Contactati-ne pentru a ocupa unul dintre spatiile de mai sus
Consilierul vostru financiar

Totul este de vânzare

18.06.2010
Ec. IULIU CIOBANU
Multe dintre aspectele dezbătute în cadrul acestor articole referitoare la mediul de afaceri intern si international s-au confirmat, altele sunt pe cale să se confirme.
Astfel volumul fuziunilor si achizitiilor în tara noastră se măreste treptat, numai de la începutul acestui an s-au incheiat contracte în valoare de 500 milioane euro. Singurul lucru care încetineste acest proces este instabilitatea socială si politică din România.  "Rechinii" de care aminteam în articolele precedente sunt pregătiti să schimbe fundamental statisticile prezente în acest moment, să rescrie cotele de piată detinute de diverse companii. Aplicarea strategiei manageriale de diversificare este unul din principalele lor atuuri si în acelasi timp un concept străin multor firme românesti. Preluarea companiilor din diverse domenii de activitate este extrem de profitabilă datorită pretului extrem de redus si care continuă trendul descendent.

Scăderea valorii companiilor se datorează în principal deciziilor eronate luate în ultimele luni, decizii la baza cărora au stat lipsa de pregătire profesională, frica si panica. Lipsa investitiei în pregătirea permanentă a personalului, una din carentele fundamentale ale tării noastre, îsi face simtită prezenta din ce în ce mai mult. Vedem declaratii legate de agresivitatea companiilor germane în vederea preluării unor portofolii uriase de actiuni, retele de magazine,etc. Această "agresivitate" este gresit înteleasă. Pur si simplu nivelul superior de pregătire profesională cât si cel mental sunt cele care le permit acelor manageri să măture totul în calea lor.

La nivel international apar stiri care la prima vedere sunt halucinante. Primele au fost legate de posibila vânzare de către statul grec a unor insule pentru micsorarea datoriilor si în continuare vedem cum se scot la vânzare monumente istorice în Venetia. Aceste lucruri vin în sustinerea convingerilor ferme legate de pretul pe care orice lucru îl are pe această planetă, convingeri pe care managerii puternici le aveau până acum, dar pe care majoritatea oamenilor le foloseau doar la nivel declarativ, fără să creadă în posibilitatea realizării lor.

Domeniul financiar nu prezintă schimbări fundamentale, doar mici modificări ale cotelor de piată. Băncile si companiile de leasing care au început să dea dovadă de putină flexibilitate si de orientare în vederea sprijinirii portofoliului de clienti, treptat preiau din acea cotă de clienti care se află în căutare de finantări. Ceilalti se luptă în continuare cu recuperarea de creante, multe din acestea fiind rezultatul politicilor eronate aplicate în relatiile contractuale. De la începutul acestui an au fost radiate 19 companii de leasing independente, fapt datorat în proportie covârsitoare lipsei de lichidităti si a gradului mare de creante înregistrate. Statisticile legate de nivelul finantărilor continuă să fie negative si au un trend de scădere. Si domeniile conexe, în special cel de asigurări, încep să raporteze scăderi accentuate ale cifrei de afaceri.

Relansarea creditării, mult dezbătută de la începutul anului trecut, mai are acum un obstacol de trecut. Scăderea veniturilor angajatilor statului dă fiori reci bancherilor. Valoarea creditelor pe care aceste persoane le-au contractat se situează în jurul valorii de 4,8 miliarde euro, sumă care poate duce la destabilizarea serioasă a oricărei strategii concepute de companiile din sistemul financiar. În acelasi timp, deciziile luate la nivel local depind în foarte mare măsură de limitele impuse de companiile mamă din exterior. Dar si acestea au problemele lor, fiind confruntate cu fluctuatii puternice si permanente ale indicatorilor bursieri din întreaga lume. Chiar dacă în acest moment totul este de vâzare, situatia nu trebuie privită decât din punct de vedere pozitiv. În acest fel, nu trebuie să vă faceti griji ci pur si simplu să fiti atenti la ce puteti cumpăra, în asa fel încât profitabilitatea dumneavoastră să fie asigurată. Dacă luati deciziile corecte veti găsi fără mari dificultăti si resursele financiare pentru a vă pune în practică strategiile.

BENDIS FINANCIAL
30D Horei st., 2nd District, Bucharest
Tel: 0745-996-911;
Fax: 031-805-44-04
Anul XIII, nr. 144, feb 2018
 
 
 
Citeste-ne on-line!
 

NEXT AUTO, Februarie 2018
 
NEXT AUTO, Februarie 2018

Trenchless Romania Noiembrie 2017
 
Trenchless Romania, Noiembrie 2017

Truck Power, Octombrie 2017
 
Truck Power, Octombrie 2017
 


 
 

PARTENERI