Contactati-ne pentru a ocupa unul dintre spatiile de mai sus
CAT

La foc continuu

16.11.2010
Mădălina Dragomir; Dan Pavel
 La foc continuu
Utilajele Caterpillar pot fi văzute peste tot la lucru: de la carierele din munti, santierele de constructii de drumuri si până la activităti urbane, precum cele ce presupun pozitionarea unor conducte sau întretinerea drumurilor. Mai mult, ele sunt utilizate acolo unde te astepti cel mai putin, în locuri periculoase ca activitate sau care presupun o rezistentă deosebită a masinilor din cadrul fluxului tehnologic.
Un bun exemplu în acest sens este noua flotă de utilaje Caterpillar ce lucrează în cadrul celui mai mari combinat metalurgic din România.
Utilajele implicate în procesul tehnologic functionează aici în unele dintre cele mai dure conditii de lucru posibile: temperaturi de operare înalte si sarcini de lucru cu densităti mari. Din acest motiv masinile trebuie să lucreze cu miscări precise, totul executându-se fără greseală si fără întârziere. Si bineînteles, nu trebuie uitati operatorii, extrem de bine pregătiti, cu o formă fizică bună, care nu ar schimba pentru  nimic în lume postul de aici, deoarece asa cum spun ei "numai cei mai buni rezistă".

La limita posibilului

În ultimele luni, o flotă de utilaje impresionantă, formată din patru camioane rigide de 37 t si unul articulat de 26 t, opt încărcătoare frontale pe pneuri, de mare capacitate, două încărcătoare frontale pe senile, două excavatoare de 50 si 36 t, un încărcător frontal de talie medie si un skid multifunctional, în total 19 utilaje de exceptie, produse de Caterpillar si livrate de către dealerul său din România, Bergerat Monnoyeur, se află acum pe platforma de la Galati. O parte dintre utilaje sunt deja integrate în procesul de preluare a oalelor de zgură direct din turnătorie, transportul lor până la locul de răcire în vederea prelucrării ulterioare si obtinerii a două produse secundare: otel si zgură fără intruziuni.
Povestea utilajelor de la Caterpillar începe încă din momentul încheierii contractului, acestea trebuind să fie livrate într-un timp extrem de scurt. Numărul mare de utilaje, complexitatea lor si gabaritul exceptional au ridicat serioase probleme de logistică, trebuind să fie aduse în acelasi loc si la intervale foarte scurte de timp, de pe trei continente. Aduse pe cale fluvială, maritimă sau rutieră, utilajele au ajuns cu bine în România, unde specialistii de la Bergerat Monnoyeur le-au pregătit si le-au pus în functiune la destinatia finală.

Pregătirea pentru livrare a început cu mult înainte ca primele utilaje să ajungă în România. Echipele de service de la Bergerat Monnoyeur au fost special instruite pentru această livrare, simulările în vederea punerii în functiune într-un termen cât mai scurt a gigantilor de la Galati fiind asemănătoare cu cele ale echipelor de mecanici de la Formula 1. Gabaritul părtilor componente a reprezentat o provocare în sine, numai rotile camioanelor si cele ale încărcătoarelor de mare tonaj fiind mai mari decât înăltimea medie a unui om. Echipele de tehnicieni au muncit asiduu pentru a respecta termenele si pentru a livra în stare perfectă de functionare toate utilajele.
Domnul Liviu Neagu, Director General Bergerat Monnoyeur: "Suntem gata pentru orice provocare. A lucra cu foc si în foc continuu este probabil una dintre cele mai dure aplicatii la care utilajele pot fi supuse. Alegerea finală demonstrează încă o dată că acolo unde este cu adevărat greu clientii aleg întotdeauna Caterpillar si Bergerat Monnoyeur."

O zi de lucru

Spectacolul începe din momentul descărcării amestecului de zgură incandescentă, preluată rapid de către un încărcător frontal pe pneuri Caterpillar 988H. Propulsat de motorul Cat® C18 ACERT™ de 507 CP, acesta are sarcina de a prelua rapid masa incandescentă de pe rampa de descărcare si a o transporta până la halda de asteptare intermediară, acolo unde se si răceste până la o temperatură ce permite încărcarea sa în benele camioanelor rigide de mare capacitate. Echiparea încărcătorului face ca expresia "dotări optionale" să fie depăsită: instalatia de aer conditionat din cabină, ca si presurizarea acesteia sunt de exceptie. În plus, cupa specială de 6,9 mc este făcută să reziste la temperaturi la care în mod normal metalul devine incandescent si aproape lichid. Pneurile Michelin sunt îmbrăcate într-o armură specială de zale, acestea fiind supuse nu numai unor diferente extrem de mari de temperatură, dar si unei uzuri avansate, toate miscările de lucru ale masinii fiind făcute în viteză foarte mare, de multe ori lucrându-se non-stop.

Cât de repede este manevrat încărcătorul frontal de peste 50 tone? "Oricât de repede este nevoie" - ne spune operatorul său. Oricum, în miscare nu se pot face fotografii utilajului cu un aparat de amatori, deoarece este prea lent, pentru a putea oferi o idee despre puterea, manevrabilitatea si versatilitatea utilajului. Operatorul spune că este la fel ca si cum ai căra cărbuni încinsi cu mâna liberă: "nu poti să-i tii prea mult în palmă". Cupa este o comandă specială, concepută pentru a suporta temperatura zgurii incandescente. Puterea, durabilitatea, productivitatea remarcabilă, manevrabilitatea excelentă si eficienta combustibilului au recomandat încărcătorul Cat 988H pentru activitatea dificilă la care este supus în prezent. Ciclul de încărcare al camioanelor este scurt, gratie sistemului de revenire a cupei la pozitia de încărcare, astfel că această operatie pare extrem de usoară, în ciuda cantitătilor mari vehiculate.

Camioanele rigide de santier Caterpillar 772 sunt impresionante si prin mărime si prin performante, fiecare dintre ele cântărind la încărcare maximă 72 tone. Extrem de usor de manevrat, poti să le asezi "cu mâna" precum un autoturism, spun operatorii lor. Acestia au fost selectati atent înainte de a primi un astfel de utilaj, dar de fapt selectia dură a fost numai prima etapă din programul lor de pregătire. Bergerat Monnoyeur este implicat total în acest proces ce are un caracter periodic. Astfel, operatorii sunt angrenati într-un proces de pregătire care se desfăsoară în mai multe etape, scopul final fiind acela de a cunoaste perfect utilajele din punct de vedere tehnic.
Adrian Dinu, Director vânzări-service regiunea Sud-Est în cadrul societătii Bergerat Monnoyeur, explică pe scurt cum sunt pregătiti operatorii pentru a face fată conditiilor dificile de lucru, dar si pentru a putea exploata la maxim calitătile utilajelor: "Performantele utilajelor sunt maxime atunci când operatorii sunt bine pregătiti pentru a le exploata. Întotdeauna am acordat o atentie deosebită procesului de instruire a operatorilor, care nu începe după livrarea utilajelor, ci cu mult timp înainte, la standul de simulare.''

Toate utilajele au fost configurate si pregătite special pentru această aplicatie, numărul mare si frontul de lucru larg făcând necesară instalarea pe ele si a sistemului de urmărire si gestionare prin satelit Product Link de la Caterpillar. Acesta îsi aduce contributia si la cresterea securitătii muncii, fiecare utilaj si masină trebuind să acopere strict aria de lucru. Revenind la securitatea muncii, nu există nici un vizitator sau lucrător care să nu fie echipat adecvat pentru locul de muncă respectiv - aici nu se admite nici o exceptie.

O oală cu încărcătură de zgură transportată are o sarcină utilă medie de 75 tone, asadar după răcirea fiecărei sarje, aceasta trebuie încărcată în camioanele rigide de santier Caterpillar 772. Imensele bene de 31,3 mc pot transporta până la 45 t de material, capacitatea acestora si înăltimea mare de încărcare necesitând utilizarea încărcătoarelor pe pneuri 988H, care devin astfel utilaje cheie ale fluxului de lucru.
După răcire, se face separarea metalului de zgură, acesta fiind reintrodus în procesul de productie. Zgura pură este preluată de către statia de concasare, fiind un material de rezistentă excelent pentru constructia infrastructurii rutiere. În acest fel, în urma procesului de productie nu mai rămâne nici un produs secundar neutilizat.

Productivitate maximă

Preluarea procesului de transport si reciclare a zgurii reprezintă o lectie de productivitate. Astfel, transportul de la linia de productie la locul de descărcare se făcea până de curând pe liniile interne de cale ferată, un ciclu complet fiind mai scump si durând mai mult timp. Acesta a fost preluat acum de transportoarele pe pneuri cu cupă ultramoderne, special proiectate pentru astfel de lucrări.
Unul dintre motivele de bază care au făcut ca această flotă impresionantă să fie comandată de la producătorul american Caterpillar a fost si productivitatea recunoscută a utilajelor produse, aceasta având la bază capacitatea mare a sarcinii utile, comparată cu greutatea proprie, viteza mare de lucru si exactitatea comenzilor. Combinate cu o fiabilitate deosebită, dar si cu suportul oferit de către echipa tehnică de la Bergerat Monnoyeur care asigură o întretinere de calitate, acestea au fost considerate drept cele mai adecvate pentru activitatea dură desfăsurată pe platforma siderurgică de la Galati.

Lectia de productivitate nu se opreste aici însă.

Fluxul tehnologic de aici presupune si utilaje care au timpi de lucru mai mici, ce nu pot fi normati strict. În acest caz, solutia oferită de către Bergerat Monnoyeur a fost perfect adaptată cerintelor unei exploatări mai reduse, concretizându-se prin cele patru utilaje ce poartă marcajul CAT Certified Used.
Acestea sunt utilaje de ocazie, mai ieftine decât cele noi, dar cu  număr mic de ore de functionare si un istoric verificat, care au fost inspectate în prealabil la standardele stricte ale Caterpillar. Astfel, pentru fiecare utilaj specialistii dealerului verifică peste 100 de repere, acestea acoperind întregul utilaj, de la motor, sistemul hidraulic, transmisia si instalatia electrică, până la postul de lucru si aspectul general al utilajului. După efectuarea reviziei tehnice, la care sunt folosite numai piese, filtre si fluide originale Cat®, utilajele sunt gata să intre în lucru.

Nivelul ridicat de calitate asigurat face ca utilajele cu marcajul Cat Certified Used să beneficieze de garantie oferită de către producător.
Astfel, toate utilajele de ocazie aflate pe platforma de la Galati beneficiază de o garantie de 12 luni pe lantul cinematic si sistemul hidraulic.
Compania Bergerat Monnoyeur, dealerul exclusiv Caterpillar în România, oferă toată gama de utilaje pentru constructii, cariere si balastiere, constructia si întretinerea de drumuri, gestionarea si reciclarea deseurilor, demolări, amenajări peisagistice, industrie. Bergerat Monnoyeur oferă de asemenea servicii post-vânzare complete, asigurate pe întreg teritoriul tării de specialisti bine pregătiti. La Mogosoaia si Timisoara, compania detine două ateliere moderne, complet utilate si echipate, destinate reparatiilor complexe, care nu se pot efectua direct la locul de muncă al utilajelor. Tot aici se află si depozitele de piese de schimb, unde 15.000 din cele mai uzuale piese se află permanent în stoc.

Parcul de utilaje recent pus în exploatare
Camion rigid de santier
Caterpillar 772    4 buc.
* Masă operatională (neîncărcat)    37 t
* Capacitate operatională    45 t
* Motor     Cat® C18 ACERT™
* Putere netă    535 CP
* Capacitate benă    31,3 mc

Camion articulat de santier
Caterpillar 725    1 buc.
* Masă operatională    26 t
* Motor    Cat® C11 ACERT™
* Putere netă    301CP
* Capacitate benă    14,3 mc

Încărcător frontal pe pneuri
Caterpillar 988H    5 buc.
* Masă operatională    50 t
* Motor    Cat® C18 ACERT™
* Putere netă    507CP
* Capacitate cupă    6,9 mc

Încărcător
frontal pe pneuri
Caterpillar 980H    2 buc.   
* Masă operatională    33 t   
* Motor    Cat® C15 ACERT™
* Putere netă    354 CP
* Capacitate cupă    4,5 mc

Încărcător frontal
pe pneuri
Caterpillar 966H    1 buc.
* Masă operatională    24 t   
* Motor    Cat® C11 ACERT™
* Putere netă    265 CP
* Capacitate cupă    4,5 mc

Încărcător frontal pe pneuri
Caterpillar 938H    1 buc.
* Masă operatională    15 t
* Motor    Cat® C6.6 ACERT™
* Putere netă    182 CP
* Capacitate cupă    3 mc
Toate utilajele noi sunt echipate cu sistemul de monitorizare prin satelit Product Link

Încărcător frontal pe senile Caterpillar 963D (Cat® Certified Used)     1 buc.
* Masă operatională    20 t   
* Motor    Cat® C6.6 ACERT™
* Putere netă    189 CP
* Capacitate cupă    2,45 mc

Încărcător frontal pe senile Caterpillar 963C (Cat® Certified Used)     1 buc.
* Masă operatională    20 t
* Motor    Cat® 3126 ATAAC
* Putere netă    158 CP
* Capacitate cupă    2,45 mc
* Dotări: scarificator

Excavator hidraulic Caterpillar 330D    (Cat® Certified Used)     1 buc.
* Masă operatională    36 t
* Motor    Cat® C9 ACERT™
* Putere netă    270 CP
* Balansier scurt
* Capacitate cupă    1,6 mc

Excavator hidraulic Caterpillar 345C (Cat® Certified Used)    1 buc.
* Masă operatională    50 t

Miniîncărcător rigid multifunctional
Caterpillar 242    1 buc.
* Masă operatională    3 t
* Motor    Cat® C2.2
* Putere netă     63 CP
* Capacitate cupă    0,4 mc
Anul XIII, nr. 145, mar 2018
 
 
 
Citeste-ne on-line!
 

Truck Power, Martie 2018
 
Truck Power, Martie 2018

NEXT AUTO, Februarie 2018
 
NEXT AUTO, Februarie 2018

Trenchless Romania Noiembrie 2017
 
Trenchless Romania, Noiembrie 2017
 
 
 

PARTENERI