Contactati-ne pentru a ocupa unul dintre spatiile de mai sus
Consilierul vostru financiar

Calitati umane

17.09.2010
Ec. IULIU CIOBANU
Īn contextul mondial actual, īn toate planurile vietii cotidiene, se iau decizii de care depind situatii economice, sociale si politice care pot modifica īn bine sau rau viata unor categorii mari de populatie.
Aceste decizii se iau īn baza unor analize īn principal economice si īn medii restrānse de management. Dar īntotdeauna intervine factorul uman care poate interpreta orice informatie detinuta īn acel moment conform propriilor principii, cunostinte sau capacitati. Acestea sunt doar cāteva din caracteristicile ce tin de fiecare individ īn parte, care stau la baza comportamentului sau si sunt īn cele mai multe cazuri influentabile de reactii, trairi de moment, caracter.

Īn general companiile sunt analizate si īsi creeaza o imagine īn baza performantelor economice obtinute. Cadrul general īn care activeaza orice companie este bine definit de anumite caracteristici ale pietei respective. Diferenta o face factorul uman, īn principal fiind vorba de decizii manageriale care definesc procedurile interne ale companiei, creeaza premisele dezvoltarii pe termen mediu si lung.
Privind subiectiv mediul de afaceri romānesc īn acest moment se poate observa usor un ansamblu de proceduri si relatii contractuale īngreunate cāt se poate de mult de birocratie, de tergiversari generate de lipsa de responsabilitate sau de īncercarea de a pasa altcuiva raspunderea pentru cazul īn care ceva nu va merge bine.
Pe scurt, preocuparea pur romāneasca legata de capra vecinului nu le permite multora sa priveasca īn viitor, sa devina creativi sau sa gaseasca oportunitati noi. Īn plan mondial se observa o crestere exponentiala a pietei de fuziuni si preluari, un aspect despre care v-am retinut atentia īn articolele precedente. Ca element de noutate, sumele vehiculate au trecut de la ordinul sutelor de milioane de euro la ordinul miliardelor de euro si "rechinii" folosesc īn mod evident si procedeul preluarilor "ostile". Timpul de reactie este foarte scurt, iar capacitatea managerilor de a gasi cea mai buna cale de a rezista trebuie sa fie folosita instantaneu. Īn caz contrar, orice solutie gasita ulterior este de prisos.

Īn Romānia perioada tumultuoasa a economiei īnca nu s-a īncheiat. Companiile se lovesc īn continuare de un apetit scazut al bancilor si companiilor de leasing de a finanta. Se observa o triere accentuata a parteneriatelor si a relatiilor contractuale existente. Chiar daca se pare ca statul va īncepe sa achite din datoriile pe care le are catre mediul privat, acest lucru nu va fi unul pozitiv decāt īn cazul īn care deciziile managerilor companiilor beneficiare ale fondurilor vor fi unele extrem de īntelepte si bazate exclusiv pe factori economici. Orice decizie luata pe baza de sentimente, fie acestea de frica sau de supraevaluare personala, va duce compania respectiva īntr-o zona extrem de vulnerabila.
Pentru companiile īnca active īn acest moment, faptul ca īnca joaca un rol pe piata īn care activeaza nu poate fi decāt un semn bun. Īnseamna ca mare parte din planurile lor de mentinere sau dezvoltare au avut succes. Nu ramāne de facut decāt sa identifice noi oportunitati pentru viitor. Daca le vor gasi, īsi vor consolida pozitia si vor fi din ce īn ce mai putin vulnerabili.
Concluzionānd nu se poate spune decāt ca mediul economic si cel financiar pot rezista īn continuare  daca se bazeaza pe calitati umane individuale si pe dezvoltarea permanenta a acestora.
Valorificati-va la maxim capacitatile, remediati punctele slabe si nimic nu poate sta īn calea dumneavoastra.

BENDIS FINANCIAL
30D Horei st., 2nd District, Bucharest
Tel: 0745-996-911;
Fax: 031-805-44-04
Anul XIII, nr. 145, mar 2018
 
 
 
Citeste-ne on-line!
 

Truck Power, Martie 2018
 
Truck Power, Martie 2018

NEXT AUTO, Februarie 2018
 
NEXT AUTO, Februarie 2018

Trenchless Romania Noiembrie 2017
 
Trenchless Romania, Noiembrie 2017
 
 
 

PARTENERI