Contactati-ne pentru a ocupa unul dintre spatiile de mai sus
Masini si Utilaje nr. 56

Viata în ritm de bursa

12.10.2010
Ec. IULIU CIOBANU
Schimbarile aproape zilnice ale politicilor fiscale si sociale din ultima perioada duc la fluctuatii din ce în ce mai mari în domeniul economic din România.
Raportarile statistice sunt greu de luat în calcul în acest moment de oricine încearca sa faca o analiza pe termen mediu si lung a domeniului în care activeaza. Daca luam de exemplu domeniul constructiilor, acesta a trecut de la un +27% la un-28,5 % în numai doua luni, fluctuatie datorata achitarii de catre stat a unei parti din datoriile vechi, plata de care a fost conditionata ultima transa FMI. A venit si transa de 2 mld. euro si platile s-au oprit. Astfel cine a luat în calcul o relansare a domeniului respectiv nu a facut decât sa mai investeasca degeaba sume de bani pe care le va recupera extrem de greu daca nu a gândit si o strategie de back-up.
Declaratiile privind mult asteptata relansare a economiei românesti se schimba de la o zi la alta sau chiar în aceeasi zi, daca se preiau cifrele vehiculate de mai multe persoane abilitate sa faca previziuni în acest sens.

În aceste conditii, numai managerii cu o capacitate decizionala coerenta si care dau dovada de mult sânge rece pot crea premisele dezvoltarii rapide ale companiilor pe care le conduc. Cumulând instabilitatea creata acum cu lipsa de lichiditati ce chinuie sistemul românesc de mai mult timp se consolideaza conceptul de triere din ce în ce mai accentuata a companiilor în functie de modul în care acestea sunt conduse. Din nou abilitatile manageriale primeaza în stabilirea traiectoriei pe care compania o va avea din acest moment. Companiile implicate în relatii contractuale internationale trebuie sa fie si ele extrem de atente în structurarea planului de dezvoltare. Se pot constata si în acest plan schimbari care sunt capabile sa refaca prognozele pentru perioada imediat urmatoare.

Exemplele în acest sens sunt multiple în ultimele zile, plecând de la acordul semnat de Grecia pentru investitii ale Emiratului Qatar de 5 mld. euro si pâna la noua strategie declarata a Chinei de începere a programelor de investitii în tehnologie de productie ce se axeaza pe calitate, nu pe cantitate ca pâna în acest moment. Nu este clar acum în ce vor fi investite aceste sume de bani si astfel trebuie urmarit domeniul în care activati pentru a vedea la timp ce decizii va vor afecta.
Lipsa de lichiditati în plan international trebuie înteleasa asa cum este în realitate. Banii nu s-au evaporat ci pur si simplu sunt concentrati în anumite cercuri de oameni si companii, acestia fiind dispusi sa investeasca numai atunci când considera ca profitul lor este maxim. Pentru a obtine un profit mare trebuie sa achizitionezi la un pret apropiat  minim iar acest pret îl obtii numai atunci când compania pe care vrei sa o cumperi are dificultati sau resursele sale sunt foarte mari si lipsesc banii pentru dezvoltare. Usor de exemplificat acest concept: una din principalele companii petroliere din Brazilia reuseste în plina criza sa sustina un program de investitii de 224 mld. euro prin emisiune de actiuni, iar cumparatorii stau la coada. Motivul este uriasul potential de exploatare al companiei care poate duce Brazilia, tara cunoscuta pâna acum pentru fotbal si samba, în topul tarilor exportatoare de produse petroliere.
Concluzia informatiilor expuse mai sus este ca în momentul în care aveti ceva de oferit sigur veti gasi banii necesari pentru sustinerea proiectelor. Când spun ceva de oferit nu ma refer numai la bunuri palpabile ci si la strategii de dezvoltare sustenabile în economia reala, bazate pe o recuperare rapida a sumelor investite si pe o profitabilitate ridicata pe termen scurt si mediu. Permanenta fluctuatie a indicilor economici nu va va ajuta într-o strategie de capitalizare pentru planuri pe termen lung.

BENDIS FINANCIAL
30D Horei st., 2nd District, Bucharest
Tel: 0745-996-911;
Fax: 031-805-44-04
Anul XIII, nr. 145, mar 2018
 
 
 
Citeste-ne on-line!
 

Truck Power, Martie 2018
 
Truck Power, Martie 2018

NEXT AUTO, Februarie 2018
 
NEXT AUTO, Februarie 2018

Trenchless Romania Noiembrie 2017
 
Trenchless Romania, Noiembrie 2017
 
 
 

PARTENERI