Contactati-ne pentru a ocupa unul dintre spatiile de mai sus
Case

Excavatorul CX700B - un gigant elegant

14.07.2011
Ema Stancu
Excavatorul CX700B - un gigant elegant
De aproape sase luni, un excavator pe senile de dimensiuni mari, model Case CX700B ME este folosit de compania Backes Bau-und Transporte GmbH pentru diferite operatiuni de extractie de pe santierul Dockweiler, localizat în centrul regiunii vulcanice Eifel. Excavatorul alimenteaza o statie mobila de concasare cu bazalt si lava, folosit în constructia de drumuri. Spectrul de aplicatii al acestui gigant de 70 de tone, cu o putere de 463 CP este foarte clar stabilit, utilajul fiind proiectat special pentru aplicatii terasiere dificile si operatiuni de extractie.
Gratie fortei de rupere de 224 kN, ciclurilor de încarcare extrem de rapide, motorului modern si managementului sistemului hidraulic, modelul Case CX700B ME îndeplineste toate cerintele pentru un volum de lucru enorm în conditii de performanta maxima, anumite aspecte fiind diferite pe santierul Dockweiller. 
Un factor decisiv pentru achizitia pachetului din gama Case CX nu a fost determinat de  performantele speciale în extractiile la scala foarte mare, ci mai degraba de combinatia dintre sistemul hidraulic puternic, constructia robusta si sistemul de directie cu senzori. Aceste cerinte speciale pentru excavatorul pe senile sunt rezultatul operatiunilor specifice întâlnite pe santierul din Eselberg din apropierea santierului Dockweiller, unde sunt impuse si anumite restrictii privind protejarea peisajului natural si conservarea naturii.

Cea mai mare problema în ceea ce priveste extractia materialelor o constituie detonarile necesare pentru a putea ajunge la rocile vulcanice. Folosind excavatorul CX700B atât numarul cât si adâncimea detonarilor sunt reduse semnificativ. În prezent se folosesc foraje de numai 4-5 m adâncime. Acest lucru înseamna ca impactul proceselor de detonare asupra mediului si a peisajului natural este mult redus. Excavatorul are forte de rupere atât de mari încât poate sa înlature materiale mai usoare din stratul acoperitor de unul singur. Poate de asemenea sa sparga o parte din materiale cu presiunea din vârful cupei si poate chiar sa si zdrobeasca, daca roca a fost dislocata suficient prin detonare.

Bucatile mari de bazalt si lava sparte direct din perete au o forma neregulata si o greutate care atinge 5 pâna la 6 tone sau chiar mai mult.
Aceste aspecte nu reprezinta o provocare pentru un astfel de excavator care are o capacitate de ridicare de peste 30 tone si un sasiu lat, dar pentru a evita o serie de reparatii costisitoare ale statiei concasoare care a fost creata sa proceseze materiale de maxim o tona, bucatile mai mari sunt separate si sparte de un al doilea excavator cu un ciocan hidraulic. Materialul este apoi încarcat într-un dumper articulat si transportat catre concasor.

Noul excavator CX700B se potriveste perfect activitatilor desfasurate de compania Backes Bau-und Transporte GmbH. Este puternic, fiabil si usor de operat în ciuda sistemelor complexe de control si de asemenea foarte usor de întretinut. Un alt factor esential care a contribuit la decizia de achizitie a acestui utilaj este experienta pozitiva pe care compania a avut-o cu excavatorul CX225SR si încarcatorul mare pe pneuri, model 921E. 
Utilajul a fost livrat si transportat la santierul Dockweiller cu un trailer cu punte joasa în stare operationala si de atunci lucreaza în conditii de profitabilitate, fiind foarte economic si curat pentru un excavator de asemenea tonaj. Bineînteles, un alt efect benefic al utilizarii unui utilaj greu este ca a fost redus numarul detonarilor, costisitoare si foarte daunatoare pentru mediu.
Anul XIII, nr. 145, mar 2018
 
 
 
Citeste-ne on-line!
 

Truck Power, Martie 2018
 
Truck Power, Martie 2018

NEXT AUTO, Februarie 2018
 
NEXT AUTO, Februarie 2018

Trenchless Romania Noiembrie 2017
 
Trenchless Romania, Noiembrie 2017
 
 
 

PARTENERI