Contactati-ne pentru a ocupa unul dintre spatiile de mai sus
Consilierul vostru financiar

Īntoarcerea īn ti

20.10.2011
Ec. IULIU CIOBANU
Subiectul multor filme sience-fiction, calatoria īn timp nu a fost posibila pentru mult timp. Dar iata ca ceea ce nu au putut realiza generatii īntregi de cercetatori este demonstrat īn acest moment de sistemul financiar mondial. Cu pasi foarte repezi ne īntoarcem īn timp cu trei ani, situatia actuala semanānd foarte mult cu cea din 2008.
Din nou apare nevoia de a salva banci si economiile unor tari care desi au trecut prin momente grele nu au īnvatat mai nimic, au continuat sa consume īn mod putin eficient resursele atrase si din nou au nevoie de bani. Acum trei ani au existat destule resurse pentru a acoperi gaurile create, dar deciziile luate īn ultimul timp, la baza carora au stat numai sentimente de prudenta si frica, au dus la obligarea mediului de afaceri si a populatiei de a consuma din resursele proprii pentru a-si asigura supravietuirea īn multe cazuri. 

Declaratiile pline de optimism din primele luni ale anului īncep usor, usor sa fie contrazise de realitate. Procentele de crestere care erau anuntate īn diverse domenii acum au primit un minunat semn de minus īn fata. Si daca nu s-a reusit cresterea asteptata, īnseamna ca sunt mai putini bani īn piata. Pentru dezvoltare sunt necesare īn continuare credite. Aici intervine cercul vicios: bancile si institutiile financiare vor sa acorde finantari cu risc 0, ceea ce este o utopie si pentru conditiile de piata de acum cātiva ani. Si daca nu se acorda finantari, sistemul bancar nu are cāstiguri suplimentare, apeleaza la stat pentru capital, statul foloseste banii publici care se strāng din taxe si impozite de la companiile si persoanele care au nevoie de bani de la banci.
Au fost īncercate numeroase variante dar se pare ca niciuna nu este general valabila si aplicabila la nivel mondial. Globalizarea si centralizarea care īn trecut au amplificat dezvoltarea tarilor, le īmpiedica acum pe acestea īn aplicarea unor solutii punctuale interne, pentru ca ar fi afectate foarte multe tari partenere sau regulamentele structurilor internationale din care fac parte. Si pe principiul dominoului datoriile se aduna, se multiplica, fiecare are de luat bani de la altcineva īntr-un sistem de cercuri vicioase suprapuse care devine din ce īn ce mai instabil si periculos. 
Īn articolele precedente subliniam faptul ca tara noastra reactioneaza totdeauna īntārziat si īn sens invers fata de sistemele externe. Partea buna pentru mediile politic si financiar din Romānia este ca acest popor are o capacitate uriasa de a prelua lovituri si de a accepta orice prostie i se ofera fara a analiza ce implicatii are īn viitor. Vedem manifestatii de strada de ani buni, īn care se arata nemultumirea populatiei fata de taierea unor beneficii care pentru romāni au fost si au ramas vise frumoase bazate pe declaratii date īn ani electorali. Si cum urmeaza un astfel de an, vom auzi din ce īn ce mai des cum Romānia se transforma īn centrul universului bunastarii mondiale, cum vom avea sute de kilometri de autostrada pe care se va putea merge cu bolizii cumparati din salariile uriase care se vor acorda. Si se va merge la vot, dupa care surpriza: suntem īn criza, nu avem strazi si costul biletelor la transportul īn comun creste iarasi.
Bine ati revenit īn minunata realitate romāneasca, plina de capcane si pericole la tot pasul.

BENDIS FINANCIAL 
30D Horei st., 2nd District, Bucharest
Tel: 0745-996-911;
Fax: 031-805-44-04
Anul XIII, nr. 145, mar 2018
 
 
 
Citeste-ne on-line!
 

Truck Power, Martie 2018
 
Truck Power, Martie 2018

NEXT AUTO, Februarie 2018
 
NEXT AUTO, Februarie 2018

Trenchless Romania Noiembrie 2017
 
Trenchless Romania, Noiembrie 2017
 
 
 

PARTENERI