Contactati-ne pentru a ocupa unul dintre spatiile de mai sus
Tehnologia de foraj PRAKLA

Sistemul de preparare si circulatie lichidului de foraj

21.11.2011
Sistemul de preparare si circulatie lichidului de foraj
Firma germana PRAKLA BOHRTECHNIK, este începând din anul 2004, componenta a grupului BAUER MASCHINEN, beneficiind astfel de un program complex de modernizare si dezvoltare.
Tehnologia PRAKLA din domeniul forajelor de puturi si prospectiuni geologice acopera întreaga gama de proceduri existente, precum: foraje cu circulatie de noroi directa si reversibila (folosind aceeasi coloana de prajini), foraje cu ciocan de fund, foraje pentru prelevare de probe, etc.
Preocupata mereu de optimizarea si ecologizarea proceselor tehnologice de foraj, firma PRAKLA nu s-a limitat numai la perfectionarea utilajului de foraj de baza, ci si-a dezvoltat întreaga gama de echipamente auxiliare necesare deservirii acestuia.
În continuare se prezinta modul de organizare a unui punct de lucru, complet dotat cu instalatiile anexe necesare prepararii, circulatiei si reciclarii lichidului de foraj, pe parcursul executiei forajului.

Modul de asezare a echipamentelor auxiliare în jurul utilajului de foraj:
 1. Containerul de noroi cu mixer
 2. Jgheab pentru noroi
 3. Furtunuri si cuplaje pentru furtunuri
 4. Container de noroi cu sita
 5. Denisipator
 6. Generator electric (optional)
 7. Pompa auxiliara
 8. Dozator mare
 9. Dozator mic
Pompa electrica auxiliara (7), pompeaza apa de la containerul de noroi (1) catre dozator (8), unde este produs lichidul de foraj prin adaugarea aditivilor corespunzatori.
La racordul (2) al pompei se conecteaza furtunul ce vine de la containerul de noroi, iar la racordul (1) se conecteaza furtunul ce se duce la dozatorul mare (8). Printr-o ramificatie a dozatorului mare, dozatorul mic poate fi de asemenea conectat la pompa auxiliara.

Conexiunile de la dozatorul mare sunt pentru:
 1. Pompa auxiliara
 2. Ramificatia catre dozatorul mic
 3. Containerul de noroi
 4. Dozatorul mic
Cele doua dozatoare permit producerea lichidului de foraj în cantitatea si cu compozitia dorita, în functie de calitatea solului forat. Containerele pentru noroi sunt de marimi si tipuri diferite, astfel încât sistemul pentru producerea si circulatia lichidului de foraj sa fie configurat de fiecare data în functie de necesitati.
Containerul de mari dimensiuni are doua camere despartite printr-un separator. Câte un mixer poate fi instalat la partea superioara a fiecarui compartiment.
Primul mixer (1) este actionat electric de la un generator. Al doilea mixer (3) este actionat prin cablu electric de la primul mixer.
Separatorul (2) se poate deschide la partea inferioara, permitând legatura dintre cele doua camere sau separarea lor completa.
Containerul are numeroase racorduri de iesire si intrare pentru lichidul de foraj. De asemenea se poate cupla la o pompa exterioara sau la pompa centrifuga de pe masina.

Denisipatorul separa particulele solide din lichidul de foraj, fara a afecta sau modifica calitatea si compozitia acestuia.
Volumul prelucrat se indica în mc/h si depinde de mai multi parametri.
Principalele componente ale denisipatorului sunt:
* o sita grosolana (5) pentru trecerea particulelor mai mari de 5 mm
* un ciclon de spalare (2) pentru separarea particulelor fine din lichidul de foraj
* un compartiment de colectare sub sita grosolana
Lichidul de foraj curge prin furtunul (4) spre ciclonul de spalare. În ciclonul de spalare, particulele solide sunt sepa-rate din lichidul de foraj de catre fortele centrifuge. Denisipatorul este disponibil cu 4 sau 6 cicloane de spalare. Un aparat de masura indica presiunea de intrare a lichidului de foraj.
Particulele solide sunt evacuate printr-un tub (canal) (1). Lichidul de foraj ramas curge printr-un furtun în compartimentul de colectare (3).

În functie de tipicul si amploarea lucrarii alte accesorii sunt disponibile, precum: diverse prajini si sape de foraj, stabilizatori, vehicule aditionale pentru transportul containerelor de noroi, compresor de aer, platforme de lucru, etc.
Anul XIII, nr. 145, mar 2018
 
 
 
Citeste-ne on-line!
 

Truck Power, Martie 2018
 
Truck Power, Martie 2018

NEXT AUTO, Februarie 2018
 
NEXT AUTO, Februarie 2018

Trenchless Romania Noiembrie 2017
 
Trenchless Romania, Noiembrie 2017
 
 
 

PARTENERI