Contactati-ne pentru a ocupa unul dintre spatiile de mai sus
Sandvik

Construind un viitor mai bun

12.04.2011
Ema Stancu
Construind un viitor mai bun
Produsele pentru constructii destinate excavarii rocilor nu sunt întotdeauna recunoscute drept prietenoase cu mediul sau prea sigure. Totusi, Sandvik a identificat nevoia de a reduce impactul pe care îl au asupra mediului procesele pentru fabricarea acestor produse. Siguranta si solutiile prietenoase cu mediul se afla la baza tuturor actiunilor întreprinse de compania Sandvik.

Integrarea aspectelor referitoare la mediu, sanatate si siguranta în dezvoltarea produselor face parte de multa vreme din preocuparile principale ale companiei. Pe santierele de constructii exista anumite elemente care pot pune în pericol sanatatea operatorilor. Unul dintre acestea este praful. 

Nivelul de praf de pe un santier de constructii, dintr-o balastiera sau dintr-o mina este foarte dificil de gestionat, iar obiceiurile de lucru joaca un rol extrem de important. Operatorii ar trebui sa stea în interiorul cabinei si cu usa închisa cât mai mult timp posibil deoarece aici beneficiaza de un mediu comod si linistit. Utilajele moderne au cabine care pe lânga protectia ROPS/ FOPS beneficiaza si de izolatie împotriva prafului. 
În plus este important sa se foloseasca filtre adecvate, piese originale excluzând orice alta alternativa care desi ar putea parea mai ieftina este cu siguranta si mai putin eficienta.
Pentru a reduce riscurile de periclitare a sanatatii asociate cu praful, Sandvik a dezvoltat sistemul Dust Mizer pentru foreze. Acesta este un sistem care  strânge praful prin pulverizarea unui agent natural, inofensiv pentru mediu, în sistemul de aerisire al forezei pentru roci. În plus, agentul este pulverizat si în partea de jos a colectorului de praf. Ceata rezultata creste umiditatea si transforma praful într-un material granular inofensiv.

Pe lânga cele pentru sistemele de forare, Sandvik a mai dezvoltat si alte solutii avansate pentru managementul prafului pentru alte componente. Buncarul de alimentare telescopic este un ansamblu pentru transportul materialelor vrac care foloseste elemente tip pâlnie pentru a reduce volumul de praf eliminat si pentru a spori calitatea produsului precum si pentru a reduce costurile de curatare. O alta inovatie din domeniul managementului materialelor vrac este HX410, un sistem unic de suprimare electrostatica a prafului pentru punctele de transfer din sistemele de transport. Acesta are la baza separarea ionilor si este instalat deasupra benzii transportoare. Materialul vrac transportat si alaturi de acesta si praful este directionat catre zona în care fortele electrostatice fac ca praful sa se depoziteze pe peretii încaperii de unde este îndepartat periodic si reintegrat în proces.

Praful nu este singurul element care pune în pericol sanatatea operatorilor. Zgomotul, pe lânga impactul negativ pe care îl poate avea pe termen lung asupra capacitatii auditive, poate de asemenea acoperi alte zgomote sau pericole din apropiere. Expertii în acustica au analizat nu numai nivelurile totale ale zgomotelor dar si provenienta acestora. Solutia gasita este simpla si în acelasi timp de înalta tehnologie. Un sistem de tevi acoperitoare cunoscut sub numele de NoiseGuard a reusit sa reduca imediat nivelurile de zgomot provocate de foraje cu pâna la 10dB(A).
Produsele de spargere produc în mod similar mult mai putin zgomot; multe dintre modele nu mai necesita gresare iar adaugarea unui sistem de etansare garanteaza ca uleiurile hidraulice nu ajung în sol. Alte solutii de înalta tehnologie fac ca sunetele de anumite frecvente sa fie eliminate total. Motoarele conforme cu cele mai recente standarde de mediu sunt de asemenea mult mai silentioase si produc mai multa putere la viteze de rotatie mai mici, deci mai putin zgomot.

Toate fabricile Sandvik au certificarea ISO9001 si 14001 si aproape toate sunt de asemenea certificate cu EHS18001 si au adoptat masuri stricte în ceea ce priveste îmbunatatirea sigurantei atât pentru personal cât si pentru vizitatori. Este impus un echipament adecvat, iar pentru orice problema care apare sunt luate imediat masuri pentru a se elimina cauza.
Anul XIII, nr. 145, mar 2018
 
 
 
Citeste-ne on-line!
 

NEXT AUTO, Februarie 2018
 
NEXT AUTO, Februarie 2018

Trenchless Romania Noiembrie 2017
 
Trenchless Romania, Noiembrie 2017

Truck Power, Octombrie 2017
 
Truck Power, Octombrie 2017
 


 
 

PARTENERI