Contactati-ne pentru a ocupa unul dintre spatiile de mai sus
Profil de companie

Poveste de succes Atlas Copco

13.09.2011
Poveste de succes Atlas Copco
Situata în Westphalia, Germania, centrala electrica Ibbenbüren (operata de RWE Power AG), care functioneaza pe baza de carbune, a fost supusa unei modernizari totale în 2009. Scopul principal a fost de a-i spori eficienta si de a reduce emisiile.

Centrala electrica Ibbenbüren, care foloseste carbune antracit de la o mina adiacenta, si-a început productia în 1985. În 2008 s-au facut planuri pentru modernizarea ei, printre îmbunatatiri numarându-se si înnoirea sistemului de distributie al aerului comprimat, cu scopul de a genera oxidarea aerului pentru procesul de desulfurizare al gazelor de evacuare. Sistemul existent la acea data continea compresoare care nu mai operau la eficienta maxima, de aceea s-a decis nu doar schimbarea compresoarelor, ci si revizuirea întregului proces pentru a îmbunatati eficienta generala.

"Procesul de desulfurizare al gazelor de evacuare este complex", spune Manfred Hollekamp, un specialist care lucreaza pentru RWE Power AG în Ibbenbüren. El este completat de Uwe Jäkel, un consultant în instalarea si procurarea echipamentelor pentru centrala electrica, care adauga faptul ca procesul presupune un control precis asupra cantitatii de aer pe toata durata procesului de desulfurizare.

Solutia gasita a fost înlocuirea compresoarelor existente, care se aflau în folosinta din 1985, cu trei compresoare centrifugale de joasa presiune Atlas Copco ZB 130 VSD. Asa cum sugereaza abrevierea VSD (Variable Speed Drive= Motor cu viteza variabila), aceste unitati avansate ofera posibilitatea controlarii vitezei de lucru. Aceasta permite ca debitul de aer rezultat sa fie ajustat cu precizie, în functie de necesitati. Eficienta înalta a noilor unitati, plus controlul precis, au condus la reducerea energiei necesare pentru curatarea gazelor de evacuare cu remarcabilul procent de 18,1%.

La baza sistemului sta un controler al compresoarelor, model ES130T, marca Atlas Copco. Creat pentru a asigura în permanenta umplerea uniforma a compresoarelor, sistemul ES se asigura si de faptul ca unitatile opereaza la presiuni optime; daca se foloseste prea mult aer, sulful se poate lipi si turti în interiorul sistemului de curatare. "Prea putin aer este la fel de rau cu prea mult", spune Manfred Hollekamp. "Controlul ne permite sa producem exact cantitatea de aer necesara. Înseamna de asemenea ca doua sau trei compresoare pot fi folosite la un grad mic de încarcare, reducând astfel consumul de energie".

Compresoarele ZB au un volum combinat al debitului de 13.680 mc/h, cererea actuala nedepasind 12.000 mc/h. Necesarul de presiune este în medie sub 1 bar, compresoarele Atlas Copco având capacitatea sa mentina o banda de presiuni stabile. Eliminarea sulfului se obtine prin crearea acidului sulfuric din dioxidul de sulf al gazelor de evacuare. Acesti acizi sunt apoi transferati prin trei "spalatoare contra-curentului", care functioneaza pe baza de carbonat de calciu. Componentele acide reactioneaza cu carbonatul de calciu pentru a furniza un produs de tipul gipsului, care poate fi ulterior folosit în productia de rigips sau ciment. Sistemul trateaza  uluitoarea cantitate de 2,8 milioane metri cubi de gaze de esapament pe ora.
Anul XIII, nr. 145, mar 2018
 
 
 
Citeste-ne on-line!
 

Truck Power, Martie 2018
 
Truck Power, Martie 2018

NEXT AUTO, Februarie 2018
 
NEXT AUTO, Februarie 2018

Trenchless Romania Noiembrie 2017
 
Trenchless Romania, Noiembrie 2017
 
 
 

PARTENERI