Contactati-ne pentru a ocupa unul dintre spatiile de mai sus
Editorial

Falsa depresie...economica

18.11.2011
Ing. Dan Pavel
Falsa depresie...economica
Am fost de curând în Spania, acolo unde somajul este de peste 20% si industria constructiilor este la pamânt... am plecat cu imaginea din România, unde drumurile se sparg la greu de echipe harnice de muncitori care sprijina lopata 24/7, adica zi si noapte. Unde nu avem bani sa strângem haitele de câini care asediaza cartierele si spitalele, câte nu au fost decimate de molima actuala, sunt la fel de sarace ca si înainte de Revolutia din '89. Si asa mai departe.
Ce sa vezi? Eu credeam ca si pe acolo oamenii o duc la fel de greu si firmele se agata cu disperare de fiecare ban pentru a nu se închide. Dar nu, spaniolii, ca si grecii, pot sa va anunt ca o duc bine. Poate nu la fel de bine ca acum trei ani, dar oricum mult mai bine decât am dus-o noi înainte de criza. Chiar daca demonstreaza, îsi sustin revendicarile si chiar lupta pentru un trai mai bun, în timpul liber traiesc în conditii mult mai demne decât cele din România. Nu stiu cum sunt conducatorii lor, dar eu pot sa spun acum, cu mare încredere, ca tara în care traim este dupa chipul si sufletul celor care ne conduc.
Am ajuns sa traim în ritmul stirilor de la tv, care sunt numai si numai senzational de românesti: morti, raniti, depresii financiare în toata lumea, cutremure, meteoriti care ne rateaza de putin... asa ca eu propun sa traim cu mai putin tv si mai multa miscare în aer liber. 

Am profitat de luna octombrie care a fost absolut fabuloasa din punctul de vedere al vremii si am participat la câteva articole realizate pe teren, în regiunea Dobrogea si apoi spre Brasov. Uitasem cât de frumoasa este tara noastra si mi-am dat seama ca traim prea mult îngropati de probleme si grijile artificiale ale unui sistem social si financiar care voit este creat (sau numai lasat la voia întâmplarii) sa functioneze prost. Am gasit oamenii care lucrau în cariere mult mai deschisi si mai linistiti decât noi, cei din oras. 
Am ajuns la concluzia ca traim fiecare propria noastra depresie, care a primit numele de "economica" la fel precum bolile psihice primesc numele doctorilor care le-au descoperit. Putem alege fara sa ne coste bani sa traim mai linistiti si mai bine, putem chiar sa visam ca împreuna vom putea crea un viitor mai bun, dar trebuie sa ne vindecam pe noi de boala "economica" înainte de a putea merge mai departe.
Si o întrebare cu raspuns, ca la TVR: sunteti de parere ca economia României merge pe un drum gresit? - eu cred ca numai alaturarea cuvintelor "economie" si "merge" reprezinta o greseala. O alta opinie proprie: de fapt, nu merge în nici o directie. Pot sa si argumentez: daca un investitor international important construieste o fabrica în România de mari dimensiuni, economia va fi pe crestere. Daca pleaca, intram în depresie economica. Din banii veniti de la cei care vor sa exploateze o forta de munca ieftina, plus din banii taiati din pensii este formata economia noastra si bugetul tarii. Ar mai fi si niste bani de la UE, câteva miliarde, care chiar daca vin gratis, trebuie sa fim si capabili sa-i luam. Eu unul nu am vazut nici una din fetele de mari oameni politici care se perinda la tv ca sa ne spuna cât de capabili sunt ei si ce prosti sunt ailalti sa para suficienti de interesati pentru a accesa fonduri europene fara sa le pice si lor...
Daca vorbim de drumuri... Banii disparuti fara urma pe drumurile noastre reprezinta un subiect mult prea banal, dar am si eu o problema personala: vreau sa merg de la Bucurestii la Câmpina pe o autostrada de 60 sau 80 km (aici nu am înteles cum se schimba datele din comunicatele de presa de la o luna la alta, ca doar nu este din guma). Daca primul ministru ameninta în vara ca daca nu o sa fie pâna în decembrie gata autostrada, o sa fie de rau pentru constructori, vorbind apasat si combatând prin gazete termenele amânate la nesfârsit, acum a devenit mult mai împaciuitor. Un pod nu ne lasa sa circulam pe cei 62 de kilometri de autostrada, dar la primavara...
La primavara începe campania electorala, deci circ si pâine pentru alegatori.
Tot în primavara va avea loc si cea mai mare expozitie a anului de utilaje, tehnologii si echipamente, INTERMAT 2012.
Fiecare face ce poate.
Anul XIII, nr. 144, feb 2018
 
 
 
Citeste-ne on-line!
 

NEXT AUTO, Februarie 2018
 
NEXT AUTO, Februarie 2018

Trenchless Romania Noiembrie 2017
 
Trenchless Romania, Noiembrie 2017

Truck Power, Octombrie 2017
 
Truck Power, Octombrie 2017
 


 
 

PARTENERI