Contactati-ne pentru a ocupa unul dintre spatiile de mai sus
Consilierul vostru financiar

Bilantul unui an agitat

16.12.2010
Ec. IULIU CIOBANU
Agitatia a fost una din pricipalele caracteristici ale anului care a trecut chiar daca la o privire de ansamblu a mediului economic international s-a putut constata o aparenta acalmie.
Statisticile pe final de an arata fluctuatii permanente īn diverse domenii de activitate si mai ales, īntr-un mod paradoxal, īn cadrul aceluiasi domeniu de activitate. Foarte multi au avut pierderi īn timp ce unele companii au īnregistrat cresteri semnificative. Resemnarea multora a dus la o accelerare a gāndirii, deciziilor si miscarilor facute de cei care au īnteles ca aceasta perioada poate fi extrem de profitabila. Fara un efort suplimentar semnificativ multe companii au reusit sa fructifice mare parte din sansele de cāstig sau dezvoltare aparute. Si astfel conform unor legi vechi de cānd lumea cei mai puternici supravietuiesc īn orice conditii.
Volumul tranzactiilor la nivel intern si international a scazut dar unul din beneficiile acestui lucru a fost aparitia unor ferestre de timp suplimentare fata de anii trecuti. Cei care au folosit acest timp pentru analiza domeniului din care fac parte cāt si a propriei companii, au avut o imagine clara de ansamblu asupra realitatii si astfel au putut sau pot īn continuare sa remedieze punctele slabe pe care le aveau si īn acelasi timp sa-si consolideze si valorifice la maximum punctele forte.

Lichiditatea a fost factorul determinant al oricarei decizii luate de manageri atāt pe plan intern cāt si la nivel mondial. Diversitatea posibilitatilor investitionale a fost uriasa. Cei care au dispus sau dispun de lichiditati pot achizitiona fara mari dificultati companii, banci, insule grecesti, cladiri istorice īn Venetia si lista poate continua.
Un alt factor de referinta a fost competitivitatea de care dau dovada diversele medii economice la nivel mondial. Capacitatile de productie si masurile de sprijinire a acestora au avut un cuvānt greu de spus īn dinamica economica mondiala.
Revenind la mediul intern, din punct de vedere al competitivitatii tara noastra este pe unul din ultimele locuri la nivel european, si asta īn principal datorita structurii economiei. Īn Romānia 77 % din companii activeaza pe domenii de servicii si comert, mare parte dintre ele depinzānd de mediul extern sau de companii straine aflate si ele īntr-o permanenta miscare si consolidare. Nu avem productie deci nu avem o baza de pornire coerenta īn acest moment.

Mentalitatea romāneasca a fost, si ramāne din pacate, una din principalele piedici īn calea dezvoltarii oricarei relatii de afaceri interne sau externe. Modul de gāndire si de abordare a diverselor tranzactii a ramas īn mare parte neschimbat, fiecare parte implicata pierzānd mai mult timp īn demersul sau de a dovedi ca este puternica, decāt īn transarea coerenta, profesionista si profitabila a respectivului business.
Si mai uimitor este faptul ca aceasta tara face toate demersurile necesare sa īndeparteze oamenii cu o gāndire coerenta si profesionista, care pot conduce cu succes diverse companii sau institutii si īn aceste vremuri tulburi. Si uimitor la acest capitol excelam, ne dam silinta si reusim chiar daca este dovedit faptul ca exportul de elite este una din principalele amenintari asupra mediului economic din orice tara.
Concluzionānd trebuie sa privim partile bune ale anului care a trecut, pietele s-au asezat īn diverse medii economice, companiile slabe au disparut īn marea lor majoritate iar cei ramasi au posibilitati multiple de acaparare a golurilor ramase īn economie.
     
BENDIS FINANCIAL
30D Horei st., 2nd District, Bucharest
Tel: 0745-996-911;
Fax: 031-805-44-04
Anul XIII, nr. 145, mar 2018
 
 
 
Citeste-ne on-line!
 

Truck Power, Martie 2018
 
Truck Power, Martie 2018

NEXT AUTO, Februarie 2018
 
NEXT AUTO, Februarie 2018

Trenchless Romania Noiembrie 2017
 
Trenchless Romania, Noiembrie 2017
 
 
 

PARTENERI