Contactati-ne pentru a ocupa unul dintre spatiile de mai sus
Consilierul vostru financiar

Statistici optimiste

13.05.2010
Ec. IULIU CIOBANU
Primele semnale optimiste sunt lansate de studii efectuate la nivel european care văd România pe locul doi în topul tărilor din Europa de Est care vor înregistra cresteri ale economiei în acest an.
În primă fază studiile sunt sustinute de o crestere în primul trimestru al investitiilor în domeniul imobiliar, însă momentan este vorba de investitii ale companiilor în segmentul de spatii de birouri. În acelasi timp si pe piata închirierilor s-a văzut o crestere de 20 % în primul trimestru al acestui an fată de perioada similară a anului trecut. Si dacă mai luăm în calcul si faptul că imobiliarele au reprezentat principala sursă de crestere a tării noastre o eventuală deblocare a acestui domeniu poate da sperantă multor companii.
La nivel mondial bursele înregistrează cresteri, la fel cresc si averile unora din cei mai bogati oameni ai planetei. Acest lucru întăreste ideile exprimate în articolele de anul trecut, conform cărora oamenii care au dispus de lichidităti în această perioadă pot obtine absolut tot ceea ce vor în orice domeniu ar dori să investească.

În România se observă si o crestere, timidă momentan, a creditelor acordate industriei. Un curs de schimb mentinut relativ stabil, o crestere a economiilor populatiei, un usor trend crescător al consumului sustinut de campanii de publicitate si oferte din ce în ce mai tentante din sectorul de retail sunt semne ale faptului că situatia actuală este percepută ca una normală, cu care trebuie să ne obisnuim pentru o perioadă. Pur si simplu parametrii care defineau la nivel general situatia de normalitate au fost înlocuiti cu noi valori.

Nu sunt de neglijat aspectele recente legate de cresterea sumelor refuzate la plată, de numărul de someri sau de numărul companiilor intrate în insolventă. Dar nu se mai simte la nivel general sentimentul de frică. Au rămas doar usoare umbre de pesimism, printre care se văd deja si la nivel national voci care anuntă planuri de dezvoltare pentru anii următori.
Astfel sunt deja bănci care se gândesc la o mărire a numărului de sucursale anul viitor. Companiile de leasing se gândesc la o mentinere a nivelului de anul trecut al finantarilor, urmând ca până la sfârsitul anului 2011 să se revină la un nivel al finantărilor echivalent cu 2005. Numărul de bunuri reposedate nu a mai crescut cu aceeasi viteză ca anul trecut, în schimb reducerea preturilor si aparenta flexibilitate a dus la cresterea numărului de bunuri  vândute de companiile de leasing.

În sistemul financiar-bancar au fost câteva companii care au făcut fată cu succes anului trecut mentinându-se pe pozitie în ciuda numeroaselor modificări ale pietelor interne si internationale. Aceste companii se află acum în momentul analizei pe termen scurt si mediu a dezvoltării. Restul încearcă să vadă care au fost greselile făcute, încearcă să copieze un model de succes din punctul lor de vedere si luptă pentru mentinerea portofoliului care le-a mai rămas.
Si astfel se accentuează procesul descris de noi lunile trecute de triere a parteneriatelor si a părtilor implicate în acest sistem financiar românesc greoi si birocrat. Vor rămâne activi în perioada următoare doar o mică parte din finantatori si intermediari iar numărul de clienti este în crestere. Nu rămâne decât de văzut capacitatea părtilor implicate de a respecta regulile elementare de fairplay, de a analiza profitabilitatea fiecărui parteneriat si de a lua deciziile corecte.
BENDIS FINANCIAL
30D Horei st., 2nd District, Bucharest
Tel: 0745-996-911;
Fax: 031-805-44-04

Anul XIII, nr. 144, feb 2018
 
 
 
Citeste-ne on-line!
 

NEXT AUTO, Februarie 2018
 
NEXT AUTO, Februarie 2018

Trenchless Romania Noiembrie 2017
 
Trenchless Romania, Noiembrie 2017

Truck Power, Octombrie 2017
 
Truck Power, Octombrie 2017
 


 
 

PARTENERI