Contactati-ne pentru a ocupa unul dintre spatiile de mai sus
Decontaminarea solului

Americanii lucreaza cu JCB

17.09.2010
Mariana Patru; Dan Pavel
 Americanii lucreaza cu JCB
Activitatile de decontaminare a pamântului si refacere a suprafetelor mari de sol în vederea reintroducerii lor în circuitul agricol sau pentru alte utilitati sunt în prezent în centrul atentiei autoritatilor statale, dar si a firmelor responsabile din întreaga lume. Cel mai simplu mod de a repune terenurile în circuitul agricol este acela prin care se decoperteaza suprafete mari de sol pâna la o adâncime medie de la care analizele de laborator  arata ca pericolul este minim pentru viata.
Aceasta problema nu este însa rezolvata complet, deoarece solul contaminat este transportat în anumite zone cu acces restrictionat, unde este depozitat, în cel mai bun caz fiind acoperit cu membrane ecologice care sa nu permita ploilor sau vântului sa-l mute.
Tehnologiile moderne permit în multe cazuri ca decontaminarea sa fie efectuata la fata locului prin efectuarea unei curatari complete a solului. Compania americana Remedial Construction Services propune o tehnologie moderna  de refacere a mediului, aplicabila si în cazul constructiilor geotehnice si civile. Compania a fost înfiintata în anul 1989 în Houston, Texas si si-a construit un renume în domeniul actiunilor de refacere a mediului, incluzând refacerea si stabilizarea solurilor, constructia gropilor de gunoi ecologice, membrane ecologice sau demolarea amplasamentelor care prezinta pericole ecologice. Remedial Construction Services numara peste 400 de angajati, care au proiectat si finalizat mai mult de 3.500 de proiecte în Statele Unite, Canada, Mexic, Europa de Est, Asia si Orientul Mijlociu.

Începând cu 2009 compania este prezenta si în România, lucrând deja la primul proiect important local, si anume curatarea câmpurilor de reziduuri petroliere aflate în apropierea rafinariei Brazi si redarea acestora pentru agricultura. La câtiva kilometri de DN1 se întinde o suprafata de câteva hectare de teren contaminat de-a lungul anilor cu reziduuri petroliere, dar si de gunoaiele aruncate aici de locuitorii din satele învecinate. Istoria contaminarii începe în epoca comunista, în prezent centrul acestei zone devastate din punct de vedere ecologic fiind marcat de un lac format din reziduuri petroliere amestecate cu apa de ploaie, adânc de câtiva metri.
În apropierea lacului a fost amplasata si noua uzina modulara de reciclare a apei dar si a pamântului,  realizata pe baza unor tehnologii de ultima ora. Domnul Jerry Pionessa, Project Manager al Remedial Construction Services, responsabil cu activitatea companiei în România, un american 100%, este mândru de fabrica modulara realizata pe baza unor tehnologii ultramoderne.

Domnul Pionessa ne spune despre proiect: "Doua au fost motivele pentru care am câstigat acest proiect: pretul si tehnologia utilizata. Am adus în România aceasta tehnologie noua, care nu a mai fost folosita pâna acum si care ne ajuta sa curatam acest câmp de apa, ulei si reziduuri".
Echipamentele speciale în valoare de 8 mil. EUR, utilizate la Brazi au fost aduse din America de la producatori de top. Utilajele care le deservesc, respectiv încarcatoare si excavatoare utilizate la scoaterea materialului contaminat din lacul de reziduuri sunt si ele pe masura exigentelor, deoarece fara ele fabrica nu poate fi aprovizionata cu materia ce trebuie tratata. Astfel, americanii au hotarât sa aleaga un singur producator european, dar si un singur distribuitor, capabil sa asigure interventii de urgenta la orice ora si un flux de lucru continuu al utilajelor. Compania Terra România, unic distribuitor al marcii JCB în România a fost cea desemnata sa furnizeze masinile necesare acestui complex industrial.

Utilajele sunt integrate în procesul tehnologic, acesta presupunând trei etape distincte: reziduurile recuperate formate din lichid si parti solide sunt transportate prin conducte subterane, trecând printr-o punte de sortare, fiind selectate materialele din plastic, pietrele sau resturile vegetale, iar reziduurile lichide ajung în doua rezervoare de amestecare, unde pompele mentin amestecul în stare omogena. În faza a doua sunt separate deseurile lichide cele solide. Într-o alta unitate se separa apa si uleiul, apa merge într-un rezervor de decantare, iar uleiul într-un rezervor, unde este curatat de impuritati si este folosit ca si combustibil chiar pentru functionarea fabricii. În cea de-a treia faza materialele solide, respectiv solul contaminat, sunt introduse într-un tunel de tratare la temperaturi înalte, ce dezvolta pâna la 1.700°C si unde sunt arse toate hidrocarburile si toate particulele organice, rezultatul final fiind  un sol curat, steril.
Jerry Pionessa spune ca "încarcatoarele frontale JCB lucreaza pe santier, unul pentru a alimenta unitatea si celalalt pentru a prelua materialul tratat.

Excavatoarele sunt folosite la bazin pentru mutarea barjelor sau pentru excavarea materialului, în timp ce încarcatorul cu brat telescopic este un utilaj de uz general pentru ca îl folosim pentru a ridica sau pentru a desfasura activitati de întretinere. În plus întotdeauna este nevoie de utilaje compacte pentru a aduna lucrurile din jurul santierului sau pentru a curata, iar mini-încarcatorul se descurca de minune, este un vehicul multifunctional. Pe santierele noastre avem nevoie de diferite utilaje, pentru ca fiecare zona necesita alt gen de echipament, iar cei de la JCB,  prin gama lor de produse diversificata, ne-au fost de mare ajutor, oferindu-ne toate tipurile de masini de care am avut nevoie."
Zilnic, la fabrica de decontaminare de la Brazi se produc 100 de tone de materiale solide care trebuie mutate din zona contaminata în zone curate, astfel ca pentru încarcatoarele JCB si operatorii acestora cuvântul repaus nu exista în vocabular.  Aici se lucreaza sub presiune, deoarece termenul pâna la care trebuie finalizat acest proiect este 31 martie 2011.

"Alegerea societatii Terra România Utilaje de Constructii nu a fost deloc întâmplatoare, reputatia solida a serviciilor oferite de aceasta firma fiind unul dintre factorii care au contribuit la încheierea acestui parteneriat. Pot spune ca echipamentele sunt foarte fiabile, iar despre Terra România am primit recomandari foarte bune legate de partea de servicii de la alti clienti ai firmei. Sunt foarte multumit de aceasta colaborare si cred ca atunci când vom avea o problema ei vor reactiona prompt si în cel mai scurt timp cu putinta totul se va repara. Cu un volum de productie atât de mare, cu fiecare zi în care aceasta unitate nu functioneaza pierderile sunt imense. Este important sa ai o relatie buna cu furnizorul de echipamente pentru ca acesta sa se poata prezenta aici ori de câte ori intervine o problema, iar cei de la Terra fac o treaba foarte buna".
Parcul de utilaje JCB utilizate

Încarcator telescopic model 540-170
* Putere motor (CP)    215
* Capacitatea cupei (mc)    4
* Înaltimea de descarcare (mm)    4.393
* Unghiul de rotire al cupei încarcate (°)    53
* Forta de rupere (kN)    151

Miniîncarcator senilat model ROBOT 1110T
* Putere motor (CP)    92 CP
* Transmisie: hidrostatica, servocomandata, independenta
* Viteza de deplasare înainte-înapoi (km/h)    11
* Cupa încarcator    2.030 mm, 0.60 mc cu dinti
* Dispozitiv mecanic de prindere rapida pe bratul încarcatorului frontal
* "Parallel lift" pentru furci

Încarcator frontal model 436HT
* Putere motor (CP)    177
* Greutate operationala (kg):    16.897
* Capacitate de încarcare maxima (mc):    2,7

Încarcator frontal model 456ZX
* Putere motor (CP)    215
* Capacitatea cupei (mc):    4
* Înaltimea de descarcare (mm):    4.393
* Unghiul de rotire a cupei încarcate (°)    53
* Forta de rupere (kN):    151

Excavator senilat model JS260LR
* Motor Isuzu 4HK1X, Turbo diesel, Common Rail Tier III
* Putere motor (CP)    197
* Transmisie hidrostatica cu trei viteze
* Viteza de deplasare (km/h):    5,6
* Brat scurt monoboom (m)    5,85
* Brat "Long reach" cu lungime de (m)    18,7
* Adâncimea maxima de sapare (mm):    15.413
* Înaltimea maxima de încarcare (mm):    10.783

Excavator senilat model JS220LC
* Putere motor (CP)    172
* Viteza de deplasare (km/h):    5,6
* Brat monoboom 5,7 m cu mâner de 3,0 m
* Cupa de excavare (mm):    1.500
* Capacitate cupa (mc):    1,4

Anul XIII, nr. 144, feb 2018
 
 
 
Citeste-ne on-line!
 

NEXT AUTO, Februarie 2018
 
NEXT AUTO, Februarie 2018

Trenchless Romania Noiembrie 2017
 
Trenchless Romania, Noiembrie 2017

Truck Power, Octombrie 2017
 
Truck Power, Octombrie 2017
 


 
 

PARTENERI