Contactati-ne pentru a ocupa unul dintre spatiile de mai sus
Consilierul vostru financiar

Hārtia sau realitatea

Ec. IULIU CIOBANU

12.05.2011
Īntre cele doua repere au de ales īn momentul de fata cei care mai pot fi numiti jucatori activi īn minunata economie de piata romaneasca. Alegerea este teoretic usor de facut, pe hārtie fiind puse planurile de viitor din diverse domenii, numai ca punerea acestora īn practica īn aceasta tara poate fi uneori imposibila. Si astfel apar diferente īntre prezentari, planuri, statistici, reportaje si realitatea rece si dura, diferente care pot fi fatale pentru cei care iau decizii pripite si lipsite de pragmatism.

Exemplificarea diferentelor poate fi facuta foarte usor pentru oricine are o minima capacitate de analiza pe termen lung. Vedem īn sectorul imobiliar o crestere a numarului de autorizatii eliberate de autoritatile locale dar trebuie sa vedem si faptul ca nici macar un perete nu se construieste, mai mult, dezvoltatorii se lupta cu insolventa si putini sunt cei care mai reusesc sa-si prelungeasca agonia. Mentinānd domeniul de constructii, dar cel legat de drumuri de aceasta data, vedem sute de kilometri de autostrazi pe hārtie si nici un metru de asfalt īn fata masinilor noastre. La fel se poate mentiona o lista lunga de propuneri pentru parteneriate publice private care vor avea īn cel mai bun caz o finalizare īn īncheierea unor contracte care se vor rupe la prima renegociere īntre parti din cine stie ce cauze.

Marile asteptari ale domeniului auto pentru acest an au fost maturate de valul tsunami din Japonia, livrarile tuturor producatorilor fiind afectate de lipsa componentelor.
Pentru oricare din domeniile enumerate mai sus, necesitatea numarul unu este finantarea. Si aici ajungem la sistemul financiar care īn aceste momente reactioneaza īntr-un mod care pe multi īi debusoleaza. Desi lipsa de lichiditate atāt de des invocata s-a dovedit, asa cum am subliniat īn cāteva articole, a fi prezenta doar la nivel declarativ, cei care au nevoie de o finantare īn acest moment īnca īntāmpina greutati. Selectia naturala s-a aplicat peste tot īn aceasta lume si cei mai puternici au ramas īn picioare, ca īntotdeauna. Numai ca o parte din ei au nevoie de investitii rapid, nu pot aplica una din reguli, aceea de a face īntotdeauna afaceri cu banii altora. Īn acest caz cu cei ai bancilor. La rāndul lor bancile au nevoie de un suflu nou, de o noua perspectiva care sa schimbe imaginea permanentei lupte pentru restructurarea cheltuielilor si a creditelor neperformante. Dar tot ce au putut scoate nou pe piata a fost minunatul credit de refinantare, si au deschis o micuta cutie a Pandorei.

Acum clientii vin cu diverse oferte si pentru preluarea sau mentinerea lor īn portofoliu, banca sau firma de leasing trebuie sa ofere ceva īn plus. Un lucru minunat pentru client, extrem de daunator pentru profitabilitatea institutiei financiare. Si nu ca ar trebui sa le plāngem de mila acestor institutii, dar nu putem sa nu observam, prin intermediul unei comparatii, ca din toata padurea primul lucru pe care l-au taiat a fost creanga de sub picioare. 
Concluzionānd, ne vedem īn situatia de a observa cresteri atāt la nivelul cererii de finantare din partea mediului de afaceri, cāt si a disponibilitatii sistemului financiar de a mari nivelul creditarii. Numai ca īn acest moment cererea si oferta nu se īntālnesc. Foarte rar, cele doua parti ajung la un punct comun de discutie si asta se īntāmpla de cele mai multe ori īn cazul īn care sunt ajutate de o terta parte care poate privi din exterior imaginea de ansamblu a tranzactiei respective si poate identifica si sublinia acele puncte comune.

BENDIS FINANCIAL 
30D Horei st., 2nd District, Bucharest
Tel: 0745-996-911;
Fax: 031-805-44-04
Anul XIII, nr. 145, mar 2018
 
 
 
Citeste-ne on-line!
 

NEXT AUTO, Februarie 2018
 
NEXT AUTO, Februarie 2018

Trenchless Romania Noiembrie 2017
 
Trenchless Romania, Noiembrie 2017

Truck Power, Octombrie 2017
 
Truck Power, Octombrie 2017
 


 
 

PARTENERI