Contactati-ne pentru a ocupa unul dintre spatiile de mai sus
Consilierul vostru fianciar

Valoarea banilor

15.11.2010
Ec. IULIU CIOBANU
La aparitia lor, banii aveau o valoare strict legată de materialul pretios din care erau confectionati. Treptat s-a diversificat notiunea de "bani'' si în istorie valoarea acestora a fost stabilită, în functie de diverse etaloane. În prezent, etalonul este puterea de cumpărare. Si plecând de la acest etalon am putut vedea volatilitatea puterii de cumpărare în decursul ultimilor 3 ani, mai ales în tara noastră. Sume de minim un milion de euro erau vehiculate la noi extrem de usor si de aproape oricine, în timp ce în tările cu o puternică istorie economică si socială  astfel de sume în primul rând sunt mentionate de cercuri restrânse de oameni si stârnesc instantaneu sentimente de respect si putere.  
În urmă cu 3 ani rulajul banilor era unul aproape nebunesc, numărul tranzactiilor înregistrate în domeniul financiar si în cele ale economiei fiind zilnic în continuă crestere. În acel moment valoarea banilor nu era atent analizată de aproape nimeni, pur si simplu exista un flux continuu de plăti si încasări pe care toată lumea îl dorea din ce în ce mai mare.
În acest moment, fiecare bănut aflat în contul unei companii sau în buzunarul propietarului este atent evaluat, cautându-se folosirea lui în cel mai eficient mod posibil. Si dacă nu ati luat în serios concluzia exprimată în urmă cu mai bine de un an în acest articol, conform căreia cine are lichiditate mare în aceste momente este "rege", acum aveti si dovezile urmărind stirile si statisticile din ultima perioadă. Piata de achizitii si fuziuni este una în continuă crestere, practic si companii care până acum aveau o imagine extrem de bună, fiind considerate intangibile pot fi oricând subiectul unei preluări voite sau nu de actionari.

Nu este de neglijat nici faptul că la nivel mondial se vehiculează o rezervă de lichidităti numai pentru domeniul imobiliar de 280 miliarde usd, dar uimitor observati că nu există tranzactii. Acest lucru se datorează numai faptului că investitorii, acei rechini în costume de care v-am mai vorbit, asteaptă în continuare scăderea valorii bunurilor pe care doresc să le achizitioneze. Acelasi lucru este valabil si în alte domenii, un exemplu recent fiind unul din cele mai puternice brand-uri din domeniul IT la nivel mondial care avea conform declaratiilor o lichiditate de 51 miliarde usd în cadrul companiei.
Modul  de circulatie al banilor la nivel mondial poate fi comparat fortat cu un sistem de site în care găurile foarte mari sunt sus si cele extrem de mici la ultima sită. Pur si simplu s-a pus un capac sub prima sita din sistem, sumele mari de bani au ramas acolo sus, si pentru toti cei aflati dedesubt s-a declansat o criză artificială a lichiditătilor, una din ce în ce mai grea în functie de nivelul pe care se află fiecare în acest sistem.
Resemnarea de care dau dovadă foarte multi în această perioadă este ultima variantă pe care trebuie să o încercati. Tot ce trebuie să faceti este să găsiti o cale de a ajunge la locul în care sunt banii acum identificând o posibilitate de a urca pe scara ierarhică sau de a găsi nise în acest sistem din ce în ce mai compact.

Economia mondială dă semne din ce în ce mai bune în sensul revenirii la valori pozitive în statistici. Acest lucru a fost posibil în urma unor măsuri legislative si economice atent elaborate, un mod total diferit de gândire fată de cel din tara noastră unde măsurile economice anuntate se schimbă de la o oră la alta, legile votate nu se aplică si astfel fiecare face absolut ce consideră că este bine pentru el.
Instabilitatea internă si cea din tările vecine au dus la modificarea modului de actiune al investitorilor mari, în acest moment acestia si-au îndreptat atentia si banii către zona asiatică si cea africană. Este destul de grav faptul că tări africane sunt preferate pentru investitii în timp ce la noi în continuare nevoia de lichidităti este mare. Dar în acelasi timp fiecare trebuie să găsească o cale de a-si face produsele sau serviciile atractive în asa fel încât să poată beneficia de finantări de orice tip. Atentia fată de calitatea produselor si profesionalismul serviciilor trebuie să crească odată cu îmbunătătirea modului în care partenerii si clientii sunt tratati, cu flexibilitatea de care fiecare companie trebuie să dea dovadă. În acelasi timp nu vă grăbiti să accesati sume, care la prima vedere sunt la îndemână, cu orice pret. Mentinerea unor principii, a verticalitătii în aceste momente este esentială în orice decizie luati, efectele acesteia se văd mult mai repede decât în trecut si de multe ori poate fi prea târziu pentru oricine să mai remedieze ceva.
   
BENDIS FINANCIAL
30D Horei st., 2nd District, Bucharest
Tel: 0745-996-911;
Fax: 031-805-44-04
Anul XIII, nr. 145, mar 2018
 
 
 
Citeste-ne on-line!
 

Truck Power, Martie 2018
 
Truck Power, Martie 2018

NEXT AUTO, Februarie 2018
 
NEXT AUTO, Februarie 2018

Trenchless Romania Noiembrie 2017
 
Trenchless Romania, Noiembrie 2017
 
 
 

PARTENERI