Contactati-ne pentru a ocupa unul dintre spatiile de mai sus
Editorial

Cinci luni - de 2 lei speranta

16.06.2011
Ing. Dan Pavel
Cinci luni - de 2 lei speranta
Daca as fi chinez, ceea ce este evident ca nu sunt, as spune ca prima parte a anului 2011 a fost interesanta: dupa unele pareri, se vând mai bine ca anul trecut utilajele, dupa alte pareri este un an la fel de prost ca si 2010, adica chiar mai rau ca în 2009. La nivel macro, cum spun cei care ne privesc de sus, unde aerul este mai curat si mai limpede, deci se vede si mai departe, am iesit din criza. Adica am avut doua trimestre la rând cresteri de 2 lei. 

Vorba vine, ca nu au fost chiar 2 lei, s-ar putea sa fie chiar pierderi de 2 RON. Depinde de cum privesti statistic, cum faci raportarile, care este baza de calcul... oricum aici nu ne bate nimeni, suntem cei mai tari în domeniul învârtitului cifrelor si nici cei mai tari economisti, americani sau de la UE sau de la FMI sau de unde vreti nu o sa reuseasca sa se prinda care este adevarul. Pentru ca nici noi nu-l stim... decât macro. 
La nivel micro însa, situatia este... electorala. Ne pregatim pentru sarmale si tuici gratis, spectacole pentru tot poporul, umbrelute, sorturi de bucatarie. ªi acesta este un lucru pozitiv, deoarece costa mult, deci reprezinta investitii strategice si cu bataie lunga. Acum, nu putem spune daca costa 10% sau 50% dintr-o autostrada sau o sosea de centura, dar important este ca vor începe investitiile statului.
ªi aici ajungem si la economia capitalista si centralizata din România. Doua ministere au aproximativ 10 miliarde EUR, pe care îi vor împarti chibzuit în curând, pe baza criteriilor care le cunoastem de atâtia ani: firmele de partid si de stat, dar si zonele politice favorabile. 

ªi asta este un lucru bun. Alternativa o simtim  pe pielea noastra în acest început de an 2011 care teoretic este cel al relansarii economiei românesti: banii sunt strânsi cu multa grija si pastrati sa nu circule. Rezultatul: un  leu artificial foarte puternic în raport cu valutele internationale, care nu reflecta adevarul despre economia noastra care sufera de inflatie si de lipsa cronica de lichiditati, dar si un blocaj al afacerilor care începusera sa se dezvolte la începutul anului. 
Concluzia: putem sa ne asteptam ca în al doilea semestru al anului 2011 sa înregistram o crestere economica sustinuta, si nu aleatoare, ca pâna acum. Chiar daca nu se va baza pe o economie sanatoasa, ci mai mult de circumstanta, ar putea oferi acel sut care sa ne scoata cu adevarat din recesiune.
Pe plan mondial, producatorii de utilaje aduc pe piata noi tehnologii odata cu trecerea treptata la noile norme de poluare în Europa. Acel plus valoare adus de utilajele de ultima generatie este real: chiar daca sunt mai scumpe decât predecesoarele, avantajele aduse utilizatorilor sunt mult mai mari. Astfel, noile game de utilaje consuma mai putin combustibil, au intervale de service mai mari si de obicei si performante de lucru sporite. 

Revolutia tehnologica din domeniul masinilor pentru constructii a fost posibila si datorita investitiilor masive în sectorul cercetarii. Cifrele statistice raportate pe primul trimestru (Q1) de catre marii producatori mondiali de utilaje arata o piata europeana în crestere, care la fel ca si cea din America de Nord va înregistra un progres estimat în acest an de aproximativ 15 - 20%. În continuare, China reprezinta piata cea mai mare dar si cu cresterea cea  mai puternica, aducând o contributie importanta la sustinerea economica a producatorilor internationali de utilaje pentru constructii. 
Atentia producatorilor se îndreapta însa acum spre noi piete precum India sau Brazilia. Nu putem spune însa ca acestea reprezinta ultimele frontiere de cucerit, deoarece tari precum cele din Orient sau de pe continentul african vor oferi resurse în viitor, cu conditia integrarii lor într-un sistem economic international...
Anul XIII, nr. 145, mar 2018
 
 
 
Citeste-ne on-line!
 

Truck Power, Martie 2018
 
Truck Power, Martie 2018

NEXT AUTO, Februarie 2018
 
NEXT AUTO, Februarie 2018

Trenchless Romania Noiembrie 2017
 
Trenchless Romania, Noiembrie 2017
 
 
 

PARTENERI