Contactati-ne pentru a ocupa unul dintre spatiile de mai sus
Editorial

2012

14.02.2012
Ing. Dan Pavel
2012
Asa suntem facuti: avem nevoie de certitudini si daca se poate, sa ghicim si ce ne aduce viitorul. Asa au aparut studiile de piata, estimarile, calculul probabilistic si firmele de evaluare. 
Din acest motiv ne simtim nesiguri si derutati: predictiile pe termen scurt se potrivesc prea putin si cele pe termen lung au caracter de stire TV, adica numai cele mai negre previziuni merita publicate. Si uite asa sunt bombardat cu informatii care mai de care mai pesimiste, nu de alta, dar daca esti un mare "guru" local sau mondial în domeniul finantelor, risti sa dispari mediatic daca te pune naiba sa spui: "cred ca la anu’ o sa fie mai bine". Ti-ai dat foc la valiza, esti terminat.

Cireasa de pe tort: agentiile americane de rating, care au început sa dea ratinguri negative la tot ce misca, devenind un fel de agentii de pariuri de genul "pe cine sau ce retrogradam"?. 
Noi în România stam bine, am vazut la TV, daca nu ma credeti. Cei de sus, de fapt nu asa de sus, numai guvernantii, tocmai ne-au spus ca în ultimii doi ani au luat masurile economice corecte. Problema este ca masurile lor ne-au afectat pe noi mai rau chiar decât au afectat economia. Eu sunt optimist si vad partea buna a acestor masuri: pentru români nici previziunile mayasilor nu mai reprezinta mare scofala. 
Oricum, sfârsitul anului 2012 are pentru noi o alta semnificatie, decât cea legata de sfârsitul lumii moderne (la chestia asta agentiile de rating înca nu au dat nici macar un BBB-). La noi vor fi alegeri, si nu-mi vine în minte acum decât titlul filmului "Cum mi-am petrecut sfârsitul lumii".

În schimb, previziunile de la ministerul transporturilor sunt fantastice: dupa ce scoatem drumurile de sub zapada vor fi date în folosinta înca 200 km de autostrada. Nu e rau, dar asa cum am mai scris si anul trecut, mi-as dori sa vad gata macar bucatica de drum dintre Bucuresti si Ploiesti, promisa de vreo 2 ani. 
Delegatia FMI se simte ca acasa la noi, iar românii au început sa se simta din ce în ce mai bine prin alte tari, valul de migratie a celor cu pregatire profesionala solida fiind impresionant, acestia gasind de lucru în alte tari chiar si în conditii de criza, nu si la noi. Ce vom pune în locul lor? Doctori, ingineri, agronomi, samd, veniti din Asia sau Africa. Credeti ca vor fi si specialisti din România? Eu cred ca nu prea mai avem de unde, învatamântul superior românesc fiind gata sa ia calea industriei grele comuniste. 
Dar nu disperati, vin alegerile si putem vota pe cine trebuie. 
Sau mai exista o varianta: chiar si în conditiile actuale, sa încercam sa ne facem fiecare treaba, acolo unde suntem, cât mai bine, sa respectam pe oricine munceste, oricât de bogat ar fi sau sarac, sa fim mai întâi corecti cu noi însine. Sa respingem modelele de "succesuri", undeva în mintea noastra, si sa ne bucuram de viata, asa cum este. Sa recunoastem valoarea si faptul ca nu suntem nici cei mai buni si nici cei mai destepti.
Atunci, si societatea în care traim se va schimba, în mod miraculos, dupa felul în care muncim si gândim.
Anul XIII, nr. 144, feb 2018
 
 
 
Citeste-ne on-line!
 

NEXT AUTO, Februarie 2018
 
NEXT AUTO, Februarie 2018

Trenchless Romania Noiembrie 2017
 
Trenchless Romania, Noiembrie 2017

Truck Power, Octombrie 2017
 
Truck Power, Octombrie 2017
 


 
 

PARTENERI