Contactati-ne pentru a ocupa unul dintre spatiile de mai sus
2012 - a product of Hard Work

JCB, lansari 2012

15.03.2012
Dan Pavel - La Manga, Spania
JCB, lansari 2012
Pentru producatorul JCB este o traditie ca la început de an sa prezinte presei de specialitate din întreaga lume noi modele de utilaje, echipamente sau motorizari. 
Investitiile în tehnologii si inovatie sunt caracteristici definitorii ale acestui producator mondial de top, din acest motiv fiecare eveniment marca JCB este asteptat cu foarte mult interes. Anul 2012 reprezinta însa un moment special pentru toti producatorii de utilaje, deoarece este data limita de la care noile norme de poluare Tier 4 interim si Tier 4 Final, extrem de drastice din punctul de vedere al noxelor emise în atmosfera, dar si al vibratiilor si zgomotului devin obligatorii, chiar daca termenele de aplicare sunt flexibile, fiind în general conditionate de puterea motorului.

În general, noile generatii de motoare sunt însa mai mari, cu circuite duble de recirculare a gazelor arse, sisteme de filtrare finale de mari dimensiuni sau care necesita spatii suplimentare pentru rezervoarele de Ad-Blue, totul pentru a aduce la limite foarte joase nivelul emisiilor poluante în atmosfera. Un prim rezultat: dimensiunile utilajelor au crescut, game întregi fiind reproiectate integral. Batalia s-a mutat de la sistemele hidraulice sau de control sofisticate si la nivelul motoarelor, în acest caz JCB având un avantaj clar: noile motoare dezvoltate de catre divizia JCB Power Systems. 
Gama de motoare JCB EcoMax a fost prezentata în amanunt în cadrul unei întâlniri speciale cu presa internationala organizata de catre producatorul englez în Spania. Fata de motoarele clasice existente pe piata, acestea nu necesita nici un echipament aditional montat pe linia de evacuare a gazelor arse, precum filtru special sau dispozitiv Add-Blue. Rezultat imediat: nu necesita spatii mai mari de montaj, nici rezervoare speciale de uree sau filtre finale costisitoare.
Revenind la utilajele consacrate, producatorul JCB a anuntat schimbari majore pentru puternica sa gama de excavatoare pe senile si pe pneuri prin lansarea unei serii de utilaje cu un design nou, mai productive si mai eficiente.
Astfel, unele dintre excavatoarele JCB sunt actionate de motoare JCB Dieselmax pentru prima data în istoria JCB, acestea aducând utilizatorului reduceri de consum de combustibil de pâna 24%. În plus, toate cele 19 modele pe senile si cele 4 pe pneuri cu greutati operationale care variaza între 11 si 46 tone sunt dotate cu o cabina noua si au un aspect total schimbat, ce confera gamei JS o înfatisare care inspira putere si robustete. 

Utilajele JS fac diferenta cu ajutorul Dieselmax
JCB a ales motorul JCB Dieselmax 444 la nivelul întregii game de utilaje JS, primele modele care beneficiaza de aceasta caracteristica fiind JS115 de 11 tone, JS130 de 13 tone, JS145 de 15 tone, JS160 de 16 tone si JS180 de 18 tone.
În plus, si modelele de excavatoare pe pneuri JS145W de 15 tone si JS160W de 17 tone vor fi de asemenea actionate de motorul de 4,4 litri care înlocuieste astfel unitatile de propulsie de la Isuzu.
Motorul JCB 444 Dieselmax stabileste noi standarde în ceea ce priveste fiabilitatea si performantele excavatoarelor. Cu o capacitate cilindrica mai mare, motorul Dieselmax de 97kW/130 CP ofera un cuplu de torsiune mai mare cu pâna la 23% pentru modelele JS 160, JS 180, JS 145W si JS 160W sau un moment de 532 Nm.
Pentru toate celelalte modele de excavatoare pe senile, nivelul de putere este de 74kW/100 CP, înregistrând o crestere a cuplului de torsiune de pâna la 13%. Motoarele instalate pe modelele JS115, JS130 si JS145 furnizeaza un cuplu de torsiune de 434 Nm.
Avantajele motoarelor JCB Dieselmax constau în faptul ca ofera clientilor posibilitatea de a manipula pamântul sau molozul mult mai usor. Timpii de raspuns ai motorului sunt mult mai rapizi, iar în cazul modelelor JS160 si JS180, motorul opereaza cu pâna la 10% mai putine rotatii pe minut, generând o crestere a nivelului de eficienta a utilajului, dar si o reducere a nivelului de zgomot.
Pachetul de racire este acum mai mare si mai silentios, în principal datorita ventilatorului care este cu 9% mai mare, dar se roteste mai usor.
Performantele motoarelor JCB Dieselmax de 4,4 litri au fost îndelung dovedite dupa câtiva ani de utilizare pe buldoexcavatoare si gama de telehandlere Loadall, acestea fiind montate si pe modelele de excavatoare JS160s si JS180s înca de la jumatatea anului trecut, primind referinte foarte bune din partea clientilor.

Modelele JS "heavy duty" cu motoare Tier 4 au o eficienta de consum de 8%
Eficienta de consum pentru modelele JS240 (24 tone), JS260 (26 tone) si JS360 (36 tone) cu motoare conforme cu standardul Tier 4 Interim prezinta o îmbunatatire cu 8 %, acestea fiind primele modele din gama JS care au atins conformitatea cu standardele Stage IIIB/Tier 4 Interim.
Îmbunatatirile în materie de eficienta de consum au fost posibile pentru modelele de categorie grea ca si pentru modele mai mici prin folosirea aceleiasi tehnologii hidraulice avansate, dar si a unui sistem electronic de control reproiectat.
Conformitatea cu standardul Tier 4 a fost realizata prin utilizarea motoarelor Isuzu si prin încorporarea unui turbocharger cu geometrie variabila, a unui sistem de recirculare a gazelor arse si a unui filtru de particule diesel.
Din punctul de vedere al utilizatorului, operarea cu un excavator JS240 conform cu Tier 4 Interim timp de 1.500 ore pe an, îi va aduce economii de peste 2.500 Eur comparativ cu modelul precedent. În cazul unui model JS360, economiile pentru 1.500 ore ajung la aproape 4.000 Eur.

Radiografia noutatilor JCB
Noua gama de telehandlere 550, prezentata la Manga, cu motoare de 130 CP si viteze maxime de deplasare de pâna la 40 km/h este remarcabila prin forta de sapare maxima dezvoltata, de 6,5 tone, aceasta fiind disponibila si datorita constructiei speciale a bratului în forma literei Z.
Noile platforme mobile de lucru la înaltime JPGS au ca si grup de sustinere si propulsie tot un telehandler. Acestea impresioneaza prin mobilitatea lor, rotindu-se la 180° si putând ridica o sarcina maxima de 400 kg. Disponibile în doua versiuni, acestea pot fi comandate cu lungimi ale platformei cuprinse între 3,5 si 5 m, având o latime standard de 1,2 m. Înaltimea maxima de lucru poate fi de 14,1/ 15,6 m si raza de actiune de 11,3/ 12,9 m. Acestea se remarca printr-o singura cheie de lucru, ce poate fi activata inclusiv cu ajutorul unei radiocomenzi ce poate fi independenta, pe baterii sau integrata în consola de control a platformei. Cele doua motoare hidraulice de mare putere ofera o viteza de ridicare/coborâre mare. 

O adevarata bijuterie de oras, micul buldo-excavator 1CX a impresionat prin manevrabilitatea sa în timpul demonstratiilor, motorul de 50 CP actionând un brat de sapare ce poate ridica sarcini pâna la 4,5 metri. Cabina este absolut uimitoare pentru un gabarit atât de mic, confortul operatorului fiind asigurat nu numai de un spatiu interior incredibil de mare, dar si de geamurile de mari dimensiuni ce asigura un control vizual perfect asupra câmpului de lucru, dar si a partilor laterale.
Motoarele JCB, de 10 ani
Cu 10 ani în urma, producatorul englez a montat primele motoare proprii. De atunci si pâna în prezent au fost vândute 155.000 de unitati. 
Tehnologiile revolutionare înglobate în fiecare generatie de motoare au ca rezultanta finala acest model, vârf de gama, ECOMAX, ce îndeplineste toate cerintele normelor de poluare Tier 4. Acesta nu necesita nici filtru de particule si nici tratament al gazelor arse, ci numai un sistem de recirculare a gazelor arse.
Anul XIII, nr. 145, mar 2018
 
 
 
Citeste-ne on-line!
 

Truck Power, Martie 2018
 
Truck Power, Martie 2018

NEXT AUTO, Februarie 2018
 
NEXT AUTO, Februarie 2018

Trenchless Romania Noiembrie 2017
 
Trenchless Romania, Noiembrie 2017
 
 
 

PARTENERI