Contactati-ne pentru a ocupa unul dintre spatiile de mai sus
Lucrari gigantice

Compactorii de terasamente HAMM 3000 HAMMTRONIC la lucrari speciale

20.05.2011
Compactorii de terasamente HAMM 3000 HAMMTRONIC la lucrari speciale
De luni de zile, doi compactori HAMM - 3412 HT lucreaza neîntrerupt, în valea Rio Blanco, realizând o convingatoare stabilitate barajului lung de 3 km care închide între munti si mare, halda de 5 kmp a exploatarii  de cupru Ovejeria.
Aici firma de constructii "Mineria y Montajes CON-PAX S.A.", executa giganticul perete de 3 km numai din nisip.

72.000 tone minereu de cupru pe zi
În halda închisa pe trei parti de munti si spre sud de baraj, se depoziteaza zgura slam rezultata la extractia cuprului. Exploatarea metalului rosiatic este "de mare" anvergura, Chile pregatindu-se pentru cerintele mari de pe piata mondiala a cuprului. Firma de stat CODELCO extrage cuprul prin procese mecano-chimice, zgura rezultata fiind depozitata în halda, de unde urmeaza un proces de reciclare.
Dimensiunile cu care se gândeste si lucreaza aici sunt gigantice: 72.000 tone minereu exploatat pe zi, din care 95% rezulta zgura depozitata în halda. Din aceasta este extras nisipul care constituie materialul de baza pentru constructia peretelui barajului.
De 9 ani se depoziteaza zgura în halda Ovejeria, acest "lac" ajungând la adâncimea de 42 m. Prin ridicarea cotei noului baraj, când acesta va fi gata, se asigura depozitarea zgurii pentru înca 50 ani de exploatare.

Provocarea: compactarea barajului din nisip
Zi de zi peretele barajului creste. În fiecare noapte, se dragheaza nisipul din halda si cu o umiditate de 16-20% se repartizeaza din creasta digului pe panta, cu un buldozer, în strat de 20 cm ce trebuie compactat. Când barajul va atinge cota finala de 32 m, va rezulta o rampa lunga de circa 130 m cu o înclinare între 22% si 30 %.
Începutul lucrarii s-a facut cu metode traditionale, compactarea pe rampa, cu un compactor tractat de un buldozer, dar cu un dezavantaj major: la cursa de întoarcere pe suprafata compactata, senilele buldozerului sapa si afâneaza nisipul din nou. Astfel specialistii de la CON-PAX au cautat un compactor care sa compacteze eficient nisipul si sa poata oferi o capacitate de tractiune în rampa de peste 30%. Au fost convinsi în aceste deziderate de compactorii de terasamente HAMM - seria 3000 - HAMMTRONIC.

Solutia: compactorul HAMM-3412 HT-HAMMTRONIC
Acest compactor de terasamente modern poate fi denumit "capra muntilor". Datorita sistemului HAMMTRONIC - în esenta tehnologie inteligenta de control a functionarii cu microprocesor, se supravegheaza si regleaza regimul de sarcina al motorului corelat cu toate functiunile de utilizare ale masinii. Concret, se controleaza demarajul, frânarea, viteza si tractiunea / patinarea roti / tambur cilindru.
Foarte important la utilizarea din Chile: inteligentul HAMMTRONIC, supravegheaza permanent viteza rotilor si a tamburului si repartizeaza corespunzator întregul moment mecanic disponibil pe roti si tambur. În acest fel forta de tractiune este optim utilizata si patinarea relativa eliminata, indiferent de tipul solului (coeziv / necoeziv), de profilul (planeitatea) si înclinarea solului.
De asemenea foarte important pentru aceasta utilizare, datorita HAMMTRONIC, se poate regla si mentine constanta atât viteza de deplasare cât si frecventa de vibrare, parametri esentiali pentru optimizarea efectului de compactare în functie de tipul solului de compactat.
Înca de la primele încercari, inginerii chilieni au fost convinsi imediat si au decis achizitionarea a doi cilindri de 12 tone - tip 3412 HT, care compacteaza acum cca. 7.400 mc de nisip pe zi, cu 6 curse de trecere dus-întors pe banda.

Calitate ridicata a executiei, reducere costuri si emisii poluante
Inginerii chilieni s-au entuziasmat de calitatea lucrarii de compactare obtinuta. La metoda conventionala (compactor tractat pe rampa) compactarea era foarte neuniforma. Utilizând HAMM - Technologie acum se realizeaza densitatea si stabilitatea necesara, uniform pe tot barajul.
Pe lânga calitatea ridicata a lucrarii la fel de importanta este si reducerea drastica a costurilor de functionare cu cca. 30-40%. Nu în ultimul rând satisfactia alegerii facute a fost data si de disponibilitatea utilajelor HAMM.

De 3 ani, compactorii lucreaza fara întrerupere la proiect. Cu 5.000 ore de functionare / compactor / an, disponibilitatea este senzationala, aceasta fiind determinata de calitatea remarcabila la fabricatia masinilor, lucrarile de inspectii si întretinere executate la intervale de timp regulate de echipa de service HAMM si permanenta asistenta tehnica cu know-how si piese de schimb a reprezentantului local HAMM.
Anul XIII, nr. 144, feb 2018
 
 
 
Citeste-ne on-line!
 

NEXT AUTO, Februarie 2018
 
NEXT AUTO, Februarie 2018

Trenchless Romania Noiembrie 2017
 
Trenchless Romania, Noiembrie 2017

Truck Power, Octombrie 2017
 
Truck Power, Octombrie 2017
 


 
 

PARTENERI