Contactati-ne pentru a ocupa unul dintre spatiile de mai sus
Job Report

Utilajele Kleemann ajuta la modernizarea DN67-C - Transalpina

13.09.2011
Utilajele Kleemann ajuta la modernizarea DN67-C - Transalpina
Drumul DN67C care face legatura între Novaci / Gorj si Sebes / Alba, numit si "Poteca Dracului" dintre Oltenia si Transilvania este cea mai înalta sosea din tara, Pasul Urdele aflându-se la o altitudine de 2.145 m. 

Drumul care urmeaza traseul strategic roman a fost reconstruit ca drum de piatra si inaugurat în 1935 de regele Carol al II-lea. Din 2009 s-a început reconstructia / modernizarea celor aproape 150 km, de catre firma Romstrade SRL, urmând ca în 2011 sa fie complet asfaltat si dat integral în circulatie.

Pentru producerea de agregate pentru betoane si mixturi asfaltice, Romstrade s-a orientat la utilizarea resurselor locale din balastierele de pe cursul Lotrului sau din cariera apropiata a barajului Oasa, utilizând în acest sens utilaje de concasare - sortare mobile care ofera rapiditate, independenta si flexibilitate în modul de utilizare, eliminând cheltuielile aferente lucrarilor de constructie - montaj a statiilor fixe.

La balastiera Obârsia Lotrului s-a optat pentru un set de  utilaje Kleemann compus din concasorul mobil cu impact MOBIREX - MR 100 RS cu ciur de recirculare si statia mobila de sortare - cu spalare MOBISCREEN - MS 19 D, cu ciur cu trei etaje, combinata cu un decantor / separator de nisip ST 2000.

Piatra de râu foarte dura (L.A. =  20 ) cu o granulatie 0-200 mm cu circa 15% supradimensiune 200-300 mm este concasata în granulatorul MR 100 - cu latimea de 1,0 m, dotat cu 4 ciocane martensitico - ceramice si presortata în ciurul final al concasorului la granulatia 0-31, refuzul mai mare de 31 mm fiind recirculat în concasor, asigurând astfel prin concasare multipla o calitate excelenta a formei poliedrice a agregatului.

Agregatul 0-31 mm este descarcat direct în buncarul de alimentare al statiei de sortare MS 19 D de unde o banda alimenteaza ciurul cu trei etaje prevazut cu instalatie de spalare pe fiecare etaj si cuva de colectare nisip si apa, buncar ce deverseaza direct în decantorul - separator de nisip cu roata si cupe de desecare cu diametru 2,0 m, bazin de linistire - decantare si melc de recuperare a nisipului decantat, nisipul recuperat fiind deversat de roata cu cupe pe banda de evacuare în halda.

În acest fel se obtin sorturile 0-4, 4-8, 8-16, 16-31 de calitate, curate si cu un foarte bun coeficient de forma.

Datorita caracteristicilor esentiale ale utilajelor - gura de alimentare a concasorului (1.020 x 800 mm), ciur sortare recirculare refuz 31 mm de 4,5 mp, ciur sortare cu trei etaje cu site de 9,5 mp, latimea benzilor de alimentare de 1.000-1.200 mm si de descarcare de 800-1.000 mm, corelate cu latimea concasorului sau a ciururilor, fluxul de material nu sufera nici o "gâtuire" si asigura lejer o productivitate de circa 125-140 t/h în conditii de piatra dura si recirculare refuz sita 31 mm, utilajele având pâna acum peste 5.000 ore functionare.

Cariera Oasa

Pentru producerea agregatelor de cariera pentru betoane si mixturi asfaltice, dar si pentru producerea materialelor de fundatie si amestec optimal (sorturi 0-100 mm si 0-63 mm) datorita calitatii de forma a pietrei si a curbei granulometrice obtinute cu granulatoarele Kleemann, firma Romstrade s-a orientat pentru utilizarea în faza de concasare secundara tot la un concasor mobil cu impact KLEEMANN - MOBIREX - MR 100 ZS, eliminând astfel concasarea tertiara, concasorul MR 100 ZS fiind prevazut în plus cu ciur activ independent de presortare  (0-100) de 1,5 mp, pe lânga ciurul sortare finala cu sita de 31 mm de 4,5 mp si recirculare refuz 31 mm.

Datorita spatiului extrem de redus, piatra foarte dura (L.A. = 20) este concasata primar în frontul de puscare cu concasorul cu falci cu latime de 1,0 m la granulatia 0-100 mm sau 0-200 mm, dupa care este transportata circa 350 m la platforma de procesare unde este concasata, cu recirculare la 0-31 mm în MOBIREX MR 100 ZS , de aici urmând calea normala de ciuruire în sorturile necesare.

Datorita spatiului disponibil foarte mic, cariera aflându-se practic în acostamentul drumului a trebuit cautata solutia cu numar mic de utilaje KLEEMANN - MOBIREX MR 100 ZS cu recirculare, ofera calitate excelenta a pietrei concasate (concasare multipla) într-un singur utilaj cu mare mobilitate si flexibilitate în realizarea diferitelor sorturi necesare.

Pe lânga calitatea formei agregatelor concasate trebuie remarcata si compozitia granulometriei obtinute dupa concasarea cu recirculare în granulatorul cu 4 ciocane MR 100 ZS , nisipul produs în cariera Oasa fiind utilizat la îmbunatatirea granulometriei nisipului produs în balastiera Obârsia Lotrului, care datorita compozitiei pietrisului spalat din Lotru este sarac în parte fina.

Concasorul MOBIREX - MR 100 ZS din cariera Oasa are peste 2.500 ore functionare si asigura o productie de 100-120 t/h la lucru în schimb prelungit.

Concluzia experientei de santier este ca utilajele mobile KLEEMANN - granulatoarele MR 100 si ciurul MS 19 D asigura calitate excelenta a agregatului atât în balastiera cât si în cariera, eliminând concasarea tertiara, iar datorita ciurului de recirculare utilizeaza numai un ciur cu 3 etaje pentru sortarea finala, fara a face rabat la calitate si productivitate, obtinând astfel 4 sorturi de agregate concasate pentru betoane si mixturi si 2 sorturi agregate pen-tru strat de baza.

Nu în ultimul rând trebuie apreciata disponibilitatea utilajului, reglajul rapid, flexibilitatea în aplicatii conform necesitatilor si mobilitatea, avantaje care se cuantifica direct în randament si eficienta economica.
Anul XIII, nr. 145, mar 2018
 
 
 
Citeste-ne on-line!
 

Truck Power, Martie 2018
 
Truck Power, Martie 2018

NEXT AUTO, Februarie 2018
 
NEXT AUTO, Februarie 2018

Trenchless Romania Noiembrie 2017
 
Trenchless Romania, Noiembrie 2017
 
 
 

PARTENERI