Contactati-ne pentru a ocupa unul dintre spatiile de mai sus
Editorial

Solutii de nimic

12.04.2011
Ing. Dan Pavel
Solutii de nimic
EPISODUL 1
Am renuntat sa ma uit la TV. Adica, vad programul de stiri si pac, schimb canalu’. Pe urmatorul canal, aflam cum iesim mâine din criza, gata si cu asta. Urmatorul nu tine cu puterea, asa ca aici opozitia ne spune ce rau este... pâna aici nimic nou, asa ca astept sa aud si varianta cu mai bine... cea de dupa alegeri. Nimic.
Urmatorul program, un film cu împuscaturi, din cele care-mi plac: unul singur e bun si bate toti raii, dar numai la final. Asta nu înteleg eu: de ce nu-i bate de la început, daca tot este cel mai bun dintre cei buni? În concluzie, nimic de vazut si auzit.

Asa ca ma apuc sa citesc o carte.

EPISODUL 2
Urmeaza CONSTRUCT EXPO 2011. Dupa ce s-a împartit în doua si apoi trei expozitii cu diferite tematici, anul acesta utilajele se întâlnesc din nou cu materialele de constructii, instalatiile electrice si sanitare, amenajarile ... samd. Pare un pas înainte, dupa bazarul din 2010 când utilajele, asa putine cum erau se pierdeau în fum de fripturi si mititei. Deci, îmi zic eu, sa vedem participantii, care sunt aranjati în ordine alfabetica pe site-ul oficial al expozitiei. Precizie nemteasca pe site-ul Romexpo. Apas pe litera A, nimc, la B, tot nimic, si uite asa pâna la W unde ce credeti ca se întâmpla? Tot nimic. 
Dar eu mai am o speranta. Asa sunt eu, optimist: daca în Europa se construiesc noi spatii de expozitii, de ce nu se poate si în capitala europeana Bucuresti? Ca Romexpo a ajuns sa fie tinta diferitilor dezvoltatori imobiliari si ca suprafata de sub expozitie poate aduce baietilor destepti multi bani este un lucru stiut. De ce nu se construieste un nou spatiu în afara orasului, asa cum este normal? Pentru ca nu sunt bani. De fapt bani sunt, dar numai de luat, nu si de dat.

EPISODUL 3
1 aprilie - am iesit din criza pe trimestrul întâi. Eu credeam ca acest lucru se va întâmpla dupa o perioada în care economia se va misca mai bine, în care noi toti vom simti ca ceva în traiul nostru de zi cu zi s-a îmbunatatit. Dar nu, la noi criza se încheie precum bilantul unei firme: trimestrial. Tragi linie, vezi ce ai platit si ce ai încasat si daca esti pe plus, chiar cu doi lei, este de bine. 
Tot de doi lei am iesit si noi din criza: contrar tuturor ideilor de economie de piata, s-a scazut prin diferite metode legislative în mod artificial nivelul de trai al populatiei, cu scopul de a consuma cât mai putin. Astfel, exporturile tarii noastre au depasit importurile pe primul trimestru din 2011. 
Apropo de exporturi, ma chinui sa-mi aduc aminte ce producatori avem în România, si nu ma refer la firmele internationale care vin aici pentru ca mâna de lucru este ieftina. De fapt, ce exportam noi în realitate? Forta de munca mult mai prost platita ca în alte tari europene, si mai ales materii prime, cu un grad de prelucrare cât mai mic. 
O politica care nu are cum sa dea gres: daca ajungem pe minus, mai taiem din salarii sau mai reducem grila de angajati, pâna da pe iesire din criza. Îmi aduc aminte, si nu îmi dau seama de ce, de perioada comunista în care vindeam masiv camioane în tarile din vestul Europei, la concurenta cu marii producatori, camioane care totusi erau depasite tehnologic cu mult. A trebuit sa vina 1989 pentru a afla ca acestea erau cumparate pentru a fi topite, deoarece otelul obtinut astfel era mai ieftin.

EPISODUL 4
Care este legatura între filmul despre anul 2012 si realitatea din România? Nici una, la noi va fi un boom (sau daca vreti un poc) economic, care va începe înca din vara acestui an, mai timid ce-i drept, pentru început. Si cum scenariile apocaliptice sunt la moda din anul 2000 încoace, în filme sau carti, de la anul începe epoca alegerilor în România.
În final nu pot sa scriu decât atât: viata bate filmul!
Anul XIII, nr. 145, mar 2018
 
 
 
Citeste-ne on-line!
 

Truck Power, Martie 2018
 
Truck Power, Martie 2018

NEXT AUTO, Februarie 2018
 
NEXT AUTO, Februarie 2018

Trenchless Romania Noiembrie 2017
 
Trenchless Romania, Noiembrie 2017
 
 
 

PARTENERI