Contactati-ne pentru a ocupa unul dintre spatiile de mai sus
Super-santiere

Peste 180 macarale Potain, Grove si Manitowoc lucrează în Arabia Saudită

16.11.2010
Mădălina Dragomir; Dan Pavel
 Peste 180 macarale Potain, Grove si Manitowoc lucrează în Arabia Saudită
Peste 180 de macarale turn Potain, automacarale si macarale mobile pe pneuri Grove si macarale senilate Manitowoc ridică cel mai mare complex universitar pentru femei din Riyadh, Arabia Saudită. Întregul complex va ocupa 8 milioane mp, iar costurile implicate se ridică la aproximativ 11,5 mld. dolari, Universitatea Princess Nora Bint Abdul Rahman fiind unul dintre cele mai mari proiecte de constructii din Orientul Mijlociu. Cei trei contractori principali ai proiectului sunt: Saudi Oger Ltd., Saudi Binladin Group si El Seif Engineering and Contracting Co.
David Semple, manager al Manitowoc pe zona Orientului Mijlociu s-a declarat onorat să participe cu majoritatea echipamentelor la constructia unui proiect de o asemenea amploare. "Capitalul investit, mărimea si prestigiul acestui proiect îl fac să fie unul dintre cele mai mari proiecte în care am fost implicati  până acum", a precizat acesta.
Proiect sustinut de Ministerul de Finante si de Ministerul Învătământului Superior, PNU a fost lansat de regele Abdullah al Arabiei Saudite pentru a veni în sprijinul integrării femeilor în mediul educational si în câmpul muncii. Constructia a început în februarie 2009 si este programată să fie finalizată în vara anului 2011 - activitatea pe santier a macaralelor încheindu-se la finalul acestui an.
Prima macara Potain a fost instalată în aprilie 2009. O parte din macaralele de pe santier au fost cumpărate de Saudi Oger în timp ce altele lucrează sub contract de închiriere. Toate macaralele au fost furnizate de NFT - dealer Potain din UAE (Emiratele Arabe Unite).
Printre cele mai populare modele de macaralele Potain care lucrează pe santier sunt: MD 365 (17 buc), MDT 368 (16 buc), MC 310 (14 buc) si MD 345 (11 buc).
Principalul rol pe care îl au macaralele turn Potain este de a ridica componentele mari de structură, spre exemplu prefabricatele si piesele din beton, speciale pentru astfel de proiecte.

Aproape toate macaralele lucrează la raza maximă cu prelungitoare cuprinse între 50 si 75 m. Înăltimile de lucru sunt cel mai adesea la niveluri de 50 si 60 m, desi în unele cazuri, pe măsură ce înaintează proiectul, se lucrează si la înăltimi de 80 m.
Santierul ocupă 3 milioane mp si se lucrează după un program strict si foarte bine pus la punct. Pentru a fi siguri că totul merge conform planurilor, la fiecare clădire lucrează cel putin 4 macarale. Acest lucru necesită o foarte bună coordonare a activitătii si a echipamentelor care, fiind în număr atât de mare si fiind operate una în imediata apropiere a celeilalte, trebuie să lucreze fără nici o eroare si în cele mai bune conditii de sigurantă. Astfel, suportul Manitowoc în acest proiect este unul vital pentru realizarea lucrărilor în conditii optime. "La un proiect de asemenea anvergură si cu un program foarte strict de lucru, este foarte important ca managerii de proiect să aibă convingerea si capacitatea de a rezolva orice problemă neprevăzută iar în cazul de fată, acestia stiu că se pot baza oricând pe suportul Manitowoc Crane Care", a precizat Nabil Al Zahlawi, managing partner al NFT.

În plus, pe lângă macaralele Potain, pe santier lucrează si macarale Grove: automacarale tot teren si macarale mobile pe pneuri care, ca si în cazul macaralelor Potain, o parte au fost cumpărate de Saudi Oger si o parte închiriate de la dealer-ul Grove în Arabia Saudită, Yusuf Bin Ahmed Kanoo. Deepak Jain, manager regional al Kanoo's Riyadh a precizat că numărul macaralelor Grove care lucrează la acest proiect se schimbă mereu. "Grove este un brand excelent pentru astfel de proiecte" a mai spus acesta. "Macaralele mobile pe pneuri sunt robuste si special create pentru a lucra în conditii grele de santier. Automacaralele au o mobilitate foarte bună datorită sistemului de suspensie Megatrak si au capacităti excelente de ridicare."
Printre automacaralele Grove implicate în proiect sunt: GMK5130 de 130 tone, GMK5170 de 170 tone, GMK5220 de 220 tone si GMK6300 cu o greutate de 300 tone. Din gama macaralelor mobile pe pneuri de pe santier putem enumera: RT540 de 35 tone, RT650 de 45 tone, RT760 de 55 tone si RT9130 de 120 tone. Împreună cu macaralele Potain si Grove mai lucrează la acest proiect si macarale senilate Manitowoc, printre care si modelele 8500 si 12000.
Proiectul, al cărui termen de finalizare este de 3 ani, va include: campus universitar, clădiri administrative, unităti de cazare pentru peste 11.000 persoane, spital de 700 paturi, 15 centre academice, unităti de cercetare si laboratoare. De asemenea, campusul va beneficia de sistem de transport high-tech cu vehicule automate, controlate electronic. 

Grupul Manitowoc, din care fac parte brandurile Potain si Grove, detine peste 100 de fabrici de productie si servicii în 27 de tări din America si Europa. Este recunoscut ca cel mai mare furnizor de echipamente de ridicat pentru industria de constructii din întreaga lume iar gama sa de macarale acoperă: macarale turn si autoridicătoare Potain, automacarale si macarale cu brat telescopic Grove, senilate cu brat zăbrelit Manitowoc.
Distribuitor autorizat al marcilor Potain si Grove, membre ale grupului Manitowoc în România - MARCOM RMC'94, Otopeni.
Anul XIII, nr. 145, mar 2018
 
 
 
Citeste-ne on-line!
 

Truck Power, Martie 2018
 
Truck Power, Martie 2018

NEXT AUTO, Februarie 2018
 
NEXT AUTO, Februarie 2018

Trenchless Romania Noiembrie 2017
 
Trenchless Romania, Noiembrie 2017
 
 
 

PARTENERI