Contactati-ne pentru a ocupa unul dintre spatiile de mai sus
Santiere nationale

Macaralele Comansa construiesc Catedrala Neamului

Macarale Comansa

14.12.2011
Dan Pavel
Macaralele Comansa construiesc Catedrala Neamului
Producatorul international Comansa ofera una dintre cele mai variate game de macarale "FLAT TOP" din lume, din acest motiv clienti din cinci continente au cumparat peste 12.000 de macarale în aproape 40 de ani.
De fapt, în total, LINDEN COMANSA a fabricat 16.000 de macarale începând cu anul 1963. Primele 8.000 de macarale LINDEN, produse de LINDEN-ALIMAK în Elvetia în 1977, au fost probabil primele macarale "FLAT TOP " utilizate în constructii. Terminologia "FLAT TOP-fara vârf de turn" nu a evoluat pâna când COMANSA a adoptat aceasta descriere la începutul anilor t90, care acum a devenit universala. Dovada a  faptului ca producatorul este unul serios o reprezinta perpetua investitie în dezvoltare si cercetare fiind de altfel singura sansa de supravietuire în astfel de timpuri. Numai anul trecut si anul acesta s-au lansat 10 modele de macarale noi cu sarcini maxime de ridicare cuprinse între 6 si 64 tone.

Noile modele din gama 16LC cu sarcini maxime de 8,10 si 12 tone si 30 LC cu sarcini de 32,48 si 64 tone atesta ca producatorul este unul experimentat si are solutii pentru orice tip de santier.
În România, Comansa a intrat direct pe piata începând cu anul 2007, fiind reprezentata de catre unul dintre cei mai mari distribuitori de utilaje pentru constructii din zona, societatea Terra Romania Utilaje de Constructii. Pe santierele din România se pot numara aproape 100 de macarale Comansa, acestea lucrând în Bucuresti, dar si în cele mai importante proiecte de comerciale si rezidentiale din Iasi, Timisoara, Brasov, Constanta, Botosani, Bacau, Lugoj.
O mica padure de macarale, toate marca Comansa, poate fi admirata în apropierea Palatului Parlamentului, acolo unde se va ridica impunatoarea cladire a Catedralei Mântuirii Neamului. O lucrare complicata din punctul de vedere al solutiilor constructive alese, dar si cu o puternica încarcatura emotionala.

Despre sarcina dificila de a ridica o astfel de lucrare arhitectonica unica am stat de vorba cu domnul Anghel Constantin, inginer în cadrul diviziei Comansa a societatii Terra Romania Utilaje de Constructii:

Masini si Utilaje: De ce au fost alese macaralele Comansa sa lucreze la un proiect atât de important, precum Catedrala Neamului? 
Anghel Constantin: Pentru acest proiect au fost alese macaralele Comansa pentru ca aveam câteva avantaje în comparatie cu concurenta. În primul rând pentru acest santier s-a recurs la folosirea în premiera în România a unei fundatii speciale care permite, dupa demontarea primei macarale turn, montajul altui tip de macara turn  în aceeasi fundatie,  rezultatul fiind o economie de beton, otel beton, excavatie si manopera. De asemenea, macaralele Comansa asigura un consum redus de energie, beneficiaza de dotari tehnologice superioare, cum ar fi cabina operatorului echipata cu display electronic, acesta afisând inclusiv greutatea sarcinii la nivelul cârligului, raza de lucru, viteza vântului etc, ceea ce face ca operarea lor sa fie foarte usoara. În plus ofera o productivitate crescuta si viteze de lucru mari.
Deoarece sunt macarale Flat-Top înaltimea de lucru a macaralelor montate la înaltimi mai mici decât cele înalte (operatie absolut necesara deoarece macaralele sunt foarte apropiate si astfel se evita atingerea accidentala a bratelor de lucru), este mai mare comparativ cu macaralele care au vârf cu tiranti la brat si contrabrat. 
Operativitatea si profesionalismul echipelor de service ale Rent all Romania (parte a grupului Terra Romania), dar si stocul de piese de schimb au fost alte atuuri care au contribuit la alegerea macaralelor Comansa pentru constructia Catedralei Neamului.

M&U: Câte macarale lucreaza pe santierul Catedralei Neamului si ce sarcini trebuie sa îndeplineasca?
A.C.: Pe acest santier lucreaza în prezent 4 macarale turn, 3 macarale LC5211 de 5 tone capacitate si o macara 10 LC140 de 8 tone capacitate, care acopera o suprafata de 10.000 mp. 
Macaralele Comansa vor lucra la ridicarea Catedralei Neamului în urmatorii trei ani, timp de opt ore pe zi si vor manipula zeci de mii de tone de otel beton si alte materiale, utilajele s-au montat cu ancore de fixare în radier la înaltimile maxime neancorate respective, dupa care macaralele de 5 tone (LC5211) se vor demonta si se vor înlocui cu macarale de 8 tone (10 LC 140) care se vor ancora de cladire si se vor înalta pâna la 130 m. 

M&U: Care sunt performantele lor de lucru?
A.C.: Cred ca trebuie sa subliniez în primul rând ce usor este sa montezi aceste macarale si cât de repede sunt gata de lucru. Astfel, montajul celor patru macarale s-a realizat în 5 zile, probele de casa într-o zi, dupa care au fost autorizate de ISCIR si s-a trecut la lucru. 
Modelul LC5211cu sarcina maxima de 5 tone ofera o înaltime maxima de ridicare de aproape 45 metri. La raza maxima de actiune, de 52,5 metri si înaltime maxima, acestea mai pot înca ridica 1.100 kg.
Modelele mai mari, de 8 tone, Comansa 10LC140, acopera o raza de lucru pe santier de maxim 60 metri, si o înaltime de lucru de 62 metri, sarcina la raza maxima ridicata fiind de 2.000 kg.

M&U: Cum se va asigura functionarea în siguranta si fara opriri neasteptate a acestor macarale pe parcursul celor trei ani estimati de lucru?
A.C.: Rentall  România va asigura service permanent, activitatea de montare/demonstrate si cea de control si întretinere periodica, iar operatorii sunt asigurati de constructor si instruiti de Rentall România.
De asemenea, societatea Terra Romania Utilaje de Constructii, unicul importator pentru România al macaralelor Comansa, este parte a concernului international Industrie Holding, fiind reprezentant exclusiv pe piata româneasca al reputatei marci de utilaje de constructii JCB. Compania detine în portofoliul sau de reprezentanta si marcile Palfinger Sennebogen, Rubble Master, HBM-Nobas, McKloskey.
Terra România asigura în plus servicii post-vânzare de service si piese de schimb, servicii de închiriere echipamente, instruire a operatorilor, dar si pachete financiare adaptate nevoilor clientilor prin Terra Finance.
Anul XIII, nr. 145, mar 2018
 
 
 
Citeste-ne on-line!
 

Truck Power, Martie 2018
 
Truck Power, Martie 2018

NEXT AUTO, Februarie 2018
 
NEXT AUTO, Februarie 2018

Trenchless Romania Noiembrie 2017
 
Trenchless Romania, Noiembrie 2017
 
 
 

PARTENERI