Contactati-ne pentru a ocupa unul dintre spatiile de mai sus
Job Report

Liebherr - utilaje pentru Hidroconstructia

12.10.2010
Dan Pavel; Mariana Patru
 Liebherr - utilaje pentru Hidroconstructia
Hidroconstructia SA este una dintre cele mai mari firme de constructii din România si în acelasi timp una din companiile cu vasta experienta în domeniu, primele lucrari marca Hidroconstructia datând din anii '50.
Din fericire, dupa anul 1990, structura si odata cu ea specialistii firmei nu au suferit transformari dramatice, în conditiile în care în acea perioada multe firme de prestigiu din domeniul constructiilor au disparut pur si simplu. Transformarea în societate pe actiuni  si privatizarea sa treptata, pastrarea aceluiasi profil de activitate, si anume realizarea de amenajari hidroenergetice în întreaga tara, precum cele din zona Clujului, pe Crisuri, pe Somes, pe râul Bistrita, pe Siret, Arges, Lotru, Cerna, Râul Mare Retezat au facut ca Hidroconstructia sa ramâna pâna în prezent una din cele mai mari firme de constructii din România.
Lucrarile complexe, suprafetele mari ale santierelor si lucrarile extinse pe întreg teritoriul tarii au fost posibile datorita unei politici generale a firmei de pastrare a specialistilor si crearea conditiilor pentru pregatirea unor noi generatii de lucratori specializati în constructii. Astfel, în prezent Hidroconstructia realizeaza lucrari de constructii si în alte domenii decât cel al amenajarilor hidrotehnice. Fiind solicitata pentru lucrari din ce în ce mai complexe, firma investeste constant în modernizarea parcului de utilaje si vehicule de transport, o activitate deosebit de complexa daca tinem cont de marimea acestuia.

"Alegerea unui utilaj reprezinta o responsabilitate deosebita", ne-a declarat domnul Ion Paraschiv, Director de Mecanizare al Hidroconstructia Arges. Criteriile sunt clare, atunci când vorbim de rezistenta în exploatare, dar nu trebuie sa uitam ca orice masina, indiferent daca este utilizata pentru operatii de sapare, încarcare sau transport a pamântului si materialelor de constructii trebuie sa fie apta sa faca fata unor conditii complet diferite de la un santier la altul: "noi ne-am orientat spre utilajele de la Liebherr, criteriul rezistentei în exploatare fiind hotarâtor. Sunt utilaje rezistente, le-am testat deja si au facut fata tuturor locurilor de lucru, consumul bun fiind un al doilea avantaj oferit de aceste masini.".
Ce înseamna sa faci fata unor provocari diferite? Numai filialala Hidroconstructia Arges a realizat, în afara lucrarilor hidrotehnice, si proiecte de amploare precum Vama de la Giurgiu, lucrari în cadrul constructiei Autostrazii Bucuresti-Pitesti, reabilitarea drumului DN 7 spre Râmnicu Vîlcea, dar si hale industriale.

Organizarea interna, cu ateliere centrale si sectii de productie industriala a permis pastrarea unui parc impresionant de utilaje cu o vechime mare, acestea fiind reparate cu propriile forte. Am vizitat sectia de mecanizare a firmei Hidroconstructia din zona orasului Pitesti, aceasta având o dotare si o suprafata ce o apropie mai mult de o uzina. Aici înca se repara utilaje si camioane cu o vechime de peste 20 de ani, dar lucrarile actuale impun înlocuirea treptata a acestora cu masini noi, performante. Din acest punct de vedere, noile utilaje de la Liebherr, printre care cele doua buldozere model PR 724 LITRONIC si PR 714 LITRONIC reprezinta piese de rezistenta pentru sectia de aici a grupului Hidroconstructia. Acestea sunt utilizate pe santierele din zona active în regim de lucru non-stop.
Noi le-am vazut la lucru în cadrul depozitului de lânga localitatea Albota, destinat prelucrarii deseurilor menajere din zona orasului Pitesti si localitatilor adiacente.
Aici, la Albota, fosta groapa de gunoi a orasului a disparut, fiind înlocuita de un deal acoperit cu verdeata. Aerul este curat, aleile betonate si ceea ce impresioneaza cel mai mult este lipsa oricarei urme de gunoi. Pâna de curând, aici era o groapa de gunoi descoperita, în care masinile de salubritate si oamenii aduceau zi si noapte resturile menajere si le aruncau sub cerul liber. Mirosul, fumul care se ridica permanent faceau imposibila constructia oricarei cladiri pe o raza de câtiva kilometri.

Acum, numai utilajele care se ocupa de finalizarea aleilor si drumurilor de acces, dar si fabrica ultramoderna destinata reciclarii materialelor feroase, de plastic si neferoase sunt elementele care aduc aminte de ceea ce a fost unul din cele mai mari depozite de gunoi din România. "Aveam nevoie de utilaje care sa lucreze rapid, fara timpi morti, sa decoperteze suprafete mari de pamânt si sa asigure în acelasi timp o etanseitate perfecta pentru operator, care nu putea sa reziste altfel prea mult în mirosul de aici". Materialele ce compun o groapa de gunoi sunt dintre cele mai neasteptate, pot avea dimensiuni mari, colturi taioase, iar straturile mai vechi formeaza o adevarata mlastina. Astfel, utilajele de la Liebherr au lucrat în conditii chiar mai grele decât cele întâlnite într-un santier de constructii.
Am discutat si cu unul din operatori, acesta având nu numai o mare experienta, dar fiind considerat cel mai bun profesionist în domeniu de catre colegii lui. Acesta mi-a aratat cu mândrie utilajul, un LIEBHERR model PR 724 LITRONIC, care arata aproape ca nou. Era multumit nu numai de  forta de lucru dezvoltata la nivelul lamei, de faptul ca nici o componenta importanta nu a cedat, dar si de faptul ca nici macar vopseaua nu a suferit degradari. Marfa germana, asa cum îi place sa se laude în fata colegilor si a cui îl asculta povestind despre utilajul lui.

Schimbarea parcului de masini de aici nu este usoara, mai ales datorita investitiei mari ce trebuie facuta într-o perioada de criza economica globala. De exemplu, aici lucreaza 41 de basculante, din care peste jumatate trebuie înlocuite cu masini moderne. Utilajele terasiere mari, peste 150 la numar, sunt formate din:  încarcatoare, excavatoare, autogredere, vibrocompactoare, motocompresoare, electrocompresoare, pompe de apa, locomotive de mina, vagoane de mina, statii de sortare si centrale de beton. "Noi prin mentenanta pe care am realizat-o am reusit sa le mentinem în functiune si sa executam lucrarile. Înnoim parcul, dar în limita banilor. Putem acoperi mai multe lucrari decât cele din prezent, dar în conditiile actuale ne descurcam foarte bine. Nu am facut disponibilizari în masa".
Colaborarea cu Liebherr dureaza de peste patru ani, de când au fost cumparate primele utilaje.
De ce marca Liebherr? "Eu am fost cel care a preferat Liebherr. Am analizat motorul în prima faza, sistemul de transmisie si gradele de libertate pe care îl au aceste buldozere la nivelul organului de lucru, dar si din punct de vedere al robustetii si sigurantei".
Lucrarile executate de Hidroconstructia sunt în general pretentioase, iar faptul ca lama de lucru a buldozerelor poate fi utilizata în diferite pozitii de lucru, la diferite grade de înclinare, reprezinta un avantaj important. De altfel, controlul lamei se face cu ajutorul unui computer care ofera operatorului date exacte despre înclinarea lamei, mai precis la câte grade fata de pozitia normala. În plus, filtrele nu sunt pretentioase, fiind usor de înlocuit, nefiind înghesuite în spatii înguste, pe lânga motor, ca la alte marci, ne spune domnul director Paraschiv.

HIDROCONSTRUCTIA - o istorie de peste o jumatate de secol

Înfiintata special pentru realizarea hidrocentralei de la Bicaz în anul 1950, sub numele "Directia Generala a Hidrocentralei BICAZ", societatea s-a dezvoltat rapid, fiind o piesa de baza în planul national de electrificare a tarii. Participarea la constructia hidrocentralelor de la Corbeni - Arges, a lacului de acumulare cu apa de la Secu, la Resita, Cicis, Hunedoara duce la transformarea în anul 1960 în Întreprinderea de Constructii Hidrotehnice (ICH), cu sediul tot la Bicaz. Gradul înalt de specializare al întreprinderii, pregatirea personalului tehnic si dotarea vor face încetul cu încetul din mica societatea deschisa la Bicaz cea mai importanta firma de constructii din România. În anul 1961 ICH ajunge cu sediul central la Bucuresti, având ca obiectiv executarea tuturor investitiilor hidroenergetice din întreaga tara. În 1973 trece la denumirea de Trustul de Constructii Hidroenergetice, TCH cu acelasi obiect de activitate. Anul 1984 aduce ridicarea firmei la rangul de Antrepriza,  numindu-se Trustul Antrepriza Generala Constructii Hidroenergetice Bucuresti, TAGCH.
Rolul ei era extrem de important în cadrul economiei nationale, fiind responsabila de executarea tuturor investitiilor hidroenergetice din întreaga tara.
Imediat dupa anul 1990, se transforma în societate pe actiuni, numindu-se Hidroconstructia SA.

Performantele HIDROTEHNICA SA

* 172 baraje, din care 144 de beton cu înaltimi de pâna la 168 m
* 182 hidrocentrale, cu putere instalata pâna la 1.050 MW/centrala
* 881,8 km galerii aductiune apa, cu diametre de pâna la 7,50 m
* 189 km canale de deviere si de fuga la hidrocentrale
* 516,4 mil. mc excavatii în aluviuni
* 80,8 mil. mc excavatii în roca
* 494,84 mil. mc umpluturi de balast
* 45,89 mil. mc umpluturi de anrocamente
* 42,66 mil. mc betoane de suprafata si de subteran
* 27,4 mil. mp peree la diguri
* 5,7 mil. mp pereti de etansare
* 1.753,2 km injectii de suprafata
* 36,8 km injectii voal
* 612,4 km injectii de umplere si consolidare
* 567 km autostrazi, drumuri nationale, judetene si alte reabilitari rutiere
* 126 poduri însumând 7115,8 m lungime
* 906 km conducte pentru alimetari cu apa si canalizari
* 350.639,5 mp constructii civile si industriale

Specificatii tehnice

PR 724 Litronic
* Putere motor    163 CP
* Greutate de operare    16.800-20.300 kg
* Capacitate lama    3,17 - 4,27 mc
* Viteza de deplasare    0-11 km/h

PR 714 Litronic

* Putere motor    117 CP
* Greutate de operare    12.600 - 14.300 kg
* Capacitate lama    2,60-2,80 mc
* Viteza de deplasare    0-8,9 km/h

LIEBHERR- ROMANIA SRL
Str. Horia, Closca si Crisan
nr. 61-63, Cladirea II, et. 3,
birou 1-9
Otopeni, jud. Ilfov, 075100, România
Tel: +4 0372 163 721
Fax:+4 0372 163 798
Internet: www.liebherr.ro;
www.liebherr.com
Anul XIII, nr. 145, mar 2018
 
 
 
Citeste-ne on-line!
 

Truck Power, Martie 2018
 
Truck Power, Martie 2018

NEXT AUTO, Februarie 2018
 
NEXT AUTO, Februarie 2018

Trenchless Romania Noiembrie 2017
 
Trenchless Romania, Noiembrie 2017
 
 
 

PARTENERI