Contactati-ne pentru a ocupa unul dintre spatiile de mai sus
Consilierul tau financiar

Ghidul unei investitii reusite

12.04.2012
Ec. IULIU CIOBANU
Plecând de la premisa ca ce nu te omoara te face mai puternic, companiile care si-au mentinut pozitia în cadrul diverselor domenii de activitate din care fac parte, nu se pot gândi în continuare decât la dezvoltare. Tinând seama si de o dezvoltare exponentiala a tehnologiei, pasii urmatori sunt bazati pe achizitia de bunuri necesare derularii activitatii companiei, fie pentru marirea capacitatilor curente, fie pentru înlocuirea lor cu unele mult mai eficiente. Cum una din cele mai vechi reguli spune ca întotdeauna trebuie sa faci afaceri cu banii altora, intervine întrebarea cât de profitabil este acest lucru în conditiile actuale. Iata cele cinci întrebari care contureaza profitabilitatea oricarei decizii de acest fel:

I. Cum folosesc în cel mai bun mod capitalul firmei?
Chiar daca nu exista doua companii identice, diferentierea facându-se în baza unei multitudini de criterii, trebuie sa tinem seama ca orice entitate îsi finanteaza activitatea folosind capitalurile proprii si datoriile. Principala sarcina a departamentelor financiare este urmarirea cu atentie a celor doua surse si pastrarea unui echilibru coerent între ele. Trecând peste multitudinea de indicatori care se calculeaza în aceste cazuri, principala comparatie care trebuie facuta este daca profitabilitatea folosirii unor bani împrumutati este mai mare decât în cazul folosirii capitalurilor proprii.

II. Exista competenta necesara în cadrul firmei pentru maximizarea randamentului  investitiei?
Indiferent de tipul bunului care face obiectul investitiei planificate (autoturism, autocamion, echipament, etc.), lipsa unui personal foarte bine calificat pentru folosirea acestuia poate genera costuri extrem de mari. Chiar daca angajatii sunt bine intentionati, sumele pe care compania le poate investi în crearea unor conditii de exploatare optime pot duce la un cost total al investitiei mult mai mare decât cel  preconizat, inclusiv la pierderi. În acest caz este de preferat varianta externalizarii tuturor serviciilor legate de mentenanta investitiei, astfel angajatii având la dispozitie timpul necesar de a aduce permanent plus valoare în cadrul companiei.

III. Stiu cu adevarat care este costul de exploatare al bunului achizitionat?
Daca raspunsul la întrebarea precedenta pentru un manager este externalizarea serviciilor, atunci el trebuie sa apeleze la o companie care îi poate furniza cadrul necesar exploatarii în conditii optime si cu toate costurile transparent detaliate. Cel mai usor exemplu în acest sens este dat de achizitionarea unei mici flote de autoturisme. În mod direct, compania nu are foarte multe atuuri în cadrul unor negocieri cu furnizorii. Dar în momentul în care este reprezentata de un broker care are experienta necesara, va fi automat integrata de acesta în cadrul portofoliului deja existent iar costurile totale vor fi exponential mai mici. 

IV. De ce date am nevoie pentru a face o comparatie între leasing si plata integrala a bunului?
Exista mai multi indicatori de comparatie între cele doua moduri de achizitionare a unui bun, indiferent de natura acestuia. Uriasa greseala facuta în trecut de 99% din manageri era compararea stricta a dobânzilor oferite de finantatori si alegerea celui care avea afisul cu cea mai mica dobânda. În sprijinul acestei constatari stau atât raspunsurile la întrebarile anterioare cât si faptul ca în urma achizitiei apar diverse costuri date de administrarea contractului, asigurare, taxe catre stat, etc. Pentru a face alegerea potrivita este necesara întocmirea unui cash-flow detaliat în fiecare din cele doua variante si în acel moment varianta cea mai buna este usor de ales.

V. Care sunt beneficiile mele în cele doua cazuri?
În principal, punctele forte si slabe ale fiecarei variante îsi gasesc rezolvarea în cadrul raspunsurilor la întrebarile anterioare. Diferenta este data, transpunând informatiile în cel mai simplu mod, de costul suplimentar pe care îl are o finantare. Daca luam însa în calcul si toate serviciile puse la dispozitia companiei odata cu aceasta finantare, devine mai profitabil pentru aceasta sa împrumute banii necesari. 

BENDIS FINANCIAL 
30D Horei st., 2nd District, Bucharest
Tel: 0745-996-911;
Fax: 031-805-44-04
Anul XIII, nr. 144, feb 2018
 
 
 
Citeste-ne on-line!
 

NEXT AUTO, Februarie 2018
 
NEXT AUTO, Februarie 2018

Trenchless Romania Noiembrie 2017
 
Trenchless Romania, Noiembrie 2017

Truck Power, Octombrie 2017
 
Truck Power, Octombrie 2017
 


 
 

PARTENERI