Contactati-ne pentru a ocupa unul dintre spatiile de mai sus
Fonduri europene

Gānduri pentru un nou an

16.12.2010
 Gānduri pentru un nou an
Fondurile structurale europene derulate īn Romānia se cunosc. Multi s-au gāndit sa acceseze aceste fonduri, unii dintre noi au facut cereri de finantare si altii au deja proiecte cu componenta grant īn derulare.
Din punct de vedere al finalizarii proiectelor finantate din fonduri structurale, conform documentului rezumat "Realizarea de evaluari pentru perioada 2009-2010, proiect cofinantat din Fondul European de Dezvoltare Regionala prin POAT 2007-2013 ", reiese ca "... la data de 30 iunie 2009, volumul platilor efectuate se ridica la 1,5% din alocarea totala" si "...aceasta rata a crescut pāna la data de 30 iunie 2010 la doar 3,7%" iar problema absorbtiei devine si mai stringenta" .
Aceste date comunicate oficial sunt probabil cunoscute, dar se pune īntrebarea ce īnseamna aceste cifre. Statistic vorbind īn anul 2010 fata de anul 2009, raportat la aceeasi perioada, exista o crestere de 2,47%. Acest lucru arata un efort facut īn ultimul an de catre autoritati. Din punct de vedere al rezultatului brut, raportat la sumele care se puteau atrage, am ajuns la ... 3,7%.
Sumele mici atrase din fondurile de coeziune reprezinta rezultatul unui sir de actiuni care constau īn linii mari din: alocarea sumelor pe programe, aparitia ghidurilor solicitantilor, evaluarea proiectelor depuse, procedurile de semnare a contractelor, derularea contractelor, efectuarea platilor si finalizarea acestor proiecte.
Rezultatele mentionate mai sus sunt produsul unor actiuni care au durat cātiva ani, deoarece atragerea de fonduri structurale din Uniunea Europeana se īntinde pe o perioada de timp destul de lunga

Este clar ca lantul acesta de actiuni pentru atragerea fondurilor structurale īn Romānia nu functioneaza. Īmi pun īntrebarea: ce functioneaza astazi īn Romānia, asa cum ar trebui si la nivelul asteptarilor noastre? Raspunsul īl stim cu totii: prea putine lucruri. Mergānd totusi īntr-un exercitiu de gāndire mai departe, mi-am pus īntrebarea: care este cauza acestui fenomen?
Asa cum ne punem īntrebarea cu totii, sa īncercam sa gasim explicatii. Sa ne gāndim la societatea romāneasca īn ansamblu, economie, politica, societate civila, mass-media, educatie, etc. Aceste componente functioneaza asa cum trebuie? Eu cred ca nu. Cu totii avem ceva lucruri de reprosat la modul de functionare si la rezultatele obtinute. Totusi daca luam persoanele individuale implicate īn aceste actiuni, putem spune ca persoanele implicate corespund din multe puncte de vedere, la locurile unde īsi desfasoara activitatea. Dar rezultatele actiunilor acestor componente sa spunem de tip "macro", sunt sub asteptarile noastre. Aceste lucruri se cunosc, de aceea sunt propuneri de: modificare, strategii, reforme, etc. pentru aceste componente "macro" ale societatii romānesti.
Daca la nivel individual persoanele corespund, dar la nivel "macro" rezultatele sunt sub asteptarile noastre īnseamna ca avem o "defectiune de sistem". Fiecare componenta "macro" nu functioneaza deoarece partile componente nu sunt legate īntre ele, sunt fragmentate.
Sistemul unei componente de tip "macro" poate sa fie schimbat sau remodelat, dar daca elementele componente nu sunt legate īntre ele si functionale, sistemul nu va functiona.

Acest lucru ne indica ca trebuie sa umblam la nivelul de mentalitate, performanta si legatura īntre persoanele care sunt parti componente ale diferitelor sisteme sociale. Cel mai important este ca mentalitatea individuala si colectiva sa fie īndreptata spre conlucrare, spre depasirea īntr-un mod comun a obstacolelor si problemelor care apar inerent īn viata si dezvoltarea persoanelor si societatii.
Daca o persoana sau mai multe, īntr-o perioada de timp a realizat aceleasi lucruri, la aceleasi niveluri de performanta, la fel ca īntr-o perioada similara din trecut, cresterea este zero. Deci va trebui ca fiecare persoana sau grup de persoane sa fie convinse ca numai realizānd mai multe ca īn perioada de timp trecuta, vom avea o crestere īn domeniul īn care ne desfasuram activitatea.
De asemenea, cu totii va trebui sa realizam ca daca persoanele din jurul nostru o duc mai bine si noi o vom duce mai bine la rāndul nostru.
Dupa parerea mea, legatura pe principii corecte si sanatoase īntre persoane si grupuri de persoane ca parti componente ale sistemului social, economic, etc. va trebui realizata, pentru a avea o societate asa cum ne dorim cu totii.
Sunt convins ca mai sunt multe de spus pe aceasta tema, dar asa cum am scris īn titlul articolului, sunt numai niste gānduri pentru anul viitor.
Speram ca la anul, cu totii vom conlucra mai bine si vom avea rezultate mai bune ca īn acest an.
Dr. ing. Balan Adrian George
Director, SC Coned SRL
 www.coned.ro
Anul XIII, nr. 145, mar 2018
 
 
 
Citeste-ne on-line!
 

Truck Power, Martie 2018
 
Truck Power, Martie 2018

NEXT AUTO, Februarie 2018
 
NEXT AUTO, Februarie 2018

Trenchless Romania Noiembrie 2017
 
Trenchless Romania, Noiembrie 2017
 
 
 

PARTENERI