Contactati-ne pentru a ocupa unul dintre spatiile de mai sus
Utilaje de cariera

Baumit si Volvo România

17.02.2011
Dan Pavel; Gheorghe Apostol
 Baumit si Volvo România
La 30 de kilometri de orasul Alba Iulia, în apropierea orasului Teius este situata una dintre cele doua fabrici de mortare uscate ale producatorului austriac de materiale pentru constructii Baumit. Prezent în tara noastra din anul 1994, Baumit este un jucator important pe piata europeana, producând si distribuind materiale de constructii din ciment-var sub marca proprie în 20 de tari din Europa. Deoarece fabrica de lânga Teius necesita alimentarea constanta cu materie prima, în primul rând calcar, o mutare logica a fost aceea de a achizitiona cariera de la Geomal, locul de unde se extrage acesta.
Redactorii nostri au vizitat carierea de la Geomal într-o zi de ianuarie extrem de friguroasa, întreaga zona fiind acoperita de un strat gros de zapada. Cine crede ca în domeniul constructiilor nu se lucreaza la temperaturi negative, înseamna ca nu a vizitat niciodata o cariera de piatra. Aici singurul criteriu care dicteaza ritmul de lucru este cel al comenzilor primite, acestea influentând volumul de material extras. Drumurile sapate direct în munte de catre utilaje reprezinta singura cale de acces spre frontul de lucru. Materialul dislocat prin explozii controlate este apoi transportat cu camioane de mare tonaj, singurele capabile sa reziste conditiilor de lucru dure de aici. Dar exploatarea de
la Geomal mai are un specific: toate utilajele sunt marca Volvo.

Nu este o întâmplare ca toate masinile de aici, încarcatoare frontale, excavatoare sau dumpere poarta pe ele sigla producatorului suedez. Marca Volvo poate fi întâlnita si în alte puncte de lucru ale producatorului Baumit, un semn al încrederii acestuia fata de fiabilitatea si randamentul utilajelor. Directorul exploatarii de la Geomal ne spune ca, în mod normal, capacitatea de extractie a pietrei brute este de 400.000 tone pe an. Chiar daca criza economica a lovit si acest sector de activitate, totusi utilajele lucreaza în continuare la randament mare, în anul 2011 fiind estimat un volum total de 330.000 tone de roca extrasa.
Cele 64 hectare, cât acopera cariera, sunt deservite de un încarcator pe roti  model Volvo L150F, cu o capacitate a cupei de 3,1 mc, un dumper Volvo A40D si doua excavatoare pe senile Volvo EC 290B si respectiv EC 460B, acesta din urma având o capacitate a cupei de pâna la 3,63 mc.
Materialul extras de aici, calcarul, se utilizeaza în general în industria chimica si la producerea materialelor finite pentru constructii. Societatea Baumit foloseste în cadrul procesului de productie a materialelor de constructii, peste tot în fabricile sale din Europa, piatra de calcar macinata pentru caracteristicile sale. Aceasta alegere are la baza criterii de calitate. Astfel, materialele de constructii sunt mult mai bune calitativ daca au la baza piatra de calcar macinata.
Cariera în sine a fost achizitionata cu un an în urma, fiind o investitie strategica pentru grupul austriac, care a demonstrat înca o data ca, pentru piata din România, are planuri de investitii pe termen lung. Achizitia a avut loc într-un moment economic greu, firma locala care detinea exploatarea riscând sa o închida. Dar planurile de investitii în cadrul exploatarii nu se opresc aici, acestea urmând sa se deruleze pe o perioada de trei ani, pentru a o aduce la nivelul celorlalte exploatari de acest tip detinute de catre societatea Baumit în Europa.

Investitia în utilajele marca Volvo s-a dovedit eficienta chiar mai mult decât se credea: "în acest moment avem doua excavatoare, un încarcator frontal si un dumper. De fapt, initial am avut doua dumpere, dar cel de la Volvo s-a dovedit atât de eficient, încât am renuntat la al doilea utilaj de transportat de incinta."
Utilajele au deja un numar suficient de mare de ore de functionare, având în medie trei ani de functionare, excavatorul pe senile Volvo EC 290 fiind de fapt primul achizitionat, înca din anul 2004. Cu un service adecvat si realizat la timp, toate utilajele functioneaza la randament maxim, în conditiile cele mai dificile de lucru.
Probabil ca imaginile spun totul privind modul de lucru al acestora. Când am ajuns acolo se lucra din plin, cu tot gerul si ninsoarea deasa. Hidraulica de calitate este cea care face diferenta ne spune domnul director, dar si interventiile service-ului mobil de la Volvo România, care sunt totdeauna facute la timp, indiferent de conditiile de acces pâna la utilaje.
Motoarele Volvo reprezinta inima acestor utilaje care le pune în miscare în fiecare dimineata, la temperaturi cu mult sub zero grade Celsius. Nu este putin, mai ales ca si acum pleaca, chiar practic vorbind "la prima cheie".
Trebuie spus ca exploatarea de la Geomal este situata la o altitudine de 586 metri, aici conditiile de mediu fiind din cele mai diverse, în functie de anotimpuri. Dupa cum ne spunea si directorul exploatarii, utilajele Volvo se "simt" chiar mai bine iarna, la temperaturi de -20°C decât vara, când este foarte mult praf în aer. Bineînteles, consumabilele totdeauna originale au si ele un rol major în functionarea acestora fara probleme, fiind importanta si calitatea uleiului, a lichidelor hidraulice sau bateriile utilizate.
Am plecat pe o ninsoare deasa, în urma noastra utilajele si dumperul de mare tonaj auzindu-se cum lucrau peste dealuri chiar si atunci când exploatarea s-a pierdut în departate.

Date tehnice utilaje Volvo:

Încarcator pe roti  L150F
* Tip motor    Volvo D12D LD E3
* Putere neta motor (CP/rpm)    284/1.400-1.700
* Pneuri utilizate    26.5 R25, 775/65 R29
* Forta de rupere (kN)    184,7
* Capacitate cupa (mc)    3,1-12,0
* Greutate operationala (t)    23,0-26,0

Excavator pe senile EC 290B

* Tip motor    Volvo D7E EA E3
* Putere neta motor (CP/rpm)    195/1800
* Forta de rupere (kN)    198
* Capacitate cupa (mc)    1,05-2,1
* Înaltime maxima de sapare (m)    10,7
* Adâncime maxima de sapare (m)    7,3
* Greutate operationala (t)    28,7-30,0

Excavator pe senile EC 460 B

* Tip motor    Volvo D12D EA E3
* Putere neta motor (CP/rpm)    316/1.800
* Forta de rupere (kN)    277
* Capacitate cupa (mc)    1,8-3,8
* Înaltime maxima de sapare (m)    11.1
* Adâncime maxima de sapare (m)    9,2
* Greutate operationala (t)    45,1-47,9

Dumper A 40 D

* Motor    D16E
* Putere neta motor (CP/rpm)    471/1.800
* Cuplu maxim (Nm)    2.493
* Viteza maxima (km/h)    57
* Capacitate de încarcare (kg)    39.000
* Greutate neta (kg)    30.200
* Greutate bruta (kg)    69.200

Anul XIII, nr. 145, mar 2018
 
 
 
Citeste-ne on-line!
 

Truck Power, Martie 2018
 
Truck Power, Martie 2018

NEXT AUTO, Februarie 2018
 
NEXT AUTO, Februarie 2018

Trenchless Romania Noiembrie 2017
 
Trenchless Romania, Noiembrie 2017
 
 
 

PARTENERI