care sunt sefi de proiect la firme ce reprezintă adevărate concerne mondiale, lucrează în institute de cercetare sau societăti mari specializate în exploatarea petrolului.
Diplomele noastre sunt recunoscute pe întreg mapamondul. Nu avem semnale că au fost probleme în recunoasterea diplomei în Europa si în America. În Canada, unde există o Asociatie a Inginerilor, un fel de supervizor profesional, avem doi sau trei absolventi care au trebuit să urmeze niste cursuri locale, dar după ce au urmat cursurile respective, diplomele lor au fost recunoscute fără probleme. Deci au drept de practică si sunt recunoscuti ca ingineri.

M&U: O întrebare incomodă, pentru zilele noastre: ce concurentă au absolventii de la Utilaj Tehnologic pe piata muncii?
I.D.: Suntem un profil unic, si anume ingineri mecanici cu specializarea utilaje de constructii. Din punctul acesta de vedere, absolventii nostri în afară de faptul că nu prea au concurentă pe acest domeniu, au si o pregătire generală încât ei pot să se adapteze oriunde este nevoie de un inginer mecanic, cu rezultate foarte bune.
Inginerii de utilaje sunt absolut de neînlocuit pe un santier. Totul depinde de dimensiunea santierului. Orice santier mare, cu un număr semnificativ de utilaje nu se poate descurca fără un inginer. Un absolvent al facultătii noastre stie să aseze aceste utilaje într-un flux tehnologic pentru ca lucrările să fie făcute de bună calitate, să ofere productivitate maximă, să asigure finalizarea lucrărilor în termen si să asigure si întretinerea corectă a utilajelor respective. Din punctul acesta de vedere nici un santier mare de constructii, pentru un ansamblu de locuinte, un baraj, un canal, un santier de amploare mai mare, un drum, nu poate functiona fără ingineri de utilaje.

M&U: Eu stiu că după ce primesc diplomele de absolvire, inginerii de utilaje revin mai ales în primii ani de activitate pentru a cere sprijinul fostilor lor profesori. Cum sprijiniti tinerii ingineri atunci când au nevoie de un sfat?
I.D.: Totdeauna sunt bineveniti. Avem si o întâlnire anuală, în luna decembrie. Atunci organizăm si un simpozion stiintific.
Cei care termină facultatea păstrează sentimentul de apartenentă la facultate, la aceste locuri.
De anul acesta avem si trei programe de master, primul este cel  Sisteme Mecanice Avansate, al doilea este Echipamente si Tehnologii pentru Demolarea si Dezafectarea constructiilor si Reciclarea Materialelor si cel de al treilea este Ingineria si Managementul Situatiilor de Urgentă si Sisteme Mecanice Avansate. Acestea sunt cele trei directii de master. Avem la două dintre ele activate cu câte 25 de studenti. Cursurile durează trei semestre. Cursurile de masterat sunt obligatorii pentru cei cu patru ani pentru cei care doresc să rămână în învătământ, să facă proiectare.
Avem conditii foarte bune de predare, un local renovat, laboratoare bine dotate cu tehnică nouă, mai ales în ultimii ani. Astfel, pot enumera laboratoarele de actionări hidraulice, masini unelte, tribologie,organe de masini, mecanisme si roboti. Cele  două săli de calculatoare din dotare au 50 de calculatoare, aici putând lucra în paralel două grupe de studenti. Toate posturile au conexiune la Internet si tot ce este necesar pentru cursurile de Infografică. La noi toate proiectele se fac pe calculator.
Anul XIII, nr. 144, feb 2018
 
 
 
Citeste-ne on-line!
 

NEXT AUTO, Februarie 2018
 
NEXT AUTO, Februarie 2018

Trenchless Romania Noiembrie 2017
 
Trenchless Romania, Noiembrie 2017

Truck Power, Octombrie 2017
 
Truck Power, Octombrie 2017
 


 
 

PARTENERI